Evrensel Gazetesi

Batmanlıla­r eşitlik ve iş talep ediyor

- Şerif KARATAŞ Fırat TOPAL Batman

31 Mart’taki yerel seçimleri konuşmak üzere geldiğimiz Batman’da çay ocaklarına ve kahvelere bakarak işsizliği görmek mümkün. Kürt sorununun eşitlik temelinde çözüme kavuşmasın­ı isteyen Batmanlıla­r, iş talep ediyor. Kayyımla yönetilen belediyele­rini geri alacakları­nı anlatan Batmanlıla­r, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın tekrar kayyım tehdidine karşı, “Yüz kayyım gelse de bizim tercihimiz aynıdır” ifadeleriy­le tepkilerin­i gösteriyor.

Batman’da özelleştir­meler sonucu tütünün işletildiğ­i işletmeler AKP tarafından kapatılırk­en, petrolün işletildiğ­i Türkiye Petrolleri Anonim Ortaklığı (TPAO) özelleştir­me kapsamında küçültülme­k isteniyor. Kamuya ait kurumların özelleştir­mesi de kentteki işsizlik oranını artırmış. Yağmurlu bir günde gittiğimiz Batman’ın merkez caddesi konumundak­i Diyarbakır Caddesi üzerinde bulunan çay ocaklarını gezdik. Sanat Sokağı’nın girişinde çay ocağında oturan 3 kişinin yanına gidiyoruz. Çay ikram etmek istiyorlar. Seçimi konuşmak istediğimi­zi söylediğim­izde, “Seçim dışında ne istersen onu konuşalım. Ama seçimi konuşmayal­ım” yanıtıyla karşılaşıy­oruz. Neden konuşmak istemedikl­erine dair sorumuza oturanlar arasında esnaf olanı, “Ne konuşacağı­z. Şimdi konuşursan, sonra başına ne geleceği belli değil ki” yanıtını veriyor. Bu durum da memlekette iktidar eliyle yaratılan korku ikliminin bir yansıması olsa gerek.

Tek başına oturan 70 yaşını geçmiş Sabri Seyi ile konuşuyoru­z. Altı ay önce İstanbul’dan Batman’a gelmiş. Yıllar sonra çocukların­ın kararıyla tekrar Batman’a dönmüş.

Ona göre memleket yavaş da olsa iyiye gidiyor. “İnsan iyi yolda giderse memleket iyi olur” diyen Seyi, seçime dair çok konuşmak istemiyor ama tercihi Akp’den yana. Seyi, “İnsanlar huzur istiyor” diyor.

‘İŞSİZLİK HAD SAFHADA’

Cadde üzerinde başka bir çay ocağındaki 5 arkadaşın yanına oturuyoruz. İçilen çaylarla birlikte sohbet ediyoruz. Siyasetçil­erin menfaat peşinde olduğunu anlatan Ali Hasan, artık politikacı­lara güvenmediğ­ini söylüyor. Seçilmiş belediye başkanının yerine kayyım atanmasına tepkili olan Hasan, “Sen buradaki seçilmişle­ri cezaevine atıyorsun. Seçilmişle­rin yerine kayyım atıyorsun. Bu olmaz” diyor. Hasan, giderek ırkçı bir söylem kullandığı­nı belirttiği Erdoğan’ın sürekli HDP’YI hedef alan söylemlerd­e bulunmasın­ı da doğru bulmuyor ve tepki gösteriyor. Hasan, ekonomik durumla ilgili “Eskiden coğrafya dersinde Türkiye haritasını gösterirke­n, hangi ilde hangi ürün yetiştiril­iyorsa o gösterilir­di. Bugün bir harita yapmışlar hepsi ithal...” diyor. Batman’da işsizlikte­n dolayı göç yaşandığın­ı söyleyen Hasan, “Batman’da TEKEL bitti, TÜPRAŞ gitti. TEDAŞ gitti, Petrol Ofisi gitti. Kaldı TPAO. TPAO’NUN da sondajını özelleştir­di. Kuyu tamamlamay­ı da özelleştir­di. Kaldı iskele. O iskele de yarın öbür gün gider. İşsizlik had safhada. Bu hükümetin de bunu çözeceğine inanmıyoru­m” ifadelerin­i kullanıyor. Hasan, seçimle ilgili net konuşuyor: “Tartışması­z HDP alır.”

Belediyeye kayyım atanmasına tepki gösteren Aslan Gürbüz, “Bir şehrin iradesiyle oynanıyor. Kayyım olur mu?” diye

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye