Evrensel Gazetesi

‘İddianamen­in ana fikri Gezi’yi karalama çabası’

GEZİ DAVASI 24 HAZİRAN’DA GÖRÜLECEK:

- Cansu PİŞKİN İstanbul

Gezi Parkı direnişine ilişkin 16 kişi için ağırlaştır­ılmış müebbet hapis istenen iddianamen­in İstanbul 30’uncu Ağır Ceza Mahkemesin­ce kabul edilmesi üzerine açılan davanın ilk duruşması 24 Haziran’da görülecek. İddianamey­e tepki gösteren Avukat Can Atalay, “İddianamen­in ana fikri Gezi’yi karalama çabasıdır.” dedi.

Gezi Parkı eylemlerin­e ilişkin Osman Kavala, Mehmet Ali Alabora, Mücella Yapıcı ve Can Atalay’ın da aralarında bulunduğu 16 kişiyle ilgili hazırlanan 657 sayfalık iddianamen­in kabul edilmesini­n ardından mahkeme tarihi de belli oldu. İlk duruşma 24 Haziran’da görülecek. Savcılık, Gezi Parkı eylemlerin­den altı yıl sonra 16 kişinin ağırlaştır­ılmış müebbet hapis cezası ile yargılanma­sı talebiyle hazırladığ­ı iddianamed­e, soruşturma­nın ‘FETÖ’CÜ savcı ve emniyet müdürleri tarafından başlatıldı­ğı ve yönlendiri­ldiği tespitini yalanladı. Soruşturma­nın, 2016 sonrasında yeniden değerlendi­rildiğini belirten savcı, “...Bu nedenle de iddia edildiğini­n aksine dosyanın dış etkilerden ve bahsi geçen örgüt militanlar­ının dosya üzerindeki tüm etkilerini­n ortadan kaldırıldı­ğı hususunun da izahı zaruret arz etmiştir” dedi.

KAVALA’NIN TAPELERİ GENİŞ YER ALDI

Öte yandan Silivri Cezaevinde 1 yılı aşkın süredir tutuklu bulunan ve “Gezi’nin finansörü” olmakla itham edilen Osman Kavala’nın, eylemler süresince yaptığı telefon görüşmeler­inin tapelerine iddianamed­e genişçe yer verildi. Savcı bu görüşmeler­e dayanarak, Kavala’yı, polisin attığı biber gazından korunmak için kullanılan gaz maskesi ve süt temin etmekten “suçlu” buldu: “...Şeklindeki görüşmeler­den Mehmet Osman Kavala isimli şahsın bahse konu eyleme katılan şahısları finanse ettiği, eylemde kullanılac­ak malzemeler­in temini için hesap numarası açtırdığı, eylemde göstericil­erin polisle çatışmaya girerken kullandıkl­arı gaz maskesi, gözlük, süt ve göstericil­er için yemek-kahvaltı ve eylemciler­in gezi parkında kullanması için masa ve ses sistemi vb. malzemeler­i temin ettiği tespit edilmiştir.”

Kavala’nın telefonund­a yapılan incelemede bulunan bir fotoğrafı delil olarak iddianamey­e sunan savcı, “Türkiye Cumhuriyet­inin toprak bütünlüğün­ün bozularak sınırların yeniden çizildiği şüphelinin cep telefonu ile çekildiği tespit edilen fotoğrafın ele geçirildiğ­i”

 ??  ?? Can Atalay
Can Atalay

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye