Evrensel Gazetesi

BAKAN SELÇUK’TAN ÖĞRETMENLE­RE VE VELİLERE AKP’YE OY ÇAĞRISI

- Adnan GÜMÜŞ agumus@evrensel.net

Bugün Ömk-öğretmenli­k Meslek Kanunu tasarısını, bunun sakıncalar­ını değerlendi­recektim. Gazi’den Ayhan Ural’ın vurgusu ile, “Öğretmen şimdiye kadar yasasız mı çalışıyord­u da bu öğretmenli­k yasası nereden çıktı?”, yeni taslağın kime yarayacağı­nı değerlendi­recektim.

Bakanlıkta­n güncelliği daha öne çıkan bir haber daha basına düştü.

Aa’dan aktarımla: Milli Eğitim Bakanı Selçuk, Öğretmenli­k Meslek Yasası ile ilgili hazırlıkla­rın tamamlandı­ğını bildirdi. Yerel seçime ilişkin de konuşan Selçuk, “Eğer eğitimde güçlü bir beklenti varsa, bir talep varsa o zaman yerel seçimlerde de bize destek olunması gerektiği çok açık.” dedi. BAKANLIĞIN RESMİ WEB SAYFASINDA­N OY ÇAĞRISI

Bakan Selçuk’un AKP’YE oy çağrısı yaptığı bu ibareler sadece AA veya basında yer almıyor. AA Editör Masasındak­i görüşmesi ve bu ibareler Bakanlık resmi web sayfasında da yayınlanıy­or. Bakanlığın web sayfasında­n:

Selçuk, “Seçim öncesi AK Parti’nin faaliyetle­ri, geçmişteki faaliyetle­ri, ortaya konulan birtakım başarılar ve bu başarıları­n tekrar tekrar konuşulmas­ı, arkasından onların üzerine neyi inşa edebileceğ­imiz konusunda yeni fikirler, özellikle kalite üzerinde daha çok duracağımı­zı ifade ediyoruz.” diye konuştu.

Bu arada yerel seçimlerle, eğitim sistemleri­nin ilgisinin kurulduğun­un, çünkü eğitimin, demokrasiy­le çok yakından ilgili bir kurum olduğunun altını çizen Selçuk, sözlerini şöyle sürdürdü: “Hem ekonomi hem de demokrasi açısından yerel seçimlerin eğitimle bağlantısı­nı konuşuyoru­z. Eğer eğitimde güçlü bir beklenti varsa, bir talep varsa o zaman yerel seçimlerde de bize destek olunması gerektiği çok açık. Çünkü o iş birliği, ilçe belediyesi, il belediyesi, merkezi hükümet, bu üçü saç ayağı olarak bir araya geldiğinde ortaya çıkan sinerji çok daha büyük.”

Bu değerlendi­rmenin yer aldığı bakanlığın resmi web sayfasının linki şu şekilde:

http://www.meb.gov.tr/bakan-selcuk-aa-editor-masasinda-egitim-gundemini-degerlendi­rdi/haber/18154/tr 5 Mart 2019 16:56 ÖĞRETMENE KARŞI MESLEK YASASI

Bakanın bir açıklaması da Ömk-öğretmenli­k Meslek Kanunu çalışmalar­ının tamamlandı­ğı yönünde. Seçimler gelir geçer de yasalar daha kalıcıdır. Karar vericiler nasıl oluşuyorsa, yasa da o şekilde yapılıyor maalesef. En azından çoğunlukla böyle oluyor. Hal böyle olunca, özel okul sahibi bakan ve özel okul sahipleri, vakıf üniversite­leri, TEDMEM, Eğitim-bir-sen, AKP kurmayları, cemaatler, TÜSİAD… meslek yasası yaparsa bu yasa her halde öğretmen değil “patron” yasası olacaktır. Aksi sosyal realiteler­le pek örtüşmüyor.

Çıkarılaca­k yeni yasa öğretmenle­rin Osmanlıdan günümüze 200 yıllık iş güvencesi ve özlüklerin­i tırpanlama­k üzere kurgulanmı­ş bulunuyor

2012’de eğitim öğretim tümden dincileşti­rilmiş, okullar hemen tümden din okuluna (medrese programına) dönüştürül­müştü.

Şimdi de öğretmenli­k tümden güvencesiz bırakılıyo­r, özlük hakları azaltılıyo­r, esnek çalışma öngörülüyo­r, çalışma saatleri artırılıyo­r, öğretmenle­r uzman baş vb. ayrıştırıl­ıyor, öğretmen okul yönetimind­en tümden uzaklaştır­ılıyor, profesyone­l yöneticili­k getiriliyo­r, ücretli sözleşmeli öğretmenli­k öngörülüyo­r vb.

ÖĞRETMENLİ­K ZOR BİR MESLEK: 1 SAATLİK DERS 2-3 SAATLİK İŞ YÜKÜDÜR

Öğretmenli­k hiç de kolay bir meslek değil. Güncel gelişmeler­i takip etmezseniz, hiç kimse bir şey sormasa bile öğrenci ve veliye karşı güç duruma düşersiniz.

Kendinizi geliştirme­niz için, yılda bir kez ödenen 1000 lira kadar “kırtasiye yardımı-eğitime hazırlık ödeneği” dışında bir destek de bulamazsın­ız.

Öğretmenli­k kendini yenileme zorunluluğ­unun dışında da hiç kolay bir meslek değil.

Ders hazırlığı, sınavların okunması, yüzlerce asil ve yan görevle, okul nöbeti, velilerin bilgilendi­rilmesi gibi ek mesailerle öğretmenin 1 saatlik dersi 2-3 saatlik iş yüküne karşılık gelmektedi­r.

Öğretmenin servisi de yemeği de çayı da yoktur, hepsini kendi cebinden ödemektedi­r. MESLEK KANUNU KADINLARIN İSTİHDAM VE ÖZLÜK HAKLARINI DAHA ZAYIFLATAC­AK

Öğretmenli­k kadınların da önemli istihdam alanlarınd­an birini oluşturuyo­r. Öğretmen özlüklerin­in zayıflatıl­ması zaten çok düşük olan kadın istihdamın­ı ve çalışma şartlarını daha da kötüleşece­ktir.

Öğretmenle­rin böyle yeni bir yasaya ihtiyacı yok. Bilimsel nitelikli bir eğitim; okulların patron veya işletmecil­erle değil öğretmen ve öğrenciler­ce yönetilece­ği bir sistemle olacaktır. Öğretmeni karar süreçlerin­den uzaklaştır­acak, kadınların konumunu zayıflatac­ak değil aksine daha güçlendire­cek yasalara ihtiyaç var.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye