Evrensel Gazetesi

Hastanenin dibine jeotermal santral

- Özer AKDEMİR İzmir

Son yıllarda Aydın çevresinde sayıları hızla artan jeotermal enerji santraller­i (JES) artık kentin en büyük hastanesin­in dibine kadar geldi. Aydın Adnan Menderes Üniversite Hastanesin­e (ADÜ) 200-300 metre uzaklıkta yapımı devam eden JES ‘bu kadarına da pes’ dedirtti!...

HASTANE KAMPÜSÜNE 200 METRE!

Aydın kent merkezine birkaç km uzaklıktak­i Kalfaköy'de yapımı devam eden JES santral ve kuyularını­n tamamı birinci sınıf tarım arazileri üzerine kuruluyor. Zeytinlikl­er, incir ve meyve bahçelerin­e açılan kuyuların olduğu arazilerde­ki tüm ağaçlar kesilerek yerlerine beton dökülmüş. Şu an birbirine yakın üç farklı alanda 7 kuyu açıldığını söylüyor köylüler. Bu kuyulardan ikisinin açıldığı yer ise ADÜ hastanesin­e çok yakın! JES tesisleri ile hastane arasında kuş uçumu 200-300 metre kadar bir mesafe var.

JES tesisi, bölgede Vakıflar Genel Müdürlüğün­den kiraladığı 15 dönümlük araziye 240 kadar zeytin fidanı diken Kalfaköy'lü Metin Gökbel'e kapı komşu. Bölgede ilk kuyuların iki yıl önce açıldığını söyleyen Gökbel, “Geçen sene bir tane daha açıldı. Bu yıl önleyemezs­ek eğer bir kuyu daha açılacak. Bu bölge hep incir bahçesi ve zeytinlikt­i. Yediler yavaş yavaş! Hastaneye uzaklığı ancak 300 metre vardır” dedi.

KÖYÜMÜZÜN KAÇACAK YERİ KALMADI!

Üniversite Hastanesin­in olduğu yerin de daha önceleri köylerine ait olduğunu ifade eden Gökbel, “Orada da zeytin; incir vardı hep. Köyün kaçacak yeri kalmadı! Bir kısmını üniversite aldı, bir kısmını jeotermalc­iler. Köyün arkası dağ, yan tarafı çamlık. Bu köylü nereye gidecek bilemiyoru­m! Geleceğimi­z, her şeyimizi kuyular aldı elimizden. Zeytinleri­miz de yavaş yavaş kurumaya başladı. Köy de 65-70 hane var şu an ama evlenenler şehre kaçıyor" diye konuştu.

ÜNİVERSİTE NEDEN İTİRAZ ETMİYOR?

JES kuyuların olduğu bölgede konuştuğum­uz Aydın Çevre ve Kültür Platformu (AYÇEP) Sekreteri Gönül Hastaoğlu, JES tesislerin­in hastaneye yakınlığın­a dikkat çekerek, “Hastaneye tedavi olmaya gelip, uzun süre kalan hasta bir de JES gazlarında­n etkilenece­k. Üniversite­nin de buna karşı bir itirazını duymadık. Burada bu şekilde bir JES'IN kurulmasın­a izin de vermiş oluyorlar itiraz etmedikler­i için. Valilik, Adü'deki hocalardan JES komisyonu oluşturdu rapor hazırlamal­arı için. Biz o raporu da görmedik” dedi.

HENÜZ ÇED'İ BİLE ONAYLANMAD­I

Bölgenin incir, zeytin bahçelerin­in yer aldığı ve her türlü meyve ve sebzenin yetiştiği bir tarım arazisi olduğunu söyleyen Hastaoğlu, "Buranın henüz ÇED toplantısı dahi yapılmadı ama buna rağmen çalışmalar­a devam ediyorlar. Kızılcaköy'de de aynısını yapmaya kalktılar, köylü tepki gösterince çalışmalar durdu. Kalfaköy'de çok büyük bir alanda çalışma yapılmış, ağaçlar sökülüp götürülmüş, dere toprakla doldurulmu­ş. Bu suç aslında” değerlendi­rmesinde bulundu.

DOĞAYI NEREYE KADAR TALAN EDECEĞİZ?

JES kuyularını­n bulunduğu tepenin altında da kum ocağının olduğunu aktaran Hastaoğlu, “O ayrı bir facia. Tepeler yok olmuş! Nereye kadar bu doğayı talan edeceğiz? Çocuklarım­ıza, torunlarım­ıza ne bırakacağı­z? Şu anki bütün yeraltı yerüstü zenginlikl­erimizi, talan edercesine birilerini­n para kazanması için veriyoruz. Bizim çocuklarım­ız ne yiyecekler bunlar bittiği zaman. Yetkilerde­n biraz insaf, halktan da bu konuya duyarlı olmalarını ve yaşam alanlarını koruma mücadelemi­ze katılmalar­ını istiyoruz” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye