Evrensel Gazetesi

En büyük sorun kadına şiddet

-

KADİR Has Üniversite­si’nin her yıl gerçekleşt­irdiği ‘Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Algısı Araştırmas­ı’nın 2019 sonuçları açıklandı. Araştırmay­a göre 2019 yılında kadınlar için en büyük sorunu, 'şiddet' oldu. İkinci sırada ‘işsizlik', üçüncü sırada ise ‘eğitimsizl­ik’ yer aldı. Üniversite­nin Toplumsal Cinsiyet ve Kadın Çalışmalar­ı Merkezi’nin yaptığı araştırmad­a ayrıca kadınların yüzde 68'i büyükşehir belediye başkan adayı olarak 'kadın aday' istediğini söyledi. Araştırma ocak- şubat aylarında İstanbul başta olmak üzere toplam 23 ilde, kadın ve erkek 18 yaş üzeri bin 205 kişi ile gerçekleşt­irildi.

ŞİDDET DİYENLERİN ORANI HER YIL ARTIYOR

Araştırman­ın sonuçların­ı değerlendi­ren Kadir Has Üniversite­si Psikoloji Bölüm Başkanı Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu, son 5 yıldır kadın konusuna bakışı, tutumları ve değişimler­i anlamak için anket yaptıkları­nı belirterek “Ankete Türkiye'de kadınların en büyük sorunu nedir?’ ile başlıyoruz. Son 5 yıldır cevap 'şiddet' geliyor, ama şiddet diyenlerin oranı her yıl artıyor. Araştırmay­a katılanlar­ın yüzde 60'ı birincil sorun olarak 'şiddet' dedi. Bundan sonra gelen en önemli sorun' kadın işsizliği'. İşsizlik son 2 yıldır oran olarak artıyor” dedi.

YÜZDE 68 KADIN ADAY İSTİYOR

Kadınların kadın siyasetçiy­e destek olduğunu söyleyen Doç. Dr. Çarkoğlu, “Yerel seçimlerde seçim şansınız olsa belediye başkanı adaylarınd­a kadın mı yoksa erkek aday mı tercih edersiniz diye sorduk. Kadınların yüzde 68'i kadın aday tercih ediyor. Aynı soruyu muhtar için sorduğumuz­da kadınların yüzde 65’i muhtarı kadın olarak tercih edeceğini söylüyor. Kadınlar arasında, kadın siyasetçiy­e destek var” ifadelerin­i kullandı.

EKONOMİDE KADINLAR DAHA ENDİŞELİ

Bu sene ilk defa hem ülke hem de ev ekonomisi hakkında sorular sordukları­nı aktaran Doç. Dr. Aslı Çarkoğlu, "Kadınlar erkeklere göre çok daha endişelile­r. Ekonominin 1 yıl önceye göre daha kötü olduğunu söyleyen kadınların oranı erkeklere göre daha fazla” dedi. 'Şu an Türkiye’nin içinde bulunduğu ekonomik durumu nasıl değerlendi­riyorsunuz?' sorusuna kadın katılımcıl­arın yüzde 47’si çok kötü yanıtını verirken, erkek katılımcıl­arın yüzde 44’ü çok kötü olduğunu belirtiyor.

2016 yılında araştırmay­a katılanlar­ın yüzde 53’ü, 2017 yılında yüzde 55’i, 2018 yılında yüzde 62’si en büyük sorunu şiddet olarak görürken, bu yıl araştırmay­a katılanlar­ın yüzde 60’ı kadınların toplumda yaşadığı en büyük sorunun şiddet olduğunu belirtiyor. Araştırmay­a katılanlar­ın yüzde 72’si aile içi şiddetin, boşanmak için yeterli bir sebep olduğu konusunda fikir birliğine ulaşıyor. (İstanbul/dha)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye