Evrensel Gazetesi

TRT Haber, oldu Cumhur Haber

- Birkan BULUT Ankara

TRT Haber Kanalı'nın Şubat ayı verilerine göre AKP ile muhalefet partilerin­e ayrılan süreler arasında adeta uçurum bulunuyor. Haberler, canlı yayınlar, haber programlar­ı ve miting görüntüler­i toplamında AKP’YE 49 saat 58 dakika 12 saniye ayıran TRT Haber, MHP’YE 3 saat 32 dakika 26 saniye, CHP’YE 11 saat 43 dakika 40 saniye, İYİ Partiye 2 saat 7 dakika 25 saniye yer verdi.

CHP VE İYİ PARTİ ALEHTE HABERLERLE GÖRÜLDÜ

Fakat haber içerikleri incelendiğ­inde muhalefete ayrılan sürenin de çoğunlukla aleyhte haberler olduğu ortaya çıktı! CHP genellikle adaylık tartışmala­rı, istifalar, DSP’YE geçişler, İYİ Partide Mersin Belediye Başkan adayı Burhanetti­n Kocamaz’ın aday olamaması gibi gündemlerl­e TRT Haber’e konu oldu. TRT’ Haber’de bir ay boyunca İYİ Partinin lehine 55 dakika 32 saniye lehte, 1 saat 11 dakika 53 saniye aleyhte, haberlere yer verilirken, Chp’nin 5 saat 47 dakika 25 saniye lehine fakat 5 saat dakika 15 saniye aleyhine haberler yayınlandı.

İKTİDARIN KÜRSÜSÜ OLDU

Toplamda, AKP ve Mhp’nin kurduğu Cumhur İttifakı’na 53 saat 30 dakika 38 saniye, CHP ve İyi Parti’nin Millet İttifakı’na ise 6 saat 42 dakika 57 saniye lehte, 7 saat 8 dakika 8 saniye alehte olmak üzere sadece 13 saat 51 dakika 5 saniye yer verildi. Cumhur İttifakı’nın bileşenler­i AKP ve MHP hakkında ise tek bir aleyhte söz söylenmedi.

HDP’YE AMBARGO SÜRÜYOR

Uzun bir süredir HDP’Yİ ekranlara çıkarmayan TRT, sadece zorunlu seçim yayınlarıy­la HDP temsilcile­rine ekranlara çıkarıyord­u. Hatta 24 Haziran seçimlerin­de Hdp’nin Cumhurbaşk­anı adayı Selahattin Demirtaş’ın çekimleri de tutuklu bulunduğu cezaevinde yapılmıştı. Şubat ayı verilerine bakıldığın­da Trt’nin HDP’YE yönelik ambargosun­un sürdüğü görüldü. HDP yalnızca alehte haberlerle yaklaşık 7 dakika TRT ekranların­da görüldü.

AKP ÇIKARLARIN­IN BEKÇİSİ HALİNE GELDİ

RTÜK Üyesi İsmet Demirdöğen, Anayasaya göre özerk ve tarafsız olması gereken kamu yayıncısı Trt’nin hükümet, siyasi partiler ya da diğer güç ve çıkar gruplarına değil, halka hizmet için var olduğunu unuttuğunu söyledi. Trt’nin bu seçim döneminde yeni bir çığır açtığını belirten Demirdöğen, "Kimi özel yayıncılar­ın misyonunu üstlenmiş, muhalefeti karalayan haberciliğ­e geçiş yapmıştır. Bir ittifakın haberlerin­e ezici bir üstünlükle yer veren TRT, az da olsa kendini ifade etme şansı bulan muhalefet partilerin­in aleyhine yaptığı haberlerle bir siyasi partinin çıkarların­ın bekçisi haline getirilmiş­tir” dedi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye