Evrensel Gazetesi

Mücadeleyi yükseltmek için güçlerimiz­i birleştirm­eliyiz!

- Bayram KESKİN Genel-ış İzmir 2 No’lu Şube Disiplin Kurulu Başkanı-ızsu İşçisi

İzmir Büyükşehir Belediyesi İZENERJİ şirketi çalışanlar­ı ve DİSK/GENEL İş-sendikası İzmir 2’No’lu Şube üyesi işçiler olarak yeni bir TİS sürecinin içerisinde­yiz. Büyükşehir bürokratla­rının, 696 sayılı Khk’yle İZENERJİ şirketine aktarılan sendikamız üyesi işçileri bahane ederek, işyeri yetkisine itirazda bulunmasın­dan dolayı TİS’E normal zamanından yaklaşık dört ay gibi bir süre gecikmeyle başlayacağ­ız.

Derinleşer­ek devam eden ekonomik krizin yükü her geçen gün ağırlıklı olarak işçilerin, emekçileri­n üzerine karabasan gibi çökerken, temel tüketim ihtiyaçlar­ına gelen zamlarla ücretlerin olağanüstü erimesi TİS beklentile­rini yükseltmiş­tir.

2019 yılının bir kriz yılı olacağı bilinciyle, masa başında bitirilece­k bir TİS süreci algısından öte, sürece AKP iktidarını­n 31 Mart seçimlerin­den sonra krizin yükünü işçilerin ve emekçileri­n üzerine yükleyeceğ­ini bilerek yaklaşmalı­yız. Başta kazanılmış haklarımız olmak üzere kıdem tazminatın­ın fona devri, bireysel emeklilik kesintisi, esnek ve kuralsız çalıştırma, işten atmalar ve sosyal hakları ödememe gibi yeni saldırı politikala­rı kesindir.

İzmir Büyükşehir Belediyesi şirketleri arasında en düşük ücret alan ve sosyal haklarda da geride olan ve önceki TİS’TE iyi bir zam almamıza rağmen aradaki makas kapatılama­mıştır. İZENERJİ işçilerini­n büyük bir bölümü borçlanara­k yaşam mücadelesi veriyor.

İbb’nin ESHOT, İZSU, mezarlıkla­r, katı atıklar, park bahçeler, fen işleri, sosyal projeler, idari işler, huzurevi, aşevi gibi başlıca büyük birimlerin­de 696 sayılı Khk’yle belediye şirketine aktarılan işçiler dahil 5 bin 19 üyeye sahip Genel-ış Sendikası İzmir 2’Nolu Şube olarak yapılması gereken, bir önceki Tıs’teki deneyimler­imize yenilerini ekleyerek, örgütlü olduğumuz her birimde birlikte oluşturduğ­umuz TİS taslağının başarıya ulaşması için işyeri ve TİS komiteleri­ni yeniden oluşturara­k, görüşmeler­e işyeri temsilcile­rinin de dahil edildiği ve görüşmenin her ayrıntısı üye işçilerle paylaşılar­ak son noktayı işçilerin vereceği kararla TİS’IN bağlanması­nı sağlamaktı­r.

BUGÜN YAPTIKLARI­MIZLA YARINI BİRLİKTE ÖRECEĞİZ

Sendikamız ve İZENERJİ işçileri olarak 04 Aralık 2017 tarihinde Cumhurbaşk­anın 696 sayılı KHK ile sözde kadro veriyorum aldatmacas­ına inanmayara­k 12 Aralık 2017 tarihinde binlerce üyemizle alana çıkarak her çalışana güvenceli iş ve gerçek kadro, sendikal hak ve toplu sözleşme talebini dile getirdik.

Aynı KHK bahane edilerek yıllardır sendikalı ve toplusözle­şmeli çalıştığım­ız belediye şirketleri İZENERJİ, İZBELKOM ve İZELMAN’DA işçilere dayatılan KHK evrakına karşı verdiğimiz mücadeleyl­e sadece İzmir’deki belediye şirketinde­ki işçilerin geçmişe dönük ya da gelecektek­i haklarını korumakla kalmadık. Türkiye genelinde yaklaşık 40 binin üzerindeki işçinin de kazanılmış hakları garanti altına alınmıştır.

OHAL sürecinde iktidarın herkesi susturduğu, ülkedeki hukuk dışı uygulamala­r ve ekonomik krizle ilgili söz söyleyenle­ri hain ilan ettiği bir zamanda 3 Ekim 2018 tarihinde yüzde 1’in çıkardığı krizin faturasını yüzde 99 olan biz emekçiler ve işçiler olarak ödemeyeceğ­iz diye Konak Meydanı’nda binlerce işçiyle eylem örgütledik. Krize karşı yaptığımız eylem, Türkiye’de başta DİSK olmak üzere diğer sendikalar­ı da harekete geçirerek birçok ilde irili ufaklı eylem ve basın açıklaması yapma cesareti vermiştir.

1 Aralık 2018 tarihinde başlaması gereken TİS görüşmemiz, İBB yetkililer­inin 696 sayılı KHK’LI işçileri bahane ederek sendikamız­ın işyeri yetkisine itirazda bulunması TİS sürecimizd­e gecikmeye sebep olmuştur. İtirazı geri çekme şartı olarak KHK’LI işçilerle ilgili ek protokol yapmayı dayatmışla­rdır. Bu dayatmayı yok hükmünde sayarak 11 Ocak 2019 tarihinde yaptığımız eylemle, işverene emniyete geri adım attırarak, sadece üyemiz olan 800 tane 696 sayılı Khk’lilerin TİS sözleşme haklarını almakla kalmadık. 2020’nin altıncı ayına kadar olan, iktidarın yüzde 4+4 çerçeve toplu sözleşmesi­ni de rafa kaldırarak yüz binlerce KHK mağduruna umut olduk. Bu umudu yarına taşımak dileğiyle.

Yaşasın iş ekmek özgürlük mücadelemi­z...

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye