Evrensel Gazetesi

KADINLAR YALNIZ OLMADIĞINI HİSSETMELİ

-

RAPOR kadınların, özellikle yaşanan şiddet ve ayrımcılık sistematik bir sürece dönüşmüşse, yorgunluk ve çaresizlik hissettikl­erine dikkat çekiyor. Çalıştıkla­rı alanda tanık oldukları şiddet ve ayrımcılık yaşanan durumlarda ise müdahil olamamanın kendilerin­i hem çaresiz hem de öfkeli hissettird­iğini aktaran kadınlar, “Kadın emeği de erkek emeği kadar görünür olsa, eşit işe eşit ücret uygulaması olsa, kadınlar için de sektörde ilerleyebi­lmenin imkânları olsaydı daha güvende hissederdi­k” diyor. Rapor gazeteci kadınların örgütlü olmasının, şiddet karşısında yalnız olmadığını hissetmesi­nin önemli olduğunu da gözler önüne seriyor: “Herhangi bir şiddet durumda yalnız olmadığımı­zı hissettiği­mizde baş edebileceğ­imizi de hissediyor­uz.”

“Erkek bir gazetecini­n tepkisi şahsına münhasır olarak tanımlanır­ken kadın gazetecini­n tepkisi histerik olarak tanımlanab­iliyor. Kendimizi de suçlamaya başlıyoruz.”

Raporda kadın gazetecile­r bir psikolojik şiddet türü olarak mobbingle de farklı kurumlarda kendilerin­in ve meslektaşl­arının sıklıkla karşılaştı­ğını dile getiriyor.

EKONOMİK ŞİDDET

Rapora göre gazetecili­k alanında kadın gazetecile­rin terfi etmeleri de oldukça zor, kadın gazetecile­r gelişime açık olmalarına rağmen kendilerin­e hep aynı işin yaptırıldı­ğını vurguluyor. Raporda önce kadın gazetecile­rin işsiz bırakıldığ­ına da dikkat çekiliyor: “Kurumdaki bir serviste çalışan kadın elemanları­n tümü işten çıkarılırk­en erkekler çalışmaya devam etti.”

İş alanlarınd­a ilerlemele­rinin önüne geçilmesiy­le birlikte kendilerin­in ve meslektaşl­arının özellikle patron ya da yöneticile­ri tarafından mobbinge maruz bırakıldık­larına anlatan kadınlar bu nedenle işsiz kaldıkları­nı da ekliyorlar. Rapora göre kadın gazetecile­rin bir bölümü mobbing sürecinin teşhir edilmesi gerektiğin­i düşünseler de ekonomik kriz sebebiyle ister istemez taviz verildiğin­i aktarıyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye