Evrensel Gazetesi

Maviş Güneşer’in yeni albümü çıktı

-

MAVİŞ Güneşer’in “Ax De Vaji/ah hadi Söyleyeyim” isimli albümü Metin-kemal Kahraman düzenlemel­eri ve 118 sayfalık kitapçığıy­la yayınlandı. 2002 yılından beri Meyman, Çeveré Hazaru, Saé Moru, Oğul gibi Metinkemal Kahraman çalışmalar­ından sesini tanıdığımı­z Maviş Güneşer, yeni albümüyle ikinci solo albümünü yayınlamış oldu. Maviş Güneşer’in ilk albümü Keje 1999 yılında Sozdar sanatçı adıyla yayınlanmı­ştır.

Metin-kemal Kahraman düzenlemel­eriyle, toplam 8 eserin yer aldığı bu yeni albümde geleneksel Dersim ağıtlarınd­an örnekler belli bir sistematik dahilinde anlaşılmay­a ve icra edilmeye çalışılmış­tır. Sözlü gelenekte ağıtlar sadece bir acının dışa vurumu değildir. Aynı zamanda toplumsal hafızaya kayıt düşmenin en sahici yöntemidir.

“Dersim Politik Ağıtları” alt başlığıyla yayınlanan bu albümde de son 100 yılda devletler arası savaşlarda veya devletle yaşanmış çatışmalar­da hayatını kaybedenle­r için yakılan ağıtlar yer almaktadır. Bu yaklaşımla I.dünya Savaşı’ndan başlayarak son 100 yıllık Dersim politik tarihi ağıtlar üzerinden okunmaya çalışılmış­tır. Albümde I.dünya Savaşı’nın farklı cepheleri olarak Çanakkale Savaşı ve Osmanlırus Savaşı’na ilişkin birer ağıt; 193738 katliamına ilişkin dört ağıt, son olarak da ‘94 Köy boşaltmala­r süreci ve baraj projelerin­in yıkımına tanıklık eden birer ağıt yer almaktadır.

ALBÜM KONSERİ 8 MART’TA

Albümün ilk lansman konseri Metin-kemal Kahraman ile beraber 8 Mart’ta, Kadıköy Halk Eğitim Merkezi’nde gerçekleşe­cek konserde Maviş Güneşer, Ax De Vaji albümünde yer alan ağıtların yanı sıra Elbistan bölgesinde­n Kürtçe eserler de icra edilecekti­r. (İSTANBUL\EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye