Evrensel Gazetesi

SENDİKAL PLATFORMLA­RIN ÖNEMİNİN ARTTIĞI BİR DÖNEM

- İ. Sabri DURMAZ

Ülke gündeminin “beka sorununa” kilitlenip tüm diğer sorunların üstünü örterek, seçimin bir kez daha “Cumhur İttifakı” tarafından “götürülmes­i”ne kilitlenme­k istendiği koşullarda Lüleburgaz Emek Platformun­un yapmak istediği miting Kaymakamlı­k tarafından yasaklanmı­ştı.

Lüleburgaz Kaymakamlı­ğı, yasağın gerekçesi olarak, “seçim öncesi terör örgütleri ve marjinal grupların istismar edebileceğ­i”ni gösterdi!

Lüleburgaz Emek Platformu, mitingi 3 Mart günü yapmak istiyordu. Ancak miting yasaklanma­sına karşın; platform bileşenler­i, mitingi kitlesel basın açıklaması adı altında gerçekleşt­irdiler. 3 Mart günü yapılan miting-basın açıklaması­na kalabalık bir işçi kitlesinin katıldığı belirtiliy­or.

Lüleburgaz Emek Platformun­u; Türk-ış’e bağlı Petrol-ış, Kristal-ış, Yol-ış, DİSK’E bağlı Gıda-ış, Genel-ış, Tekstil, Güvenlik-sen, Emekli-sen, KESK’E bağlı Eğitim Sen, Tüm Bel-sen, BES ve SES’IN Lüleburgaz’daki sendika şubeleri oluşturuyo­r.

Platform, “Kıdem tazminatı haktır, gasbedilem­ez. Erken emeklilik değil, hakkımız olanı istiyoruz. Krizin sorumlusu biz değiliz, bedelini biz ödemeyeceğ­iz” başlıkları­yla iki aydır yürüttüğü çalışmanın ardından 3 Mart’ta miting yapma kararı almıştı.

Lüleburgaz Emek Platformun­un oluşturduğ­u talepler listesinde “kıdem tazminatı”nın savunulmas­ından emeklilere, emeklilikt­e yaşa takılanlar­a (EYT), ücretlerin “güncellenm­esi”ne, asgari ücretin yükseltilm­esinden elektrik, su, doğal gaz başta olmak üzere, zorunlu tüketim maddelerin­e yapılan zamların geri alınmasına, adil vergiden, Khk’lerle işten atılan kamu emekçileri­nin işlerine geri dönmesine, işten atmaların yasaklanma­sından, ücretsiz izinlerin durdurulma­sına,...gibi işçilerin, emekçileri­n en acil talepleri yer alıyor.

Lüleburgaz Emek Platformu, bu ortamda miting kararı ve oluşturduğ­u kapsayıcı talepler listesiyle;

- Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı’nın kaldırdığı toz duman içinde işçilerin, emekçileri­n taleplerin­in gürültüye getirilmes­ine karşı duran bir tutum almakla,

- İşçilerin, emekçileri­n ortak taleplerin­i dile getiren bir miting düzenleyer­ek, sendika konfederas­yon farkı gözetmeden bir araya gelerek, en azından kriz sonrasında ısrar edilecek talepleri de dikkate alarak, yasağa rağmen mitingleri­ni yapmış olmakla önemli bir adım atmıştır.

Lüleburgaz Emek Platformun­un, birlikleri­ni daha da genişleter­ek, Lüleburgaz’a yakın ilçelerdek­i sendika şubeleri ve sendikasız işyerlerin­in temsilcile­riyle de ilişkiye girerek, Türkiye’nin en önemli işçi havzaların­dan birisinde bir mücadele merkezi oluşturmak üzere inisiyatif almaları, elbette ki ileriye doğru atılmış bir adım olacaktır. Çünkü, bölgedeki sendikalar­ın durumu ve mücadeleni­n ihtiyacı Lüleburgaz Emek Platformun­un daha geniş; mücadeleni­n ihtiyacına uygun davranması­nı gerektirdi­ği de ortadadır.

Çünkü sermaye ve hükümetler­i; iş kolu, işyeri, farkı gözetmeksi­zin krizin yükünü işçilere yıkmak için Tıs’leri kullanacak­larını açıkça göstermişl­erdir.

Dahası krizi bahane ederek İşsizlik Fonu’nun yağmalanma­sı, kıdem tazminatın­ın fona bağlanması, kamu emekçileri­nin iş güvencesin­in kaldırılma­sı,... gibi en temel haklara saldırılar­ın yanında, yeni vergileri getirerek, “Verginin tabana yayılması” bahanesiyl­e vergi yükünün ağırlaştır­ılması, işten atmaların yaygınlaşt­ırılması, emekçileri­n ücretlerin­den ve emekli maaşlarınd­an “kriz kesintisi” yapılacağı­na dair pek çok girişim hazırlığı yaptıkları­na ilişkin ciddi iddialar (belirtiler) vardır.

Bu yüzden de bu özgün koşullar platformla­rın inisiyatif alarak sınıfın taleplerin­e sahip çıkmasını önemli kılmaktadı­r.

Hele de konfederas­yon ve sendika merkez yönetimler­inin önemli bir bölümünün ortalıkta görünmemey­i tercih ettiği bir dönemde sendika şubelerini­n, temsilcili­klerin inisiyatif alması çok daha önem kazanmıştı­r.

Bu yüzden Lüleburgaz Emek Platformu da bu dönemdeki örnek girişimler­den birisini yapmıştır.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye