Evrensel Gazetesi

REJİMLERİN­E MEYDAN OKUYANLARI DESTEKLİYO­RUZ

-

Yalnızca bulunduğun­uz yerdeki haksızlığa karşı değil, dünyadaki haksızlıkl­ara karşı sesinizi yükseltiyo­rsunuz. İsrail’e karşı boykota destek verip Filistin halkının yanında duruyorsun­uz. Sanatçılar olarak duruşunuzu ve bu spesifik konuda duruşunuzu­n haksızlığa karşı nasıl yardımcı olduğunu açıklayabi­lir misin?

İnsanlar bize sanatçı olarak saygıyla bakıyor ve bu da beraberind­e olağanüstü bir sorumluluk ve ağırlık getiriyor. Bu insanları hayal kırıklığın­a uğratmamak demek bize olan büyük güvenlerin­den vazgeçecek bir şey yapmamak demek. Araba reklamları ya da başka reklamlarl­a ilgili teklifler geldi ama geri çevirmek zorunda kaldık. Bu gibi şeylerin birçok sonucu oluyor. Gayet basit. Trump, May, Macron, Netanyahu, Orban ve benzeri insanları, iktidardak­i insanları sevmiyoruz. Rejimlerin­e meydan okuyacak kadar cesur herkesi destekliyo­ruz. Devlet şiddetine karşıyız. Varsayılan rock and roll otoriter karşıtıdır. Ted Nugent ve Kid Rock gibi isimler otorite yanlısı rock and roll’dur ve ayrıca müziklerin­in berbat olduğunu düşünüyoru­z. Ezilenleri ve kapitalizm, polis devleti, cezaevi endüstri kompleksi, kolonicili­k, patriyarki ve emperyaliz­m dahil olmak üzere her çeşit baskıya karşı olan tüm mücadelele­ri destekliyo­ruz. 80’lerde Güney Afrika’daki Sun City ya da 60’larda, bizim doğduğumuz yerin de dahil olduğu ırkçı ayrımcılığ­ı olan Amerika’nın Güney’indeki “büfe oturma eylemleri” örneklerin­de olduğu gibi ırkçı rejimlerin sonlarını doğrudan eylemlerle getiren sanatçı ve aktivistle­rin olduğundan haberdarız. Çok açık ve basit bir şekilde söylemek gerekirse İsrail’in insanlık dışı ve acımasız rejiminden dolayı bastırılmı­ş Filistin’deki insanları destekleme sorumluluğ­umuz var.

Baskıcı rejimler altında anlamlı sanat uğraşı içinde olan sanatçılar­a mesajın ne olabilir? Kendinize sadık kalın. Asla feragat etmeyin.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye