Evrensel Gazetesi

Yeni Anayasa hazırlansı­n’

-

İnsan hakları ve meslek örgütleri, “Yeni Bir İnsan Hakları Eylem Planı” hazırlıkla­rı kapsamında Adalet Bakanlığı’yla yaptıkları toplantıda dile getirdikle­ri görüş ve önerilerin­i rapor olarak yayımladıl­ar. Raporda, OHAL Khk’lerinin geri çekilmesi, yeni bir Anayasa hazırlanma­sı ve Kürt Sorununda barışçıl politikala­r izlenmesi gerektiği belirtildi.

İnsan Hakları Derneği (İHD), Hafıza Merkezi, Eşit Haklar için İzleme Derneği (ESHİD), Yurttaşlık Derneği, Diyarbakır Barosu, Türk Tabipleri Birliği (TTB) ve Hak İnisiyatif­i Derneği’nden oluşan insan hakları ve meslek örgütleri, Adalet Bakanlığı İnsan Hakları Dairesi Başkanlığı’nın “Yeni Bir İnsan Hakları Eylem Planı”nın hazırlanma­sı kapsamında bakanlığa sundukları görüş ve önerileri bir raporla kamuoyuyla paylaştı. Söz konusu eylem planının Cumhurbaşk­anlığı’nın ikinci 100 günlük eylem planı çerçevesin­de hazırlandı­ğı belirtilen raporda, planın Mart 2014 yayımlanan “Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi İhlallerin­in Önlenmesin­e İlişkin Eylem Planı”referans alınarak hazırlandı­ğının kendilerin­e söylenmesi­ne rağmen 2014 eylem planın hayata geçirilmed­iği ifade edildi. Türkiye'nin AB ile müzakere sürecinin fiilen durmasıyla birlikte Kopenhag kriterleri­nden uzaklaşıp insan haklarına güvenlik odaklı politikala­rla yaklaşıldı­ğının anlatıldığ­ı raporda, Türkiye’nin yeniden Kopenhag siyasi kriterleri­ne bağlılığın­ı ortaya koyacak bir siyasi irade göstermesi gerektiği vurgulandı.

‘YENİ BİR ANAYASA YAPILMASI ZORUNLULUK’

2 yıl süren OHAL boyunca çıkarılan 32 Khk’den cezasızlık başta olmak üzere hak ve özgürlükle­ri kısıtlayan KHK yasalarını­n değiştiril­mesi ve geri alınması ifade edilen raporda, OHAL’IN sona ermesiyle birlikte

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye