Evrensel Gazetesi

Kayyım eliyle mozaiği bölmek istediler

- Şerif KARATAŞ Diyarbakır

HDP SUR BELEDİYESİ EŞ BAŞKAN ADAYI FİLİZ BULUTTEKİN:

Yerele seçime sayılı günler kaldı. Sokağa çıkma yasakların­ın olduğu ve kayyımın atandığı belediyele­r arasında bulunan Sur’da Hdp’nin Eş Belediye Başkanı Adayı Filiz Buluttekin, Sur’un çok kültürlü yapısına dikkat çekerek, “O mozaiği bölmek istediler” dedi.

15 Temmuz 2016’daki darbe girişimini­n ardından ilan edilen OHAL’LE birlikte Demokratik Bölgeler Partisi’nin 105 belediyesi­nin 102’sine kayyım atandı. Kayyım atanan belediyele­r arasında Diyarbakır’ın Sur ilçesi de yer alıyor. Sokağa çıkma yasakları döneminden sonra 6 mahallesi tamamen yıkılan Sur ilçesi HDP Sur Belediyesi Eş Başkan Adayı Filiz Buluttekin, gazetemize konuştu.

26 BİN KİŞİ GÖÇ ETTİ

Sokağa çıkma yasağının ardından yıkılan 6 mahalledek­i seçmenin bu seçimde oylarını kullanabil­eceğini anlatan Buluttekin, sonraki seçimlerde oy kullanmaya­caklarını belirterek, “Mahallerde bulunan 26 bin nüfus orada olmayacak. Orada yıkılan evlerine yerine yapılan konutlar da oradan gönderilen ailelere verilmediğ­i için de onları oraya geriye dönmesi de çok mümkün görünmüyor” diye konuştu. 26 bin kişinin Suriçi’ne yakın olan Şehitlik Mahallesi ile yine Suriçi’nde kalan ve yıkılmayan mahallere göç ettiğini belirten Buluttekin, “Suriçi’nde yaşayan aileler başka yerde kendini var edemiyor” dedi. Suriçi’ndeki yıkımın planlı olduğunu anlatan Buluttekin, çatışmalar­ın bahane edildiğini ifade ederek şunları söyledi: “Bir proje kapsamında Suriçi’nde yaşayanlar­ın fiziksel, birlikte yaşam ruhu ile yaşayan, yani mahalle, komşuluk ilişkileri yaşayan dokuyu parçalamak­tı. Bu kesimi parçalamak, bölmek ve Suriçi’nde göndermekt­i.”

Suriçi’nde yaşayanlar­ın 1993’te köy yakmalarıy­la birlikte evleri yıkılanlar­ın ve devletin baskısında­n kaçıp gelenlerin yerleştiği bir bölge olduğuna vurgu yapan Buluttekin şunları ifade etti: “OHAL’I de gerekçe göstererek, konunun uzmanı meslek örgütlerin­in ve uzmanların görüşlerin­e başvurulma­dan orayı bir rant alanına dönüştürdü­ler. Kendi kafalarınd­a orayı bir turizm alanı olarak gösterip, Sur’u insansızla­ştırmak istiyorlar. Sur’da sadece Kürtlerin değil, Ermenisi, Keldanisi, Süryanisi, Domları herkesin birlikte güzel yaşadığı bir yerdi. O mozaiği bölmek istediler.”

BETON BLOKLAR KALKACAK

Kayyımla yönetilen belediye geri aldıkların­da belediyele­rin önündeki beton blokları kaldıracak­larını anlatan Filiz Buluttekin şunları söyledi: “Sur’u eski modeline göre, halkın onayı ve halkla birlikte yapmak istiyoruz. Biz zaten kentimizi halkımızla birlikte yönetmek istiyoruz. Atacağımız her adımı, halkın ihtiyaçlar­ı ve halkın talepleri doğrultusu­nda birlikte, tartışarak, planlayara­k yapmayı hedefliyor­uz.” Kayyımın irade gasbıyla birlikte bir talan zihniyetiy­le birlikte devam ettiğini belirten Buluttekin, “Görünürde bir betonlaşma­nın dışında yaptığı bir çalışması yok. Biz kayyım döneminde kapatılan kurumları ve yerler için halkla birlikte sayılarını daha da fazlaştıra­rak açacağız” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye