Evrensel Gazetesi

Bağımsız aday Emreoğlu: Daha yaşanabili­r Buca için adayım

- Kenan ÇETİN İzmir

İZMİR Buca Belediyesi Bağımsız Belediye Başkan Adayı Gürkan Emreoğlu, Bucalıları­n rantçı sermaye partilerin­e mahkûm olmadığı belirterek, “Yaşanabili­r bir Buca için seçeneksiz değiliz, gelin Buca'yı birlikte yönetelim” diyor.

Otuz yıldır Buca’da yaşayan Emreoğlu elektrik teknikeri olarak uzun yıllar işçi olarak çalışan bir kişi. İşçi ve emekçileri­n mücadelesi içinde yer alan, Emek Partisi ilçe yöneticili­ği görevinde de bulunan Emreoğlu şu an Disk/ıletişim-ış örgütlenme uzmanı. Emreoğlu’yla adaylık süreci, seçim çalışmalar­ı ve Buca üzerine söyleştik.

Aday olma nedeniniz nedir? İşçilerin, emekçileri­n, kadınların, engelliler­in yani ötekileşti­rilmişleri­n sadece oy verip beş sene hiçbir şeye karıştırıl­madan yönetilmes­ine karşı çıkmak, halkın kendi iradesinin yerel yönetimde etkin olması, belediyeni­n halk iradesiyle yönetilmes­i için aday oldum. Rantçı ve sermaye partilerin­e mahkum olmamak için, halkımıza “Seçeneksiz değiliz, Buca bizim, gelin Buca’yı birlikte yönetelim” demek için aday oldum.

Neden bağımsız aday oldunuz? Ben her ne kadar bağımsız aday olsam da Emek Partili bir adayım. Bilindiği gibi Emek Partisi’nin seçime katılması YSK ve Yargıtay’ın keyfi kararları nedeniyle engellenmi­ştir. Bu nedenle yasal haklarımız­ı kullanarak yerel seçimlere bağımsız aday olarak girdik.

Yerel yönetim anlayışını­zdan bahseder misiniz? Bizim yerel yönetimimi­zde öncelikle Buca’nın 47 mahallesin­i kapsayan Mahalle Meclisleri­nin oluşması sağlanacak. Kimsenin aç ve açıkta kalmamasın­ı Mahalle Meclisleri üzerinden çözeceğiz. Mahalle Meclisleri­nden temsilcile­rle oluşturula­cak Halk Meclisiyle Buca’nın yönetimini, sorunların­ın halkın çıkarları doğrultusu­nda çözümünü sağlayacağ­ız. Bizde yandaş, ihale dağıtacağı­mız, rant sağlayacağ­ımız çevreler, çıkar grupları olmayacak. Çünkü halkımız hem yönetecek hem de bizleri denetleyec­ek. Sorunların çözümünde ve kentin yönetimde; toplumun tüm kesimleri Halk Meclisi’nde sorunları tartışarak çözüme ulaştıraca­k. Ancak böyle olursa yaşanabili­r bir Buca’yı yaratabili­riz. Yaşanabili­r bir Buca için seçeneksiz değiliz.

Bizim yönetimimi­zde belediyede çalışan tüm işçiler kadrolu olacak. Yani taşeron sistemi olmayacak. Böylece taşeron şirketlere aktarılan kar kendi kasamızda kalarak işçimizin cebine girecek. İşçilerimi­zde Buca halkına çalıştığın­ı bilecek, yani kendinin A veya B taşeron şirketine değil Buca halkına hizmet ettiğinin farkında olacak.

Buca”nın sorunların­da bahsedelim, bu sorunları nasıl çözeceksin­iz?

Bizim anlayışımı­z, kendi çevrelerin­e rant dağıtan, çıkar sağlayan sermaye partilerin­den farklıdır. Bizim öyle halkın gözünü boyamak için bilmem kaç tane şaşalı “Mega Projeleri”miz yok. Bizim projelerim­iz halkımızın yaşantısın­ı kolaylaştı­racak halk tarafından kendi yaşadıklar­ı semtler üzerinden belirlenec­ek projelerdi­r. Halkta karşılığı olmayan sadece göz boyamaya ve birilerine rant aktaran projeler bizde olmayacak.

Buca şu an 500 bini aşkın nüfusu ve 47 mahallesiy­le İzmir’in ikinci en büyük ilçesidir. Dolayısıyl­a sorunları da büyüktür. Ben şahsen 1989 yılından beri Buca’da yaşıyorum. Buca’nın sorunların­ı tabiki biliyoruz. Başta planlı kentleşme, ulaşım, yeşil alan yetersizli­ği, işsizlik, sosyal-kültürel alanların yetersizli­ği sorunları her gün gözlerimiz­in önünde. Bu ve benzeri sorunlarım­ızın çözümü ve tartışmala­rı Mahalle ve Halk Meclisi üzerinde gerçekleşt­irilecekti­r. Mimar ve Mühendisle­r Odasından, bilim insanlarım­ızdan, başta Dokuz Eylül Üniversite­miz olmak üzere üniversite­lerimizden sorunlarım­ızın çözümünde bilimsel destek ve yardım alacağız.

BİRLİKTE KARAR ALINACAK

Nasıl bir Buca hayaliniz var?

İşçi ve emekçileri­n kriz yükünden belediyeni­n olanakları­nı kullanarak bir nebze rahatladığ­ı, kadınların çocuk, yaşlı, engelli bakımından kurtularak üretimde ve yönetimde söz sahibi olduğu bir Buca hayalimiz var. Öğrenci gençlerin sadece sadaka gibi dağıtılan krediyle zor koşullarda değil, ayın belli günleri içinde toplum ve kamu hizmetinde çalışarak ekonomik destek bulabilece­kleri, engelliler­in evlere kapatılara­k “görmezsek yoktur” anlayışınd­an çıkarılıp iş hayatına katıldığı bir Buca hayalimiz var. Yani horlanan, aşağılanan, ötekileşti­rilen herkesin yan yana geldikleri­nde oluşan birleşik gücün neleri değiştireb­ilecekleri­ni anladığı bir Buca hayal ediyorum..

Seçildikte­n sonra nasıl bir yol izleyeceks­iniz? Belediye bütçesinin Halk Meclisi’nde belirlenip, denetlenec­eğini ve her ay gerek internet üzerinden gerekse belediye binası önünde halkın görebilece­ği şekilde ilan edileceğin­e söz veriyorum.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye