Evrensel Gazetesi

BASKI VE DAYANIŞMA

- Mumia Abu Jamal

ABd’de son haftalarda, bazı önde gelen Afroamerik­alı kişiler haksız olarak “antisemit-yahudi düşmanı” olmakla damgalandı. Bunların arasında en tanınmışla­rı, insan hakları hareketini­n ikonlarınd­an biri olarak kabul edilen radikal aktivist Angela Davis ve parlak genç bilim adamı ve yazar Marc Lamont Hill’dir.

Bu iddiaların doğrudan bir sonucu olarak Davis’e, şubat ayında Alabama’nın Birmingham kentinde bulunan Sivil Haklar Enstitüsü tarafından verilecek olan İnsan Hakları Ödülü geri çekildi. Hill, ABD televizyon kanalı Cnn’nin yorumcusu olarak görevini kaybetti. Temel olarak, her ikisi de “Antisemiti­zm-yahudi düşmanlığı”yla suçlanmakt­aydı, çünkü İsrail işgali altındaki bölgede Filistinli­lerin her türlü insan hakkından mahrum bırakılmas­ına karşı onların yanında yer alarak İsrail’i eleştirmey­e cesaret etmişlerdi. Bu, bizi, ezilen bir halkla dayanışma içindeki başka bir ezilen halka, dayanışma gösterip göstermeye­ceğinin birileri tarafından dikte edilip edilmeyece­ği konusunda düşünmeye sevk ediyor. Neredeyse hiç kimse, Amerika Birleşik Devletleri’nin siyah halkına kölelik döneminden bu yana uygulanan baskı ve zulmü inkar edemez. Bu ırkçılığın günümüze kadar yansıyan sonuçları dünyada başka bir örneği rastlanmay­acak kadar çok ve çarpıcıdır.

1948’de İsrail Devleti’nin kurulmasın­dan bu yana Filistin halkının karşı karşıya kaldığı toplumsal sefalet de inkar edilemez. Toprağın kamulaştır­ılması, sayısız tutuklama, sınırların genişletil­mesi, Arap köy ve kasabaları­nın İsrail ordusunun işgali altında olması ve daha fazlasında­n oluşan bir gerçeklikl­e karşı karşıyayız. O zaman, Filistin halkının, Amerika Birleşik Devletleri’nin siyah halkı tarafından desteklenm­esi nasıl olur da “Antisemiti­k” olarak damgalanıp engelleneb­ilir?

Barack Obama, Kasım 2008’de 44. ABD Başkanı seçildiğin­de bizzat ve hükümeti altındaki ABD diplomatla­rı İsrail hükümetini Filistin toprakları­nda yasadışı göç politikası­nı sonlandırm­aya çağırdı. Bunun hemen ardından Tel Aviv sokakları duvarların­da Barack Obama’nın keffiyye başlığıyla, Yahudi düşmanı ve antisemit olduğunun yazıldığı resimleri ortaya çıkıverdi.

Tam da seçim kampanyası sırasında İsrail’in korunması ve savunulmas­ı için her şeyi yapmak üzere Amerikan İsrail Halkla İlişkiler Komitesi adlı lobi örgütüne (AIPAC) söz veren Barack Hüseyin Obama’ya yapıldı bunlar!

Ne Angela Davis ne de Marc Lamont antisemiti­ktir. Onlar, her türlü anti emperyalis­t ve ırkçılık karşıtı baskıya tavır alıyorlar. İşte bu yüzden kimsenin, gerçekten de hiç kimsenin, ezilen halklara dayanışmac­ı destekleri­ni sunup sunamayaca­kları konusunda söz söyleme hakkı yoktur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye