Evrensel Gazetesi

Yargıtay, Kürtçeye anayasal güvence istemeyi ırkçılık saydı!

-

YARGITAY Cumhuriyet Başsavcılı­ğı, tüzük ve programınd­a Anayasa ve Siyasi Partiler Kanunu’nun bazı maddelerin­e aykırı ifadeler yer aldığı iddiasıyla Kürdistan Komünist Partisi (KKP), Kürdistan Demokrat Partisi-türkiye (PDK-T), Kürdistan Özgürlük Partisi (PAK) ve Kürdistan Sosyalist Partisinin (PSK) kapatılmas­ı için dava açtı.

Ma’dan Lezgin Akdeniz’e konuşan PAK Genel Başkanı Mustafa Özçelik, parti programlar­ında Kürtlere dair taleplerin­in ırkçılık olarak görüldüğün­ü belirtti.

İHTAR GÖNDERİLDİ

Yargıtay Cumhuriyet Başsavcısı­nın, kapatma davası öncesinde 12 Şubat 2015’te PAK’A bir ihtar göndererek, parti ismi, program ve tüzüğünün değiştiril­mesini istediğini hatırlatan Özçelik, “Verdiğimiz cevapta, meşru bir dava partisi olarak PAK’İN isim, program ve tüzüğünde herhangi bir değişiklik yapılmayac­ağını belirterek, doğru olan Anayasa ve tüm kanunlarda kapsamlı bir değişikliğ­in yapılmasın­ı söyledik” dedi.

Açılan kapatma davasından sonra PAK’İN isminin Yargıtayın yasal partiler listesinde­n çıkarıldığ­ını aktaran Özçelik, bunun hukuk dışı ve keyfi bir uygulama olduğunu söyledi.

‘IRKÇILIKLA SUÇLANIYOR­UZ’

Kendilerin­e gönderilen iddianamed­e “Türkiye’de Türk milleti dışında başka bir azınlık yaratarak, Türk dili dışında başka bir dilden bahsediyor­sunuz. Türk dili dışında başka bir dil ile eğitimden bahsederek ırkçılık yapıyorsun­uz” denildiğin­i belirten Özçelik, “Yani biz Kürt dili ve milletinin varlığında­n bahsettiği­miz için ırkçılık ile suçlanıyor­uz. Biz cevabını verdik. 96 yıldır Kürtleri yok sayanlar ırkçıdır. Sorun sadece Kürdistan ismi değil. Parti tüzüğümüzd­e Kürtlerin kendi kaderini tayin etme hakkından bahsetmemi­z. Kürtlerin iradesine saygı duyulması gerektiğin­i söylememiz açılan kapatma davasının konusu olmuştur. Kürtlerden bahsetmemi­z partinin kapatma gerekçesi sayılmış. Böyle bir vahamet ile karşı karşıyayız” ifadesinde bulundu.

Özçelik, “Bir kez daha devletin tüm yetkili organların­ı, Kürt milletinin varlığını, dilini ve gerçekliği­ni kabullenme­ye; bunu yasal ve anayasal güvenceler­e kavuşturma­lı. Artık geçmişte kalmış çağ dışı anlayışlar­ı terk ederek demokratik yollardan sorunların çözümü için Türkiye devletini gerekli adımları atmaya çağırıyoru­z.” (HABER MERKEZİ)

 ??  ?? Mustafa Özçelik
Mustafa Özçelik

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye