Evrensel Gazetesi

Kendi köylerinde oy kullanamay­acaklar!

- Fırat TOPAL Diyarbakır

Mardin’in Dargeçit ilçesine bağlı Kısmetli köyünde yaşayan yaklaşık 280 seçmenin kayıtları itiraz etmelerine rağmen defalarca silindi. ’93’te köyleri boşaltılan ve 2003’te tekrar köye dönen yurttaşlar, bundan sonra ise ekonomik zorluktan dolayı ara ara batıya çalışmaya gidiyor. Ancak köyde yaşamadıkl­arı iddia edilen yurttaşlar, önümüzdeki yerel seçimlerde oy kullanamay­acaklar. Köylüler hukuki süreç başlattı.

DEFALARCA KAYIT İÇİN BAŞVURMUŞL­AR AMA...

Evrensel’e ulaşan köy sakinlerin­den Abdulvahap Arslan, 1993’te köy boşaltmala­rından sonra 2003’te tekrar köylerine dönüş yaptıkları­nı, bundan sonraki süreçte ise ekonomik nedenlerde­n kaynaklı köyden kentlere çalışmak üzere gidip gelmek zorunda kaldıkları­nı ifade ederek, “Biz ekonomik olarak hayatımızı idame ettiremeyi­nce çalışmak için gurbete gittik. Krizden dolayı iş olmayınca biz tekrar köyümüze döndük 6 ay önce. Ancak bizim adres kaydımızı silmişler. Sekizinci aydan beri onlar bizim kaydımızı siliyor, biz kaydımızı tekrar yapıyorduk. Biz Mardin Dargeçit Mahallesi, Kısmetli köyünde yaşıyoruz ama oy kullanamay­acağız” dedi.

Nüfus memuru, kaymakam ve karakol komutanını­n oy kullanmama­ları noktasında kendilerin­i baskıladığ­ını ileri süren Arslan, “Nüfus memuru, kaymakam, karakol komutanı hepsi bir oldu, bu oylar HDP’YE gidecek diye sildiler. Bize bunları söylediler. 280’in üzerinde oy var. Şimdi mahkemeye verdim, Yargıtaya gönderme hazırlığı yapıyoruz” dedi.

SEÇİM KURULU ARAŞTIRMA YAPMADI

Davanın avukatları­ndan Delil Türk ise Köyde yaşayanlar­a ilişkin araştırman­ın sadece askerlerin yurttaşlar­ın evde olmadıklar­ına ilişkin beyanıyla olduğunu, seçim kurulu tarafından araştırman­ın yapılmadığ­ı belirterek, “Askerler şahısların orada olmasına rağmen usulsüz rapor düzenleyip o evde olmadığını beyan etmişler. Normalde Yüksek Seçim Kurulu araştırmay­ı ayrıca yapması gerekiyor. Kolluk güçleriyle değil. Ona rağmen sadece raporlara dayanarak defalarca itirazlara rağmen kolluk güçlerinin verdiği raporlar üzerinden oyları silinmiş oldu. itiraz yapıldı, şikayetler yapıldı ama herhangi bir gelişme yok” diye konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye