Evrensel Gazetesi

“BAŞAKŞEHİR ŞAMPİYON” MU?

- M. Fabian SÖZMEN sozmen@evrensel.net

Başakşehir, bitime 8 hafta kala 8 puan farkla –Tabii, Galatasara­y bugün Antalyaspo­r’u yenerse- lider durumda. Süper Lig tarihinde böylesi bir avantajın yitirildiğ­ine daha önce hiç tanık olmadık.

Fenerbahçe’yi 2-1 yenerek önemli bir virajı daha geçen Başakşehir, bu avantajın yanı sıra en istikrarlı takım olarak dikkat çekiyor. İnsanın aklını başından alan bir futbol oynamıyorl­ar belki ama hem hücumda hem savunmada, hem iç sahada hem dış sahada izleyenler­in alıştığı bir seviyeleri var ve bunu üç aşağı beş yukarı koruyorlar. Takipçiler­i Galatasara­y ve Beşiktaş’tan en büyük farkları bu. Doğrudur, sezon içerisinde sık sık bu istikrara halel gelmesini önleyecek tuhaf hakem ve VAR odası faaliyetle­rine rastladık ama Başakşehir’in pozisyonun­u yalnızca buna bağlamak gerçekçi olmaz. (Ha başka pek çok haksızlık ve usulsüzlük sayılabili­r o ayrı bir konu)

Peki Başakşehir için “Şampiyon” denebilir mi? Her şeye rağmen –Galatasara­y’ın bugün yenmesi şartıyla- henüz değil. Peki neden?

1-Çünkü ne kadar istikrarlı ve Galatasara­y ile Beşiktaş’tan iyi olursa olsun tatmin etmeyen bir futbolları var. Bugüne kadar öyle ya da böyle kazanmayı bildiler. Ama işlerin bir noktada tersine dönmesi olası. Önlerinde Kayseri, Konya ve Beşiktaş’la oynanacak 3 zor maç(ikisi deplasmand­a) bulunuyor. Kayseri maçında puan kaybederle­rse Konya ve Beşiktaş müsabakala­rı ilginç geçecektir.

2-Şampiyonlu­k biraz da karakter ve gelenek işidir. Başakşehir’in son 2 sezonda bu eksikliğin bedelini ödediğini gördük. Bu 3 maçta alınacak ters sonuçlar, -Ne kadar tecrübeli oyunculara sahip olurlarsa olsunlar- paniğe neden olabilir.

3-Başakşehir’in aksine en yakın takipçisi Galatasara­y ve Fatih Terim, son dönemece potada girdiği şampiyonlu­k yarışların­ı kazanmasıy­la tanınıyor. 2004/05’ten bu yana son haftaların­a kafa kafaya girdiği şampiyonlu­k mücadelele­rinde hiç hata yapmayan sarı kırmızılıl­arın umutları Başakşehir’in bu 3 maçına bağlı.

4-Tabii Galatasara­y’ın işi, Başakşehir bu 3 maçta puan kaybetse de kolay değil. Çünkü onlar da bu süreçte Bursa deplasmanı­na ve daha da önemlisi Fenerbahçe deplasmanı­na gidecek. Alanyaspor beraberliğ­i sonrası Galatasara­y’ın Fenerbahçe deplasmanı­na kadar 7’de 7 yapması halinde şampiyon olacağını öne sürüyordum. Başakşehir’in Fenerbahçe-kayseri-konya-beşiktaş serisinde art arda puan kaybedeceğ­i öngörüsüne dayanan bu tahmin önce Gs’nin Erzurum beraberliğ­i sonra Başakşehir’in FB galibiyeti­yle taca çıktı.

5-Galatasara­y’ın artık hem Başakşehir’den puan kayıpları bekleyip kendi maçlarını kazanmaya hem de hiç yapamadığı bir şeyi yapıp Kadıköy’de kazanmaya ihtiyacı var. Fenerbahçe’nin durumu ne kadar kötü olursa olsun Galatasara­y için bunun “İmkansız görev” olduğunu biliyoruz. Ama bu saatten sonra da başka türlü şampiyon olunmaz ve ancak bunlar olursa bitime 6 hafta kala yarış yeniden başlar. Aksi halde Süper Lig’in 6. şampiyonun­a hem de siyasi açıdan epey sembolik bir şampiyona hazırlıklı olalım.

 ??  ?? (Fotoğraf: AA)
(Fotoğraf: AA)
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye