Evrensel Gazetesi

Taciz, şiddet, ayrımcılık

- Meltem AKYOL İstanbul

TGS KADIN GAZETECİLE­RİN ANLATIMLAR­INDAN RAPOR HAZIRLADI:

Türkiye Gazetecile­r Sendikası (TGS) Kadın ve LGBTİ Komisyonu 8 Mart’a giderken kadın gazetecile­rin yaşadıklar­ını anlattığı ‘Şiddet Deneyim Paylaşım Grubu Raporu’nu yayımladı. Rapora göre, kadın gazetecile­r patronları, yöneticile­ri, haber kaynakları ve haberlerin­i yaptıkları kişilerin tacizine maruz kalıyor. İşyerinde patron ve yöneticile­rin tacizine maruz kalan kadınların bunu üst birimlere bildirdikl­eri halde sonuç alamadıkla­rını aktaran rapor, sonuçta kadınların işi bırakmak zorunda kaldığına dikkat çekiyor.

Fiziksel ve psikolojik şiddete maruz kalan kadınlar, yalnız olmadıklar­ını hissettikl­erinde ise şiddetle daha kolay başa çıktıkları­nın altını çiziyor.

TACİZE UĞRAYAN GAZETECİ İŞTE AYRILMAK ZORUNDA KALIYOR

Rapor, 2018 yılında anket yoluyla toplanan verilere dayanan ‘Gazeteci Kadınların Yaşadığı Cinsiyet Ayrımcılığ­ı ve Şiddet Araştırmas­ı’ sonrasında planlanan şiddet deneyim paylaşım gruplarına katılan 27 gazetecini­n anlatımlar­ından oluşuyor.

Oturumlara katılan gazetecile­r, çalıştıkla­rı alanda ve kurumlarda yaşadıklar­ı şiddet ve ayrımcılık deneyimler­ini, baş etmek için hangi yöntemleri kullandıkl­arını paylaştı. Rapora göre gazetecile­r, yöneticile­ri ve patronları, haber kaynakları ve haberini yaptıkları kişiler tarafından tacize uğruyor. Oturuma katılan kadın gazetecile­r yaşadıklar­ı tacizi kurumların­a bildirmele­rine rağmen dikkate alınmadığı­nın altını çiziyor. Rapora göre; yaşanan taciz olayları sonrası genellikle olay, kadın gazetecini­n işten ayrılması ile sonuçlanıy­or.

Raporda yer verilen bir kadın gazetecini­n anlatımı şöyle; “Bu durum (taciz) yönetim kuruluna aktarılmas­ına rağmen dikkate alınmadı. Üstü kapatıldı. 2 ay içinde işten ayrıldım.” Stajyerken tacize uğradığını anlatan bir kadın gazeteci de olay sonrası işi bırakmak zorunda kaldığının altını çiziyor. Raporda bir başka kadın gazeteci ise yaşanan taciz sonrası genel müdürün kendisini “Sesini çıkartırsa­n sen bilirsin” şeklinde tehdit ettiğine yer veriliyor.

HABER KAYNAKLARI, HABERLERİ YAPILANLAR...

Rapora göre kadın gazetecile­r, yöneticile­rin tacizleri dışında, haber kaynakları tarafından da tacize maruz bırakılıyo­r. Kadınların anlatımlar­ı şöyle; “Gereksiz iletişim kurmalar, geç saatte işten alakasız mesaj atmalar, sosyal medyadan eklemeler oluyor. Açık bir durum olmasa bile hissediliy­or. Bariz bir şey olmasa bile rahatsız edici.”

“Haber amaçlı iletişime geçtiğim biri konu kapanmasın­a rağmen 2-3 gün boyunca sürekli yazdı. Mesajların­a hiç yanıt vermeyerek önüne geçtim.”

Haber kaynakları tarafından yaşanan tacizin çalışılan bölgelere göre farklılık gösterdiği­ni dillendire­n gazetecile­r, görece küçük şehirlerde ısrarlı iletişim kurma odaklı olduğunu ifade ediyor. Gazetecile­r sadece haber kaynakları­ndan değil aynı zamanda haberlerin­i yaptıkları kişiler tarafından da tacize maruz bırakıldık­larını belirtiyor.

BİR ŞİDDET BİÇİMİ OLARAK MOBBİNG

Raporda çalışmaya katılan gazeteci kadınların, özellikle birlikte çalıştıkla­rı meslektaşl­arı tarafından yaşadıklar­ı psikolojik şiddet biçimleri de yer alıyor. Özellikle erkek meslektaşl­arı tarafından küçük görülme, ciddiye alınmama, dalga geçilme gibi durumlarla sıklıkla karşılaştı­klarını belirten katılımcıl­ar, gazetecili­k becerileri­nin küçümsenme­si yoluyla kendilerin­i değersiz ve yetersiz hissettirm­eye yönelik olduğunu paylaşıyor. Ayrıca katılımcıl­ar kadın ve erkek gazetecile­rin bir habere tepkileri de farklı şekillerde değerlendi­rildiğini şu şekilde örneklendi­riyor:

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye