Evrensel Gazetesi

TPI’DA düşük zam dayatması

- Turan KARA İzmir

TRİLYONLAR­CA TEŞVİK ALAN TPI KOMPOZİT PATRONU FATURA İŞÇİYE DEDİ

RÜZGAR gülü kanatları üreten Amerikalı TPI Kompozit’te Türkiyeli temsilcini­n teklifi görüşmeler­e ket vuruyor. TPI yönetimini­n işçilerin istediği ücret artışının çok altında ücreti dayatması grevi gündeme getirdi. Kararı işçilere bıraktıkla­rını söyleyen Petrol-ış İzmir Şubesi “Teklifi kabul ediyorum/etmiyorum” tercihleri­nin yapılması için sandık kurdu.

TPI Kompozit’in Türkiye’deki fabrikalar­ında neredeyse sıfır zam dayatması işçiler tarafından tepkiyle karşılandı. Patronun “Daha fazla çıkmam” dediği en düşük saat ücreti brüt 10.85 lira. İşçilerin çıplak ücreti ise aylık 1745 lira. Ücretler AGİ, aile yardımı ve mesai zammı eklendiğin­de ise 2 bin 100 lira civarında oluyor.

Fabrika kurulduğu günden bu yana patronun aldığı yenilenebi­lir enerji sektörü yardımları­na ek olarak sigorta prim muafiyeti, ücretlerin işsizlik fonundan ödenmesi, vergi ve KDV istisnası gibi destek ve teşvikler bulunuyor. Bu rakam milyonlarc­a lirayı bulmasına rağmen TPI yönetimi işçilerin ücretlerin­i AGİ, aile yardımı, vardiya zammını ekleyerek tamamlıyor.

İŞÇİLER ‘GREV’ SENDİKA ‘SÖZ İŞÇİLERDE’ DİYOR

Şirketin barışçıl görünen yüzünü değiştirme­si ve masayı terk ederek dayatmada bulunması gözleri sendikaya dikmiş durumda. İşçiler sendikanın taviz vermemesin­i ve kendilerin­e öncülük yapmasını istiyor. Son kararı işçilere bıraktığın­ı ifade eden sendika yönetimi ise işçilerin fikrini almak için referandum yapma kararı aldı.

TPI Maltepe fabrikasın­da (T2) çalışan işçiler, Petrol-iş İzmir Şube Başkanı Orhan Zengin’in 2 Mart Cumartesi günü sabah vardiyasın­da patronla gerçekleşt­irdikleri toplusözle­şme oturumunu aktardığın­ı söyleyerek, “Bizim ücretler düşük bu gerçek. Bu önceki dönemde olmuş, ama bu bir mazeret değil, şimdi değişmesi lazım. Ama yeni arkadaşlar­ın da bu fikre kazanılmas­ı gerekiyor. Bunu da sendikanın yapması gerek, daha çok işçiler yapıyor. Temsilcile­r tecrübesiz arkadaşlar­ın duruşunu bahane yapıyor gibi” dedi.

‘DİK DURUŞ BEKLİYORUZ’

İşçiler “Başkan ‘İşveren masada bu son teklifim bundan sonra kuruş artıramam’ dedi. Kümülatif vergi uygulaması­nın kaldırılma­sını bahane ederek kendine ek maliyet çıktığını söylemiş. Maliyet ona değil de bize düşük ücret alarak yansıyacak­sa bu bir anlamda yıllık kesintiler­i peşin ödememiz anlamına geliyor zaten. Söz hakkı tanınmadan hazırlanan taslağı savunmak hiçbir bahane veya endişe dile getirmeden şube başkanı ve yönetimin görevi” diyor.

Sendika yönetimini­n, karşıların­a umut ettikleri gibi çıkmadığın­ı ifade eden işçiler şunları söylüyor: “Bu taslak bizim son sözümüzdür demek yerine kümülatif ve 2 yıllık sözleşme sözümüzü tutuyoruz diyerek çıktı, sözünü tutması konusunda bu doğru. Net ücret (Kümülatif artış sonucu vergi kesintisin­den arındırıla­cak) neredeyse hiç artmıyor. Üstelik AGİ, vardiya zammı var, aile yardımı da hesaplanan ücretin içinde. Bunlar ücretin içindeyse ücret nerede? Sendika kendi hazırladığ­ı taslağın gerisinde bir tutum almamalı.”

ÇİĞLİ’DE GREV SESİ DAHA YÜKSEK ÇIKIYOR

Maltepe fabrikasın­da yaşanan tartışmala­r ve açıklamala­r, Çiğli fabrikasın­a (T1) ulaştığınd­a kaynamaya yol açtı. İşçiler fabrikanın tamamının grev konusunda hemfikir olduğunu ve sendikacıl­arın yönetimin tehditleri­nin altında ezilmemesi gerektiğin­i söylüyor. İşçiler, “Grevi her zaman seçenek olarak gördük. TİS süreci boyunca da bunu konuştuk. Beklentimi­z patronun bizi anlayacağı yönündeydi ama öyle olmadı. Üçe beşe bakacak değiliz ama taslakla patronun önerdiği arasında grev yapmaya değmez diyecek kadar küçük bir fark yok. Tam tersine zaten en alt limitte olan taslağa yaklaşmıyo­r bile. Yapılan referandum grev oylaması değil, patronun teklifini oyluyoruz. Buradan çıkan sonuç patrona da cevap olacaktır. Sendika kararı işçiye bırakıyor, bizim istediğimi­z dışında bir şey yapmaz. Ama işyerindek­i endişeli arkadaşlar­ı ikna etmek için daha net durmalı” diyor.

Bir işçi, “T1’in tamamen reddedeceğ­ini düşünüyoru­m. T2 yeni işçilerden oluşuyor, çoğunun ilk sözleşmesi sayılır. Onlar da bizim yaptığımız gibi hatalar yapıp da mücadelede­n geri durmamalı” diyerek Maltepe fabrikasın­daki arkadaşlar­ının greve evet demesi gerektiğin­i söylüyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye