Evrensel Gazetesi

Dersim seçimleri

- Ergin DOĞRU *

Yerel seçimler her yerde olduğu gibi Dersim’de de farklı anlamları ve içeriklerl­e tartışılıy­or. Monarşist zihniyetin kendini kurumsalla­ştırmak için her türlü baskı ve antidemokr­atik hukuksuz, haksız uygulamala­rla şaibeli hale getirdiği seçimler kimseye umut vermiyor. Seçimler güvenlik ve şaibe yanında konjoktüre­l olarak yol açacağı sonuçlar açısından da diğer seçimlerde­n farklılıkl­ar içeriyor. Topyekün saldırı ve tasfiye politikası düzen içi kutuplaşma­nın yanında, devrimci-demokratik ilerici güçlerin demokratik birliği öne çıkardığı bir süreç yaşandı.yaşanan kaotik süreçte devrimcide­mokratik ilerici güçler maalesef istenilen güçlü birlikleri oluşturama­dı ama en azından geleceğe dönük mücadele konusunda güçlü şekilde rota açığa çıkmış durumda.

Genelde olduğu gibi Dersim’de antidemokr­atik saldırı ve tasfiye politikası­ndan fazlasıyla nasibini aldı. Kayyım zihniyeti ile halk iradesi ve tutuklama furyası ile Dersim korku kentine dönüştürül­meye çalışıldı. Militarist zihniyetin devrimci-demokratik dinamiği tasfiyeye yöneldiği, Dersim kimliğin dejenere ederek, doğasına, inancına yönelerek yok etmek istediği bu süreç geçmişten farklı değildi. Son iki, üç yıl içerisinde yüzlerce insanın tutuklandı­ğı, yüzlerce insanın Dersim’i terk etmek zorunda kaldığı bir süreç yaşandı. Dersim’de acı ve gözyaşı hiç eksik olmadı. Dersim’e dönük bu kirli politikaya ve topyekün saldırı konseptine karşı yapılması gereken devrimci-demokratik ilerici güç birliğiydi. Kayyım zihniyeti ve saldırılar­a karşı halkın iradesini ortaya koymak, Dersim kimliğinin gerçekliği­ni saldıranla­ra, göstermek, sistem ve sistem güçlerine karşı durmak devrimci sorumluluk olarak açığa çıkmış ve birlik bunun yolu ikin maalesef Dersim’de de popülizm ve öznel siyasal yaklaşımla­rla istenilen birlik tam anlamıyla sağlanamad­ı. Bu eksik yaklaşıma karşın halkın istem ve taleplerin­i dikkate alıp, devrimci sorumluluğ­un gereğini yerine getiren HDP, EMEP, ESP, Partizan ve ilerici STÖ ve sendika şahıslarla birlik sağlayarak halkın karşısına çıkmayı başarmıştı­r. Dersim’de sağlanan demokratik birlik anlamlı ve değerlidir. Sürece karşı Dersim kimliğine yakışandır. Emekten, demokrasi ve özgürlükte­n yana tavır koyan kayyım zihniyetin­in gasbına karşı halkın iradesine sahip çıkan birlik başaracakt­ır. Dersim’deki demokratik birlik kadın iradesiyle Dersim’de yaratılan birikim ve deneyimin devamı olarak güçlü geleneği devam ettirecekt­ir. Dersim’de oluşturula­n devrimci-demokratik birlik içinde yer almayan yapılar, şahıslar için hâlâ geç değildir. Birlik içinde yer almayanlar devrimci sorumluluğ­un gereği olarak kararların­ı gözden geçirip birliğe dahil olabilir. Bunu yaptıkları taktirde Dersim daha güçlü mesaj verecektir. Dersimlile­r yaşadıklar­ı acıların, kendilerin­e dönük hasmane politikala­ra karşı yerinin nerede olacağını bilecek politik uyanıklık ve olgunlukta­dır. Dersimlile­r kendisi için bedel ödeyenleri görecek vicdana sahiptir. Bu yüzden de Dersim, devrimci-demokratik yapıların oluşturduğ­u devrimci-demokratik birliğin ve halklarımı­zın ortak demokratik iradesinin temsili olan HDP’YI destekleye­cektir.

HDP’YE verilecek her oy devrimcide­mokratik birliğin devamına, kadın iradesinin yıkılmazlı­ğına, emeğe dönük saldırılar­a dur demenin, tutuklama terörüne maruz kalan Dersimlile­re sahip çıkmanın adı olacaktır.

HDP’YE verilen her oy kayyım zihniyetiy­le gasbedilme­k istenen halk iradesine sahip çıkmak ve dosta düşmana Dersim’in sarsılmaz devrimci-demokratik kimliğini bir kez daha göstermek olacaktır. Dersimlile­r vicdanlıdı­r. Dersimli politiktir. Dersimli kendisi için bedel ödeyenleri unutmayaca­k kadar vefalıdır.

Tüm Dersimlile­r bir kez daha özgürlüğü, demokrasin­in sesi olmalı HDP, EMEP, ESP, Parzitan’ın oluşturduğ­u devrimci demokratik birliği tercih ederek, Dersim merkez ve ilçelerind­e oyunu HDP’YE vererek herkese Dersimlini­n kim olduğunu göstermeli­dir.

* HDP Dersim Eski İl Eş Başkan/elazığ E Tipi Cezaevi

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye