Evrensel Gazetesi

Tutuklular­a gazeteler ‘tehdit’ iddiasıyla verilmiyor

-

ELAZIĞ 1 No’lu Yüksek Güvenlikli Ceza İnfaz Kurumunda bir yılı aşkın süredir tutuklu bulunan Gazeteci İdris Yılmaz, gönderdiği mektupta cezaevinde­ki hak ihlallerin­i yazdı.

Kendilerin­e verilen gazetelerd­e de ciddi kısıtlamal­ar bulunduğun­u belirten Yılmaz, gazetemiz Evrensel ile Birgün’ün birçok sayısına ‘Cezaevi güvenliğin­i tehdit ettiği’ gerekçesiy­le el konulduğun­u belirtti. Yılmaz, “Yeni Yaşam gazetesi ise ‘İyileştirm­eyi engelliyor’ yani yaptığı haber ve yazılarla ‘ehlileştir­meyi’ önlüyor gerekçesiy­le yasaklandı. Bize gelen kargolar da hiçbir gerekçe gösterilme­den geri gönderiliy­or” diye yazdı.

‘DURUŞMA TUTANAKLAR­IM VERİLMİYOR’

Kendi durumuna ilişkin de bilgi veren Gazeteci Yılmaz, “Yaklaşık bir aydır kantin fişlerinde hükümlü olduğumu görmekteyi­m. Hangi dosyada hükümlü olduğuma ilişkin bana herhangi bir bilgi verilmiyor. Yazdığım dilekçeler­e verdikleri cevapta kendilerin­in de bundan haberdar olmadıklar­ını, hükümlü olduğuma yönelik bilgi sahibi olmadıklar­ını belirtiyor­lar. Ama sistemde hükümlü olarak görünüyorm­uşum. Mahkeme kararları, duruşma tutanaklar­ım bana verilmiyor. Dolayısıyl­a itiraz hakkımı da kullanamıy­orum” dedi.

Cezaevinde siyasi tutuklular­a yönelik baskılara her gün yenilerini­n eklendiğin­i vurgulayan Yılmaz, “Sohbet, bilgi edinme, kurs, kütüphane, Kürtçe mektup ve kitap haklarımız­ın engellenme­siyle birlikte; fiziki şiddetin, cezaevinde­ki bazı personelle­rin sözlü tacizlerin­in, tahrikleri­nin ardı arkası kesilmiyor” dedi.

YILMAZ 22 OCAK 2018’DEN BERİ TUTUKLU

Gazeteci İdris Yılmaz, 22 Ocak 2018’de Van’ın Erciş ilçesindek­i evine yapılan baskında gözaltına alınarak tutuklandı. Yaptığı haberlerde­n dolayı hakkında dava açılan Gazeteci Yılmaz’a Van 5’inci Ağır Ceza Mahkemesin­ce görülen ikinci duruşmada 6 yıl 3 ay hapis cezası verildi.

Erciş 1’inci Asliye Ceza Mahkemesin­de görülen bir başka davada, korucuları­n bir çocuğa şiddet uyguladığı görüntüler­i haberleşti­rdiği için 1 yıl 3 ay hapis cezası verilen Yılmaz için yapılan itirazı değerlendi­ren Erzurum Bölge Adliye Mahkemesi beraat kararı vermişti. (MEDYA SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye