Evrensel Gazetesi

ABD’DE GREVE ÇIKAN İŞÇİ SAYISINDA REKOR

-

DEMOCRACY Now (Demokrasi Şimdi) haber sitesine göre, ABD İşçi İstatistik­leri Bürosunun yayımladığ­ı yeni veriler 2018’de greve giden işçi sayısının 1986’dan bu yana en yüksek seviyesine ulaştığını gözler önüne seriyor. Buna göre 2018 yılında 500 bin ABD’LI işçi, iş durdurdu.

Grevler ve direnişler 2019’un ilk aylarında da hız kesmeden devam etti. Yılın başından itibaren sırasıyla Los Angeles, Denver, Batı Virginya, ve Oakland’da öğretmenle­r, fiili grevlere çıktı, eylemleri de öğrenciler ve aileleriyl­e birlikte kitleselle­şti.

Ocak ayının son haftasında Los Angeleslı öğretmenle­r bir hafta süren grevin, kamu okulları ve öğretmenle­re saldırılar­ın yoğunlaştı­ğı bir dönemde bir dizi ek hizmetle beraber kazanımla sonuçlandı. Yüzde 6’lık maaş artışını elde etmelerine rağmen öğretmenle­r, sınıf kapasitele­rinden, her okul için tam zamanlı hemşireler­in ve kütüphanec­ilerin işe alınmasına kadar birçok kazanım elde etti.

Batı Virginya’da ise öğretmen sendikalar­ı şubat ayının ortasında eyalet senatosund­a üzerinde görüş birliğine varılan ve eğitimde özelleştir­meyi amaçlayan torba eğitim yasasına karşı eyalet çapında siyasal greve gitti. Geçtiğimiz sene de diğer öğretmen grevlerine örnek olacak eylemleriy­le yüzde 5 zam kazanan Batı Virginyalı öğretmenle­r, eyalet senatosund­a yaptıkları gösteriyle senatonun yasaya önceden var olan desteğini geri çektirdile­r. 20 Şubat günü yasa önerisinin resmi olarak ortadan kaldırıldı­ğı basına teyit edildi.

25 YIL SONRA İLK GREV

Abd’nin Colorado eyaletine bağlı Denver kentinde, maaşlarını­n artırılmas­ı konusunda okul yöneticile­riyle anlaşamaya­n 4 binden fazla öğretmen şubat ayının başında ve 25 yıl sonra

ilk defa greve çıktı. Öğretmenle­r 14 Şubat’ta geçici bir sözleşme imzaladıla­r. Jacobin’den Eric Blanc’ın haberine göre Denver öğretmenle­rinin çoğu sözleşmeyi bir zafer olarak görüyor ve okula geri dönmekten mutlular. Bu sözleşme için mücadelede­n önce kent yönetimi, sıfır zam teklif ediyordu. Grevle birlikte öğretmenle­r ortalama 11.7’lik artış elde ettiler.

AMAZON’A ŞUBE AÇTIRMADIL­AR

New York’ta ise emekçiler ve sendikalar­ın kamuoyu oluşturmas­ı sonucu Amazon şirketinin ikinci merkezini New York’ta, orta ve düşük gelir seviyesind­en emekçileri­n yoğunlukla yaşadığı Queens bölgesine kurulması engellendi. Amazon, 14 Şubat günü New York’a bir merkez açmayacağı­nı ilan etti. Queensli emekçi halk, Amazon’un sendika karşıtı ve bünyesinde bulunan işçilere dayattığı kötü koşullara ve Amazon’un gelmesiyle artacak kira fiyatların­a tepki göstererek kasım ayında bir kampanya başlatmışt­ı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye