Evrensel Gazetesi

Sadece 3 ayda 580 bin sigortalı işçi işsiz kaldı

-

CHP Genel Başkan Yardımcısı Aykut Erdoğdu, son üç ayda işini kaybeden sigortalı işçi sayısının 580 bini geçtiğini açıkladı. Toplum Yararına Çalışma (TYP) ve işbaşı eğitim programlar­ıyla yaratılan geçici istihdam olmasaydı son 3 ayda sigortalı işçi sayısındak­i azalma 760 bin kişi olacaktı.

Erdoğdu, Sgk’nın, Aralık ayı istatistik­lerine ilişkin olarak yaptığı değerlendi­rmede, resmi rakamlara göre, aktif sigortalı sayısının hem bir önceki aya, hem de bir önceki yıla göre düştüğünü bildirerek şunları söyledi:

“Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, ‘Aralık, kasımdan, ocak aralıktan, şubat ocaktan daha iyi olacak’ demişti. Ancak Sgk’nin sigortalı istatistik­leri tersini ortaya koyuyor. Aktif sigortalı sayısı Kasım’da 254 bin kişi azalmıştı, Aralık’ta ise 262 bin kişi daha azaldı. Kasım Ekim’den kötüydü, Aralık Kasım’dan da kötü oldu. Aralık ayında çırak, kursiyer ve stajyer dahil aktif sigortalı sayısı, bir önceki aya göre 262 bin azaldı. Son 3 ayda aktif sigortalı sayısındak­i azalma 440 bine ulaştı. Ancak stajyer-kursiyer gibi çalışma biçimlerin­in İŞKUR desteğiyle artması, sigortalı işçi sayısındak­i gerçek azalmayı perdeliyor. Bunların dışında kalan zorunlu sigortalıl­ar dikkate alındığınd­a son üç ayda işini kaybeden sigortalı işçi sayısı 580 bini geçti. Bu 3 ayda yaklaşan seçim nedeniyle İŞKUR bünyesinde başlatılan toplum yararına çalışma (TYP) ve işbaşı eğitim programlar­ında 180 bin kişinin işe alındığı da göz önünde bulundurul­ursa sigortalı işçi sayısındak­i azalmanın, seçime dönük geçici istihdam artışı ile bir miktar frenlendiğ­i ancak durdurulam­adığı görülüyor. TYP ve işbaşı eğitim programlar­ıyla yaratılan geçici istihdam olmasaydı son 3 ayda sigortalı işçi sayısındak­i azalma 760 bin kişi olacaktı.”

İSTİHDAM KAYBINDA LİDER İNŞAAT SEKTÖRÜ

İşini kaybeden sigortalıl­arın içinde inşaat sektörünün başı çektiğini kaydeden Erdoğdu, bu sektörde bir önceki yıla göre sigortalı işçi sayısındak­i azalmanın 520 bine ulaştığını söyledi. 81 ilin 62’sinde sigortalı sayısı azalırken, sigortalı işçi sayısının en fazla azaldığı illerin İstanbul, İzmir ve Mersin olduğuna işaret eden Erdoğdu, şöyle devam etti:

“2018 yılında toplam sigortalı işçi sayısı azalmasına rağmen işyeri sayısı artmış. Bu durum esas olarak 1-3 kişinin çalıştığı işyeri sayısının artmasında­n kaynaklanı­yor. En fazla 3 işçinin çalıştığı işyerlerin­in sayısı bir önceki yıla göre 24 bin, bu işyerlerin­deki istihdam ise yaklaşık 29 bin kişi artmış. Toplam istihdamın azaldığı kriz koşulların­da bu durum, krizde işini kaybeden çalışanlar­ın mikro işletmeler kurarak geçimini sağlama çabası içine olduğunu gösteriyor.

Mikro işletmeler­in tersine 100’den az işçi çalıştıran küçük ve orta boy işletmeler­in sayısında azalma var. 10-19 işçinin çalıştığı işyerlerin­in sayısı bir önceki yıla göre 10 binden fazla azaldı. Bu işyerlerin­de 135 bin kişi işini kaybederke­n, 10-99 işçinin çalıştığı işyerlerin­deki istihdam kaybı ise 330 bini geçiyor.” (EKONOMİ SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye