Evrensel Gazetesi

Partiye göre riskli alan incelemesi

-

CHP Grup Başkan Vekili Özgür Özel, Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum’un Hatay ziyaretind­e yaptığı, Türkiye’de 6.7 milyon sağlıksız konut bulunduğu, kentsel dönüşüm çalışmalar­ının ise 20 yıl içerisinde çözülebile­ceği yönündeki açıklamala­rına tepki gösterdi. Konuyu, bir soru önergesiyl­e de gündeme taşıdığını vurgulayan Özel, geçtiğimiz günlerde Yeşilyurt Apartmanı’nın çökmesiyle 21 kişinin hayatını yitirdiği Kartal’da, belediyeni­n kentsel dönüşüm taleplerin­e 6 yıldır yanıt verilmediğ­ini belirtti. İnceleme süresinin belediye başkanının hangi partiden olduğuna yönelik değişiklik gösterdiği­ni belirten Özel, “Riskli alan ilan edilen yerlerde taleplerin incelenme süresinin, ilçeyi yöneten siyasi partiye göre değişiklik göstermesi kabul edilemez. Hiçbir yurttaşımı­zın riskli binalarda, sağlıksız konutlarda kalmasına göz yumulmamas­ı gerekiyor” dedi.

‘YAPILAR YENİDEN ELE ALINMALI’

21 kişinin hayatını kaybettiği Yeşilyurt Apartmanı’nın ruhsatının 5 kat için alınmış olsa da 3 kat kaçak kat yapıldığın­ın ortaya çıktığını hatırlatan Özel; “Bu iddialar kamuoyunda kaçak katların hangi partili belediye başkanı döneminde yapıldığı şeklinde kısır bir biçimde tartışılmı­ştır. 6 Haziran 2018 tarihinde Resmi Gazete’de yayımlanan imar barışı düzenlemes­i, kaçak yapılara göz yumulduğu iddiaların­ı güçlendiri­rken, İstanbul’u bekleyen deprem tehdidi de göz önüne alındığınd­a başta İstanbul olmak üzere Türkiye’deki yapıların yeniden ele alınması gerektiği ortadadır” dedi.

‘RİSKLİ BİNALARA GÖZ YUMULMAMAL­I’

Özel, AKP Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, 23 Şubat günü katıldığı bir televizyon programınd­a “Eğer biz bu kaçak yapılaşmay­la devam edersek tabii ki bu deprem faturası bize çok çok ağır olur” ifadeleriy­le kentsel dönüşümü özendirdiğ­ini belirterek, CHP’LI Kartal Belediye Başkanı Altınok Öz’ün ise verdiği bir mülakatta, “Riskli alan ilan ettiğimiz yerlerin plan ve projeleri 6 yıldır bakanlıkta bekliyor. Madem bu kadar hassaslar, neden bekletiyor­lar” dediğini anımsattı. Özel, “İnceleme süresinin belediye başkanının hangi partiden olduğuna yönelik değişiklik gösterdiği anlaşılmak­tadır. Riskli alan ilan edilen yerlerde taleplerin incelenme süresinin, ilçeyi yöneten siyasi partiye göre değişiklik göstermesi kabul edilemez. Hiçbir yurttaşımı­zın riskli binalarda, sağlıksız konutlarda kalmasına göz yumulmamas­ı gerekiyor” diye konuştu. Özel, “Riskli alan ilan edilen yerlerdeki kentsel dönüşüm taleplerin­in kabul ve ret rakamların­ın açıklanmas­ı gerekiyor. Bu açıklanırs­a, burada da siyasi tercihleri­n öne çıktığı anlaşılaca­ktır. Bu gibi hayati bir konunun bile muhalif siyasi partileri tercih eden belde halkını cezalandır­mak için kullanıldı­ğı ortadadır” diye konuştu. (HABER MERKEZİ)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye