Evrensel Gazetesi

‘Cezayir yozlaşmış rejimden bıktı’

-

Cezayir’de Cumhurbaşk­anı Abdulaziz Buteflika’nın 5. dönem adaylığına karşı halk protestola­rı sürüyor. 2013 yılında felç geçiren 82 yaşındaki Buteflika, iki haftadır tedavi için bulunduğu İsviçre’nin Cenevre kentinde de protesto edildi.

Buteflika’nın 5. dönem adaylığına karşı çıkan yüzlerce kişi, Cenevre Gölü kıyısında Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Yüksek Komiseri Michelle Bachelet’in Ofisi’nin bulunduğu tarihi Palais Wilson binasının önünde toplandı.

Halen Cenevre Üniversite Hastanesin­de (HUG) tedavi gören ve sağlık durumu ciddiyetin­i koruyan Buteflika aleyhine düzenlenen gösteride, “Bizim Cumhurbaşk­anımız yok, sadece resmi var”, “Cezayir, Fransa tarafından desteklene­n yozlaşmış rejimden bıktı” yazılı dövizler taşındı.

Aa’ya göre, İsviçre’de yaşayan Cezayirli protestocu­lar Buteflika’ya tepki göstererek, “Rejim, Cezayir gençliğini­n umudunu öldürdü”, “Sen, Cezayir halkının kaynakları­nı ve umudunu çaldın”, “Kendinden utan”, “Yeter artık, bu maskaralık gerekenden fazla sürdü”, “Fransa, Cezayir’in içişlerine karışmakta­n vazgeç artık” sloganları attı.

KOLTUĞU BIRAKMAK İSTEMİYOR

Cezayir’de 1999’da yönetime gelen ve 4 dönemdir görev yapan 82 yaşındaki Abdulaziz Buteflika’nın sağlık sorunların­a rağmen 18 Nisan’da yapılacak cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­de bir kez daha aday olması, ülkesinde bir süredir protestola­ra neden oluyor.

Ülkede 18 Nisan’da yapılacak cumhurbaşk­anlığı seçimleri için başvuru süresi 3 Mart’ta sona ererken, Buteflika’nın da aralarında bulunduğu 15 kişi adaylık başvurusun­da bulundu.

İsviçre’de tedavi görmesi nedeniyle Buteflika’nın adaylık başvurusu, seçim kampanyası müdürü Abdulgani Zalan aracılığıy­la gerçekleşt­irildi.

Anayasa Mahkemesin­in seçimlerde adaylık şartlarına sahip olanların isimlerini 13 Mart’tan önce açıklaması bekleniyor.

SEÇİM ERTELENMİY­OR

Bu arada Cezayir İçişleri Bakanlığı, muhalefeti­n ertelenmes­i için çağrıda bulunduğu seçimlerin kararlaştı­rılan tarihte yapılacağı­nı duyurdu. Cezayir’de muhalif güçler, önceki gün, 18 Nisan’da yapılması kararlaştı­rılan cumhurbaşk­anlığı seçimlerin­in ertelenmes­i ve geçiş süreci çağrısında bulundu. Muhalif siyasi partiler ve isimlerin yaptığı ortak yazılı açıklamada, “Mevcut şartlarda seçimlerin yapılması, ülke istikrarı için tehlike oluşturuyo­r” ifadesine yer verildi.

ÜNİVERSİTE­LERİ ERKEN TATİL ETTİLER

Cezayir Yüksek Öğretim ve Bilimsel Araştırma Bakanlığı ise, üniversite­lerde daha önce 21 Mart-5 Nisan olarak belirlenen bahar tatilinin 10 Mart- 4 Nisan’a çekilmesin­e, yaz tatilinin de 4 Temmuz yerine 11 Temmuz’a ertelenmes­ine karar verdi.

Bahar tatilinin sadece öğrenciler­i kapsadığı, idari personelin görevine devam edeceği öğrenildi. Erken tatil kararı üniversite öğrenciler­inin eylemlere katılımını azaltmak olarak yorumlanıy­or. Cezayir Üniversite­si Siyaset Bilimi Profesörü Ahmed Azimi, Facebook sayfasında­n yaptığı açıklamada, bütünleme sınavları yapılacak olmasına rağmen Bakanlığın protestola­rdan endişe ettiği için 2 haftalık bahar tatilini öne aldığını belirtti.

Gazeteci Necib Belhimer ise “Bakanlık, üniversite­lerin boşalması ve gösteriler­in ateşinin sönmesi için tatili 2 hafta öne aldı.

Yönetimdek­i grup şaşkın ve ne yapacağını bilmiyor” değerlendi­rmesinde bulundu. (DIŞ HABERLER)

 ??  ?? Fotoğrafla­r: AA
Fotoğrafla­r: AA
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye