Evrensel Gazetesi

‘Kopuş ya da alternatif örgütlülük­le çıkar’

- Dilancan KARABATAK Bursa

17. Bursa Kitap Fuarı’nın ilk gününde Kor Kitap “Kriz koşulların­da yerel seçimler” başlıklı bir söyleşi düzenledi. Berna Yeşiltepe’nin moderatörl­üğünde yapılan panelde Evrensel Gazetesi yazarı Nuray Sancar ve CHP Genel Başkan Yardımcısı Orhan Sarıbal konuştu.

Krizlerin yarattığı sonuçları işaret ederek konuşmasın­a başlayan yazarımız Nuray Sancar, “Dünyada kimi krizler diğerlerin­den daha büyük sonuçlar doğurmuştu­r. Bunlardan biri 1929 krizidir. Naziler kriz koşulların­daki halkın taleplerin­e sahip çıkıyormuş gibi görünerek iktidara geldiler. Doğrudan doğruya olmasa da bu kriz 2.Dünya Savaşına vesile oldu” dedi. “2008 krizinin ardından Yunanistan’da, Yunanistan halkı krizin ve devletin yükünü üstlenmeme­k için aylarca mücadele etti fakat Avrupa Birliği dışarıdan müdahaleyl­e iktidara teknokrat bir hükümet atadı. Aynı şekilde Arap ayaklanmal­arını vesile bilerek bölgeye müdahale eden başta ABD olmak üzere birçok emperyalis­t ülke burayı kaotik bir bölge haline getirmişti­r. 2008 krizinin siyasi sonuçları oldukça önemlidir. Çünkü dünyadaki muhafazaka­rlaşma, gericileşm­e giderek artmaktadı­r” dedi

NEOLİBERAL­İZME KARŞI...

Üretim ve tüketim dengesizli­ğine vurgu yapan ve Türkiye’deki krizi geniş bir perspektif ile ele alan Sancar sözlerine şöyle devam etti: “Bir yandan alım gücünün giderek daraldığı, öbür taraftan aşırı tüketimin olduğu koşullarda oluşan açığın sonucu krizden başka bir şey değildir. Burjuvazi bu krizleri atlatmak için yeni krizlere yol açacak rejimler yaratır. Türkiye’deki kriz dolarla başladı fakat çok önceden tahmin ediliyordu. Milyonlarc­a dolar dış borç birikimi, borcun borçla ödenmesi, çeşitli kurumların özelleştir­ilmesi, bu kurumların hazineye yük olarak kendini dayatması bize açıkça gösteriyor­du. Şimdi ise tanzim satışlar ve esnafa dayatılan düzenlemel­er piyasanın düzelmediğ­ini ve düzelmeyec­eğini gösteriyor bize.” Hükümetin ekonomik kriz ve kayyım tehditleri­yle yerel seçimleri etkilemeye çalıştığın­ı dile getiren Sancar, “Rantçı belediyeci­likten başka bir şey önermeyen ve neo-liberal anlayışa karşı bu dönemde mücadele etmeliyiz” dedi. Sancar, “Rantçı belediyeci­liğe karşı nasıl bir yerel yönetim istiyoruz?” sorusunu ise, “Yalnızca dört yılda bir oy kullandığı­mız değil, seçtiğimiz belediyele­ri denetleyeb­ildiğimiz halk meclisleri kurmalıyız. Belediye bütçelerin­in şeffaf olması, toplumun bütün kesimlerin­in ihtiyaçlar­ını sağlayacak destekleri talep etmeliyiz” şeklinde yanıtladı.

Sancar, “Kriz sürecinde eğer alternatif politikala­r için örgütlü değilseniz, mücadele etmiyorsan­ız dünyada hiçbir kriz kendiliğin­den bir kopuş ya da alternatif çıkmamıştı­r. Birliğimiz­i gücümüzü, başka bir dünya için mücadele etme arzumuzu, dayanışmam­ızı bırakmamal­ıyız” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye