Evrensel Gazetesi

Tuzlalı bir kadın işçi: Ali Doğan’ı direniş çadırımızd­an biliyorum

- Zahide Çerikçi KİPER İstanbul

TUZLA Belediyesi Bağımsız Meclis Üyesi Ali Doğan seçim çalışmalar­ı kapsamında ev ziyaretler­inde bulundu. Daha önce sendikalaş­ma mücadelesi veren ve çalıştığı fabrikası kapanan bir kadın işçi önce seçimlerde sandığa gitmeyeceğ­ini söyledi. Tersane İşçisi Ali Doğan’ın bağımsız belediye meclis üyesi adayı olduğunu öğrendiğin­de ise heyecanlan­ıyor.

Ali Doğan ve arkadaşlar­ının sendikalaş­tıkları sırada hep işçilerin yanında olduğunu söyleyerek ekliyor: “Herkes bize sırt çevirirken onlar yanımızda bizimle birlikte mücadele ettiler. Sadece direniş çadırında değil yaşadıklar­ı mahalleler­den bize destek toplayıp geliyorlar­dı.”

Eşi tersane işçisi kendisi kuaför olan Ceylan’ın evine uğruyoruz. Önce tersane işçisi olan eşi alıyor sözü. Bu seçimde sandığa gitmek istemediği­ni ama Ali Doğan’ı destekleme­k için gideceğini söylüyor. Kendi çevresinde insanlara anlatacağı­nı söyleyen tersane işçisi ekliyor: “İnsanlar birçok sorunu sıkıntıyı biliyor olmalarına rağmen bir araya gelemiyor. Ama umut bizler için önemli, yılmamak lazım. İstedikten sonra başarabili­riz.”

3 çocukları var, biri 11, biri 3 yaşında, en küçükleri ise 6 aylık. Ekonomik sıkıntılar nedeniyle çocuğunu kreşe de veremediği­ni söyleyen Ceylan, çalıştığı yerde aynı zamanda yaşadıklar­ını dile getirerek ekliyor: “Psikolojik olarak çok yıprandım.”

BİLİYORUM Kİ BİZİM SESİMİZ OLACAK

Bir diğer durağımız ise eski bir tekstil işçisi olan Leyla’nın evi. Daha önce çalıştığı fabrikada sendikalı olmak için verdiği mücadelede­n tanıyoruz Leyla’yı. Fabrika kapanınca da başka bir fabrikada iş bulmuş. Seçimleri soruyoruz, kızıyor, sandığa gitmeyeceğ­ini söyleyerek ekliyor: “Artık kimseye güvenim kalmadı, her gelen sorunları çözmek yerine cebini dolduruyor.” Tersane İşçisi Ali Doğan’ın bağımsız belediye meclis üyesi adayı olduğunu anlattığım­ızda ise heyecanlan­ıyor. Ali Doğan ve arkadaşlar­ının sendikalaş­tıkları sırada hep işçilerin yanında olduğunu söyleyip ekliyor: “Herkes bize sırt çevirirken onlar yanımızda bizimle birlikte mücadele ettiler. Sadece direniş çadırında değil yaşadıklar­ı mahalleler­den bize destek toplayıp geliyorlar­dı. Ben bu seçimde Ali Doğan ve arkadaşlar­ı hatırına sandığa gideceğim. Çünkü biliyorum ki seçilirse çok şey yapacak sesimiz olacak.”

AKP ÜYESİYİM, 6 AYDIR İŞSİZİM, SEÇİM GELİNCE ARADILAR

Yine yaklaşık beş ay önce Arçelik fabrikasın­da çalışırken krizden kaynaklı olarak işten atıldığını söyleyen Ayşe’yi dinliyoruz. İki çocuğu var, eşi de çalışıyor. Bundan önceki tüm seçimlerde AKP’YE vermiş. 16 Nisan referandum­unda da ‘beka’ tartışmala­rından etkilendiğ­ini ve bu nedenle iktidarı destekleme­k için oy verdiğini söyleyen Ayşe devamında şunları anlatıyor: “O zamandan bu yana yeni sistemin hiçbir olumlu etkisi olmadı. İşten atıldıktan sonra İŞKUR aracılığı ile çok yere gittim. Yaklaşık 6 ay iş bulamadım, bir gün telefonum çaldı, arayan üyesi de olduğum AKP ilçe teşkilatın­dan bir kadındı. İşsiz olduğumu öğrenmişle­r ve beni belediyeye çağırdılar. Ben de kendilerin­e seçim yaklaştığı için mi aradınız ben 6 aydır işsizim neden aramadınız diye çıkışıp telefonu kapattım.”

Çevresinde de daha önce çokça işçinin AKP’YE oy verdiğini ancak bu dönem bağlarının eskisi gibi olmadığını söyleyen Ayşe, “Ancak muhalefet partileri AKP karşısında onun dümenine su taşırcasın­a muhalefet ettikleri için çoğu insan alternatif­sizlikten yine AKP’YE oy veriyor” diye bitiriyor.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye