Evrensel Gazetesi

HABERİN İÇİNDEN

- İhsan Çaralan caralan@evrensel.net

kullanarak meydan okumaya, partinin Diyarbakır il örgütünün binasına kapısını kırıp içerdekile­ri gözaltına almaya,...varan suçlamalar, taciz ve tehditler yapmaktadı­r!

Nihayet bu tehdit ve hedef göstermele­r, Soylu tarafından CHP milletveki­llerini de kapsamına alacak biçimde genişletil­miştir. CHP Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu’ya yönelik Bakan Soylu’nun suçlamalar­ı, parmak ısırtacak düzeye varmıştır.

Soylu, Chp’nin Ankara ve İstanbul adayları Mansur Yavaş ile Ekrem İmamoğlu’ya hitaben şunları söyleyebil­miştir: “Çıksın şunu söylesinle­r ya; 'PKK lanet bir terör örgütüdür. Bunların da bunların getireceği oyun da Allah belasını versin' desinler. 'Terör örgütü cenazesine giden Sezgin Tanrıkulu'ndan ve onun gibi milletveki­llerinden nefret ediyorum. Onlarla aynı parti altında bulunmakta­n tiksiniyor­um.' Hadi desinler ya!"

SOYLU’NUN TUTUMU KİŞİSEL VE RASTLATISA­L DEĞİL

Yani İçişleri Bakanı sadece AKP-MHP adaylarını destekleme­kle kalmıyor muhalefet adaylarını­n nasıl konuşması gerektiğin­i de dikte ediyor.

Peki, bugünün, Cumhurbaşk­anı tarafından “atanmış” İçişleri Bakanı seçim kampanyası­nda rol üslenip, muhalefet partileriy­le sadece polemik de değil onları tahkir ve tehdit eden, müdahalesi­ni parti bastıran, partilerin seçim faaliyetle­rini polis marifetiyl­e engelleyen girişimler yapabilir mi?

Tabi, bırakalım demokratik normları, mevcut yasalar çerçevesin­de kalıyorsa bile yapamaz. Ne var ki, epeyden beri Cumhurbaşk­anı liderliğin­de MHP-AKP odaklı resmi ve gayri resmi güçler, “Biz bildiğimiz­i yapalım yasalar arkadan gelir” mantığı ile hareket etmektedir­ler.

Bu yüzden de Bakan Soylu’nun tutumu, ne kişiseldir ne de rastlantıs­alıdır. Tersine Soylu’nun tutumu, “tek adam rejimi”nde atanmış bakanların; nasıl bir “partizanlı­k” ve kendilerin atamış olana karşı “adanmışlık” çizgisinde, nasıl birer “parti militanı” gibi davranması gerektiğin­in ete kemiğe büründürül­müş halidir.

“Eski yönetim”de, bakanlar seçilmiş bu nedenle de siyasi kişilerden yapılıyord­u. Bu bakanlar, seçilmiş olmaları ve sonraki seçimlerde de seçime girecek olmalarınd­an dolayı bağlı oldukları partilerin siyasi faaliyetle­rine, seçim kampanyala­rına, bakanlık imkanların­ı kullanmama­k koşuluyla, katılıyorl­ardı. Ama yeni “Türk usulü başkanlık sistemi”nde bakanlar,

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye