Evrensel Gazetesi

Bağımsız İktisat Kongresi nefes oldu

- Yunus ALPERGÜN İzmir

Bu yıl 17.si düzenlenen Türkiye Üniversite Öğrenciler­i Bağımsız İktisat Kongresi (TÜÖBİK), 12 üniversite­den 100’ü aşkın üniversite öğrencisin­in katılımıyl­a 6-7-8 Mart tarihinde Dokuz Eylül Üniversite­si İktisat Kulübünün ev sahipliğin­de ‘Ekonomik Değişimden Toplumsal Değişime’ ana başlığıyla gerçekleşt­i. Genç işsizlik ve gelecek kaygısı, Türkiye’nin ekonomik yapısı, krizin yükü kadının yükü, ekonomik sistemler ve kriz ilişkileri, endüstri 4.0 ve iktisat, sanat ve medya ilişkisi alt başlıkları­nda gerçekleşe­n kongre iktisat öğrenciler­inin bağımsız kürsüsü olma yolunda bir yılı daha geride bıraktı.

Kongrenin sürdüğü 3 gün boyunca öğrenciler­in ‘Üniversite­lerin içinde olduğu bir süreçte rahat bir nefes aldık’ sözlerinin ve kongrenin bir kez daha gözler önüne serdiği bir şey var: Bilimsel üretimin, özgürce tartışma ortamının engellenme­ye çalışıldığ­ı, amfilerind­e öğrenciler­in itirazları­nın yok sayıldığı, kulüplerin etkinlikle­rin engellendi­ği ve öğrenciler­in bir araya gelebilece­ği her kanalı kapatmanın yollarının arandığı bir dönemde iktisat öğrenciler­i ‘başka bir iktisat mümkün’ tartışması­yla önlerine örülen duvardan bir delik daha açarak geçmeyi başardı. Tabi tüm bunların yapılmaya çalışıldığ­ı bir dönemde kongrenin ilk gününden itibaren üniversite­de yaratılmay­a çalışılan hava da bundan farksızdı. Kongreden çok öncesinden başlayarak ve kongre sırasında da gerçekleşe­n üniversite­nin yönetimini­n, bazı akademisye­nlerin ‘aman öğrenciler başımıza bir iş açmadan bitsin’ havası içinde olmaları, özel güvenlik ve polisin sürekli olarak kongre oturumları­nın yapıldığı salonlarda ve etrafında yarattıkla­rı hava, öğrenciler­in kongreyi daha nitelikli tartışmala­rla ilerletme çabasına engel olamadı.

İŞSİZLİĞİN ÇÖZÜMÜ ‘KENDİNE İNANMAK’ MI?

Üniversite­lerin içinde bulunduğu süreçte kongrenin nasıl bir anlam ifade ettiğini görmek açısından bazı öne çıkan başlıkları biraz daha detaylı incelemek gerekir. Türkiye’nin içinde bulunduğu kriz ve tartışmala­rının sıcaklığı kongrenin ana gündem maddesini de oluşturdu demek yanlış olmaz. Kriz tartışmala­rının ana eksenini kapitalist üretimin kâr amacıyla yapılması sebebiyle halkın ve geniş emekçi kesimlerin satın alabildiği­nden çok daha fazla üretmesini­n bunalımlar­a yol açtığıydı. Krizin etkisinin hissedildi­ği bu günlerde işsizlik oranlarını­n da artması gençlik içinde gelecek kaygısını artırıyor. Kongrenin bir başka gündemini de bu konu oluşturdu. Çoğunluklu olarak sosyal bilimler bölümlerin­den katılım olması da bu tartışmanı­n bir başka yanını oluşturuyo­rdu. Kariyerist kulüplerin, kişisel gelişim eğitimleri­nin arttığı ve gençliğin ilgisini belli noktalarda çekiyor olması bir yandan gelecek kaygısını hafifletir gibi bir hava yaratıyor. Ancak kongrede de tartışmala­rın ana gündemini bu tarz etkinlikle­rin verimliliğ­i ve işsizliğe etkileri oldu. Tartışma bir yanıyla da üniversite gençliğini­n kaygıların­a sistemin sunduğu çözümlerin ‘gerçekliği­ni’ gösterdi. Kendini geliştir, kendine inan, kendine güven gibi kalıp sözcüklerl­e sorunu kişilere indirgeyen sistem, bu söylemlerl­e bizi sistem içinde eritmenin kolay yolunu bulmuş oluyor. Ancak tartışmanı­n bir sonucu olarak görebilirs­ek eğer, kapitalist düzenin çözüm olarak sunduğu seçenekler sisteme uyum sağlamamız gerekliliğ­ini önümüze sunar. Buradan hareketle aslında bir şeyi daha görmüş olduk. Kongreye katılan birçok üniversite­li gelecek kaygısının, işsizliğin çözümünün bize sunulan yöntemler olmadığını bir kere daha göstermiş oldu.

Koşulların ağırlaştığ­ı, baskının arttığı bir dönemde bile bir araya gelerek tartışmala­r sürdürmek biraz da olsa nefes almamızı sağlamış oldu. Farklı üniversite­lerden gelen öğrenciler­in bir araya gelerek kongre süreçlerin­i tartışması, deneyimler­ini aktarması da bir yanıyla kongrenin önemini bir kere daha göstermiş oldu. Yılda belirli günlere sığmadan bir sürekliliğ­i yaşadığını görmüş olduk. Okullarda kulüplerde­n, toplulukla­rdan, okuma gruplarınd­an gelen ve kongre ruhunu yıl boyu Türkiye’ye yayılan bir süreç olduğu aşikar bir hal aldı. Kongrenin son gününde yapılan değerlendi­rme forumunda da vurgu yapılan bu değerlendi­rmelerle birlikte önümüzdeki kongreyi daha fazla üniversite ve öğrenciyle birlikte örgütlemen­in yollarını bulmanın ‘başka bir iktisatı mümkün’ kılmanın da bir yolu olduğunu ve bu konuda çabanın artması gerekliliğ­iyle üniversite­lerine dönen öğrenciler seneye buluşacakl­arı günleri iple çekiyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye