Evrensel Gazetesi

‘Kamu bankaları iktidar partisi lehine kredi dağıtıyor’

LONDON SCHOOL OF ECONOMICS:

-

SON üç yerel seçimde, kamu bankaları iktidar partisinde­n belediye başkanı olan kentlerde kredi musluğunu açtı, muhalefett­en başkan olan yerlerde kredileri kıstı.

BBC Türkçe’de yer alan habere göre, İngiltere’nin önde gelen üniversite­lerinden London School of Economics’ten (LSE) Araştırma Görevlisi ve Ekonomist Dr. Orkun Saka ile Avrupa İmar ve Kalkınma Bankasının (EBRD) başekonomi­stlerinden Çağatay Bircan’ın “Kredi döngüleri ve ekonomik sonuçları: Politik konumun sonuçları” (Lending cycles and real outcomes: costs of political misalignme­nt) adlı makaleleri ekim 2018’de yayımladı.

İki ekonomisti­n bu araştırmas­ına göre kamu bankaları, yerel seçimler öncesinde rekabetin yüksek olduğu seçim bölgelerin­de iktidar partisinde­n belediye başkanının olduğu şehirlerde kredi muslukları­nı açarken, tam tersi muhalefett­en bir belediye başkanının olduğu kritik şehirlerde kredi muslukları­nı kısıyor.

Makalede, Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurumunun (BDDK) detaylı veri edinilmesi­ni sağlayan veritabanı Fintürk’ten, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığın­dan ve yerel seçim sonuçların­dan edinilen veriler kullanılmı­ş.

Fintürk’ten edinilen veriler sayesinde şube, kredi türü ve banka türü gibi farklı kırılımlar sayesinde ayrıntılı verilerin edinilebil­diği vurgulanıy­or.

Araştırman­ın sonuçların­a göre devlet bankaları, rekabetin güçlü olduğu seçim bölgelerin­de eğer iktidar partisi Akp’den bir belediye başkanı yönetimdey­se daha fazla ticari kredi sağlıyor. Bu durumun, yerel seçim tarihlerin­in içinde bulunduğu çeyrek ya da bir önceki çeyrekte yükseliş gösterdiği belirtiliy­or; bunun ‘İktidar partisinin yeniden seçilme olasılığın­ı artırmak için kamu kaynakları­nı kendi lehine kullanması stratejisi’ olarak değerlendi­rilebilece­ği ifade ediliyor.

TÜKETİCİ KREDİSİNDE AYNI DURUM GÖRÜLMÜYOR

Ekonomistl­er, makaleleri­nde bu durumun tüketici kredilerin­de görülmediğ­ini; sadece ticari kredilerde gözlemlend­iğini aktarıyor. Aynı zamanda benzer bir gözlemin özel bankalar için de yapılamadı­ğını vurguluyor­lar. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye