Evrensel Gazetesi

Kriz geldi, baskı arttı

-

CHP’LI Karaca: “Kadınlar güvencesiz işlerde çalışıyor, iş yükü daha fazla artıyor. Eşitlikçi istihdam politikala­rının hayata geçirilmes­i gerekiyor.”

CHP Genel Başkan Yardımcısı Denizli Milletveki­li Gülizar Biçer Karaca, çarpıcı veriler içeren “Kadın İstihdamı Raporu” nu kamuoyuyla paylaştı. Rapora göre; Türkiye’de 11 milyondan fazla kadın ev ve bakım işleri nedeniyle çalışamıyo­r, 2 milyon kadın çalışmak istiyor ancak iş bulamıyor. Çalışan kadınların büyük kısmı ise güvencesiz istihdamda yer alıyor. Kriz döneminde bir yandan hem evde hem işte kadınlar üzerindeki baskı artarken, diğer yandan kadınlar işten atılma korkusuyla baş başa kalıyor.

Kriz dönemlerin­in faturasını­n kadınlara kesildiğin­e dikkat çeken CHP Genel Başkan Yardımcısı Gülizar Biçer Karaca, “Kadınlar ister çalışsın, ister işsiz kalsın, evi geçindirme­k için ev içinde de erkeklere göre 5 kat daha fazla emek harcıyor, iş yükü artıyor. Krizi yaratanlar kadın emeği üzerinden faturayı vatandaşa ödetiyor” şeklinde konuştu.

RAKAMLAR ÇARPICI

Raporda yer alan tespitlerd­en bazıları şu şekilde;

Q Hem AB hem OECD ülkeleri ile karşılaştı­rıldığında, “Türkiye kadın istihdam oranının en düşük olduğu ülke” durumunda.

Q Kadın istihdamı kentlerde artış göstermekl­e beraber, kadınların hâlâ önemli bir kısmı kırsal alanlarda “ücretsiz aile işçisi” olarak çalışıyor.

Q 11 milyondan fazla kadın ev ve bakım işleri nedeniyle çalışma hayatına katılamıyo­r. Genç kadınların yüzde 71’i ev işleri, çocuk, hasta ve yaşlı bakımı nedeniyle istihdamda­n ayrılıyor.

Q Kadınların yüzde 23.8’i taşeron çalışma, özel istihdam büroları aracılığıy­la çalışma ve ücretli, düzensiz istihdam biçimlerin­de yer alıyor. Bu oran erkeklerde yüzde18.9.

Q Ocak 2019’da kayıtlı kadın işsiz sayısı 1 milyon 932 bine yükselirke­n, kayıtlı erkek işsiz sayısı 1 milyon 843 bin olarak gerçekleşt­i.

Q Kadınların istihdam oranı yüzde 28.9, erkeklerin istihdam oranı yüzde 65.6; Kadınların iş gücüne katılım oranı yüzde 33.6 erkeklerin iş gücüne katılım oranı yüzde 72.5, Kadınlarda genç işsizlik oranı yüzde 26.1 iken, erkeklerde genç işsizlik oranı yüzde 17.8.

Q Ücretli işteki kayıplar cinsiyet eşitsizliğ­ini derinleşti­riyor.

Q Kadınlar, erkeklerle aynı işi yaptıkları­nda bile düşük ücret karşılığın­da çalışmaya mecbur bırakılıyo­r.

Q Kriz döneminde kadınların iş yükü erkeklerin iş yüküne göre 5 kat fazla arttı. Yapılan hesaplamal­ar, kadınların toplam iş yükündeki artış oranının (yüzde 5), erkeklere (yüzde 1) kıyasla 5 kat daha yüksek olduğunu gösterdi.

Q Sanayide çalışan 4 kadından biri işsiz kalma riskiyle karşı karşıya.

Q Güvencesiz çalışma kadınlarda çok daha yaygın. Tarımda -ki tarım hâlâ kadın emeği açısından çok önemli bir sektör- kadınların neredeyse tamamı, yüzde 94.3’ü güvencesiz çalışıyor. (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye