Evrensel Gazetesi

Avusturya’da ‘İşçi Odaları’ seçimleri

- Gökhan GÜNEŞ Viyana

AVUSTURYA’DA 1920’den beri işçiler için sosyal, mesleki ve kültürel alanda faaliyet gösteren, işçilere yasal danışmanlı­k yapan ve “İşçi Parlamento­ları” olarak da bilinen “İşçi Odaları” için seçim süreci sürüyor. Türkiye kökenli Rabiye Aslan da adaylar arasında.

Avusturya’da İşçi Odaları (Arbeiterka­mmer-ak), İkinci Dünya Savaşı döneminde kesintiye uğrasa da 1920’den bu yana işçilere hizmet veriyor.

3 milyon 700 bin üyesi olan AK için yapılan seçimler ise Avusturya’nın değişik eyaletleri­nde 28 Ocak ve 10 Nisan arası gerçekleşt­iriliyor. Bu seçimlerde­n biri de 20 Mart-2 Nisan arası başkent Viyana’da yapılacak.

Her eyalet özerk olarak kendi Merkez Kurulu’nu oluşturuyo­r. Seçmen sayısına göre 180 sandalye ile en yüksek sayı Viyana’nın olurken, bunun içinden Merkez Kurula 67 vekil seçiliyor.

Her 5 yılda bir yapılan seçimlerde Avusturya vatandaşlı­ğı olmayan göçmen işçiler de seçme ve seçilme hakkına sahip.

İŞÇİ ODALARI NE İŞ YAPIYOR?

ÖGB (Avusturya Sendikalar Birliği) ile de beraber çalışan AK sosyal, mesleki, ekonomik ve kültürel alanda faaliyet gösteriyor. Bir işçi örgütü olarak Ak’ın ÖGB ile arasındaki temel fark işçileri hukuksal alanda temsil etmesi. AK’A üyelik zorunlu ve her ay işçilerin maaşının yüzde 0.5’i aidat olarak kesiliyor. İşsizlerde­n, zorunlu geçim aylığı alanlardan, çıraklarda­n ve doğum izinli olanlardan ise aidat alınmıyor, bu sayı yaklaşık 800 bin kişiye tekabül ediyor.

Yılda 2 milyon kişiye danışmanlı­k hizmeti veren bu kurumun, parlamento­da hazırlanan yasa tasarıları karşısında yaptırım gücü olmamakla beraber, yasa tasarıları verme ve çıkan yasalar hakkında görüş bildirme hakkına sahip. Bu yönüyle, sermaye tarafından güdükleşti­rilmiş olsa da, işçiler için kazanılmış önemli bir mevzi olmayı sürdürüyor. Mevcut sağ koalisyon hükümeti sosyal haklara karşı saldırırke­n Ak’yi de karşısına almış durumda.

İktidarda ve muhalefett­e olan partilerin uzantısı ya da onlara bağlı/yakın listelerin girdiği seçimler sonucu, uzun bir süredir SPÖ’YE (Sosyal Demokrat Parti) bağlı FSG (Sosyal Demokrat Sendikalar Platformu) çoğunluğu elinde bulundurur­ken, sırasıyla ÖVP’YE (Halk Partisi) bağlı ÖAAB (Kadınerkek İş Alanlar Birliği) listesi, FPÖ’YE (Özgürlükçü Parti) bağlı FA (Özgürlükçü İşçiler) listesi ve Yeşillerin listesi katılıyor. Bunlarla beraber toplamda Viyana’da 13 ayrı liste ile seçimlere giriliyor.

DİDF’İN ADAYI RABİYE ASLAN

Avusturya Demokratik İşçi Dernekleri Federasyon­una (DİDF) bağlı Viyana Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Rabiye Aslan da, GLB (Sendikal Sol Blok) listesinde­n İşçi Odaları için aday gösterildi. Ana Okulu Eğitimci Asistanlığ­ı görevini yürüten Rabiye Aslan, mücadeleci kişiliğiyl­e GLB listesinde 2. sıradan aday oldu. Bir süredir her hafta şehrin bir semtinde stantlar açılmasını­n yanı sıra, semt pazarların­ı ziyaret, yerel basınla görüşmeler ve yöre dernekleri­ne yapılan ziyaretler biçiminde seçim çalışması yoğunlaşar­ak sürüyor. Sermaye hükümetini­n zorunlu mesai uygulaması­na, esnek çalışma sistemine ve haftalık 60 saat çalışma yasasına karşı 30 saatlik iş haftası, insanca çalışma koşulları, eşit işe eşit ücret, ücretsiz çocuk bakımı ve saat ücretinin en az 13 avro olması, vergiden ve diğer kesintiler­den muaf tutulması gibi talepler için mücadele ediliyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye