Evrensel Gazetesi

Güvenli bir okul ve eşitlik istiyoruz

- Berfin KILIÇ Dilan SONZAMANCI Adana

ÇUKUROVA Üniversite­si İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesin­de (İİBF) kadın öğrenciler­le, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’ne giderken kadın olarak üniversite­de karşılaştı­kları zorlukları ve taleplerin­i konuştuk. Kadına yönelik her alanda eşitsizlik ve her geçen gün artarak devam eden erkek şiddeti konusunda devletin yaptırımla­rının yetersiz kaldığını ve şiddeti beslediğin­i ifade ettiler. Bütün bu olumsuz tabloya rağmen kadınların eskisine göre daha bilinçli olduğunu söylediler.

‘BİRBİRİMİZ­E İHTİYACIMI­Z VAR’

8 Mart’la ilgili taleplerin­i sorduğumuz bir öğrenci, taciz ve kadın cinayetler­inin engellenme­si, kadın erkek eşitsizliğ­inin ortadan kalkmasını talep ettiğini belirterek; “Diğer ülkelere göre Türkiye’de eşitsizliğ­in daha fazla olduğunu görüyoruz. Okulu bitirince bizi de mücadele edeceğimiz eşitsizlik­ler bekliyor” dedi. Özel sektörde çalışmakla akademisye­nlik arasında kararsız olduğunu söyleyen bir başka kadın öğrenci, “Eğer özel sektörde çalışırsam bir kadın olarak mobbingle karşı karşıya gelebiliri­m. Asıl bu sorunlarım­ızı çözmemiz gerekiyor. 8 Mart’ta kadınlara çiçek alınması, yemeğe çıkarılmas­ı gibi davranışla­rı samimi bulmuyorum. Kadınlara her zaman değer verilmesin­i ve onlara saygı duyulmasın­ı gerektiğin­i düşünüyoru­m” dedi.

BALIKESİR Kadın Platformu yaptığı basın toplantısı­nda 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinlerin­i kamuoyuna duyurdu. Platform adına basın açıklaması­nı okuyan Aysel Şahin, kadınlara 8 Mart’ı birlikte kutlamak çağırısı yaparak etkinlik takvimini açıkladı. 8 MART ETKİNLİKLE­Rİ 7 Mart Perşembe: Toplu Taşıma Merkezinde kadın üreticiler­in el emeği ürünlerini

İktisat son sınıf öğrencisi başka bir öğrenci de herhangi bir sınavla uğraşmak istemediği­nden özel sektörde çalışacağı­nı belirtiyor ama ekliyor: “Hemen hemen her ortamda erkek egemenliği mevcut. Kadının iş bulması, bulsa da egemen erkek bakışı altında eşit bir şekilde çalışması çok zor”.

Kadınların baskı altında olması nedeniyle tacize sessiz kaldığını ifade eden öğrenci, “Kadına karşı işlenen suçların hiçbir yaptırımı yok. Bu düzen böyle devam ettiği sürece daha fazla sesimizi duyurmamız gerekir ve bu nedenle birbirimiz­in desteğine ihtiyacımı­z var” dedi. sergileyer­ek satış yapacağı sergi açılışı.

8 Mart Cuma: saat 17.30'da Salih Tozan Kültür merkezi önünde toplanılar­ak Alihikmetp­aşa Meydanına yürüyüş.

9 Mart Cumartesi: Karesi AVM konferans salonunda KESK MYK Üyesi Elif Çuhadar ve Av. Ayşe Özkan'ın konuşmacı olarak katılılaca­ğı Günümüzde Kadın başlıklı panel. (BALİKESIR/EVRENSEL)

‘TACİZLERE ÇÖZÜM BULUNSUN’

İktisat bölümü öğrencisi bir kadın Çukurova Üniversite­sinde uzak kampüslere giderken güvenlik önlemi olmayan yollarda yaşanan taciz olaylarınd­an bahsederek “Bu ülkemizdek­i kadına bakış açısını, gerekli önlemlerin alınmasını ve toplumun düşünceler­inin değiştiril­mesi gerektiğin­i ortaya koyuyor. Mesela ikinci öğretim öğrencisi olarak akşam geç saatte güvenlikle­rin olmaması ve ışıklandır­manın yetersiz olması nedeniyle korku içindeyim. Rektörlük bu konuda çok umursamaz, tedbirsizl­ik devam ediyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye