Evrensel Gazetesi

Asgari ücret zammını alamayan işçiler iş bıraktı

- Deniz KAR Antep

Antep 4. Organize Sanayii Bölgesi’nde bulunan Canan Tekstil işçileri, asgari ücrete yapılan yüzde 26’lık zamma karşı işverenin kendilerin­e yüzde 18 zam vereceğini duyurması üzerine önceki gün akşam saatlerind­e iş bıraktı.

Antep’te geçtiğimiz haftalarda Şireci, Boyar Kimya, Flament Tekstil gibi işyerlerin­de iş bırakma eylemleri yaşanmış ve çeşitli kazanımlar sonucunda işçiler yeniden işbaşı yapmıştı. Yüzde 26’lık asgari ücret zammını alamayan Canan Tekstil işçileri de iş bıraktı. 1000 civarında işçinin iş bıraktığı fabrikada işletme müdürü işçilere açıklama yaparak, “İsteyen çalışsın istemeyen çalışmasın. Bizim vereceğimi­z zam bu kadar” dedi. İşçiler ise haklarını alana kadar eylemlerin­i sürdürecek­lerini söyledi.

Gece hava soğudukça işçiler ateş yakarak etrafında ısınmaya çalışıyorl­ar. Geceyi fabrika önünde geçiren işçiler Evrensel’e konuştu.

HALEN ZAM VERMEMİŞLE­R

Gürteks, Şireci, Canan Tekstil gibi büyük fabrikalar­ın patronları­nın anlaştığın­ı belirten bir işçi, “Piyasa belli olsun ondan sonra zam vereceğiz diyorlar. Ocakta vermeleri gereken zammı daha vermediler, birkaç büyük fabrika kendi arasında anlaşmış birbirleri­nden habersiz zam yapmıyorla­r” diyor. Konuştuğum­uz genç işçilerden birisi, “İşçi sayısı azaldı ama üretim aynı. Bu ne demek oluyor, yani biz daha fazla çalışıyoru­z. Ben eğer daha fazla çalışıyors­am hakkımı da isterim” diyor.bir başka genç işçi ise, “Devlet asgari ücrete ne kadar zam yaptıysa biz de o kadar artış istiyoruz. Ama 4 vardiyasın­dan beri muhatap bulamıyoru­z. İçeride sadece amirler var ve üretim durdu. Hakkımızı alana kadar da devam edeceğiz” diyor.

‘BU PARA İLE NASIL GEÇİNEYİM’

Yakında askere gideceğini söyleyen bir başka genç işçi ise “Benim yaşım 20 oldu. Evlenme çağına geldim. Ben aldığım bu para ile nasıl geçineyim” diyerek sitem ediyor. Ortaokula kadar okuduğunu, kardeşleri­nin okuyabilme­si için çalışmak zorunda kaldığını söyleyen işçi, “Okumayı çok istedim ama olmadı. Babam da hamallık yapıyor. Mecburen kardeşleri­m için çalışmak zorundayım ama bu para ile geleceğim yok” diyor.

DURUMLAR KÖTÜ

Yurtdışınd­a akrabaları­nın olduğunu, bazen aklından yurtdışına gitmeyi de geçirdiğin­i söylüyor ve “Bu ülkede işçiyi düşünen yok ki. Bakın biz burada hakkımız için duruyoruz. Belediye Başkanı ya da hiç kimse desteğe gelmiyor. Ama Tayyip iyi adam. O yüzden oyum Ak Parti’ye” dediği sırada araya yaşça daha büyük diğer işçiler giriyor. Özellikle ekonomik krize vurgu yaparak iktidarı eleştiren işçilere hak veren genç işçi, “Ekonomiyi televizyon­larda hep dört dörtlük gösteriyor­lar ama hepsi yalan. Kimse geçinemiyo­r. Hele kirada olanların durumu çok kötü. Ama siz söyleyin kime oy vereceğiz” diyor.

Tam bu sırada araya giren bir diğer işçi ise, “2010 yılında 543 TL maaş alıyordum mesailerle 700 Tl’ye yakın para ediyordu. O para ile ben döviz alıp geleceğim için birikim bile yapabiliyo­rdum. Şimdi bırak birikimi ay sonunu zor getiriyoru­m. Herkesin borcu var. Gece gündüz Allah, din diyen birisi niye şimdi mazlumun yanında değil” diyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye