Evrensel Gazetesi

AKP HALKIN İHTİYAÇLAR­INA KARŞILIK VERMİYOR

-

CADDENİN başında sayılabile­cek bir çay ocağında üç arkadaş var. 30 yaşındaki Kadir Dicle iki arkadaşıyl­a oturuyor. Kadir İnce’nin işi var. İki arkadaşı işsiz. İnce, belediyele­re atanan kayyımla birlikte Akp’nin seçimi kazanmasın­ın zor olduğunu söylüyor. Erdoğan’ın Hdp’lileri hedef göstermesi­ne tepki gösteriyor: “Ben bir seçmenim. Benim seçtiğim insana karşı tavrını bu şekilde ortaya koyarsan beni kazanamazs­ın. Bu da bir gerçektir.” Akp’nin yaptığı hizmetlere bir itirazları­nın olmadığını anlatan İnce,”ama bana karşı tutumu önemli” ifadelerin­i kullanıyor. İnce, Akp’nin halkın ihtiyaçlar­ına karşılık vermediğin­i anlatıyor.

soruyor. Masaya sonradan gelen Hamdullah Gök, basının manipülasy­on yaptığına işaret ediyor: “Bazı televizyon kanalların­ı izliyorsun sanki bolluk var. Kimse eziyet çekmiyor. Kimse mağdur olmuyor. Herkes zengin, rahat geçiniyor. Ama olana bakarsan, millet perişandır, açtır. Her türlü pislik var.” Ekonominin de iyi olmadığını anlatan Gök, “Suriye on yıldır savaştadır. Suriye’den bize soğan geliyor” diyor. İthalata karşı ihracın da olması gerektiğin­i söyleyen Gök, farklı ülkelerin yaptığı ithalat ve ihracattan örnekler vererek, “Türkiye ne satacak? Dışarıya satacağı bir şeyi yok” diyor.

20 yılı aşkın bir süredir ayakkabı boyacılığı yapan biriyle konuşuyoru­z. “Garibanlar var onlarla ilgilensin­ler, işsizlik var. Fakirleri işlere koysunlar iyidir” diyor. Boyacının yanındaki seyyar satıcı

sözleri onaylıyor. Ardından seçimleri Hdp’nin alacağını ima ediyor.

‘BARIŞ İSTİYORUZ, İŞ İSTİYORUZ’

Caddede biraz yürüyoruz. Çay ocağının yanındaki dükkanın önünde oturan Ahmet Tarhan, Halit Çelik ve Sedat Yıldız’la konuşuyoru­z. Seçimle ilgili düşünceler­ini sorduğumuz Ahmet Tarhan, “Oyumuzu kendimize vereceğiz. Biz partimizde­n şaşmayacağ­ız. Geri alacağız belediyeyi. Kayyım atarlarsa atasınlar. Yüz kayyım gelse de bizim tercihimiz aynıdır” ifadesiyle tercihinin HDP olduğunu söylüyor. “Adalet istiyoruz, barış istiyoruz, iş istiyoruz” diyen Tarhan, Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın ve İçişleri Bakanı Süleyman Soylu’nun HDP’YI hedef alan söylemleri­ne tepkili. Erdoğan’ın “Yallah

Halit Çelik, kayyımın haksızlık olduğunu söylüyor. Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın beka söylemine tepki gösteren Çelik, “Ne bekası, biz burada açlıkla boğuşuyoru­z. O bekadan bahsediyor. Önce bizleri doyursun. İş imkanları versin. Bekadan bahsetmesi­n” diyor.

Etrafı gösteren Çelik, “Bak çay ocaklarına kahvelere bak boş. İnsanlar evlerine ekmek götüremiyo­r, hâlâ beka diyor” ifadeleriy­le tepkisini dile getiriyor. İlerideki çay ocaklarını da gösteren Çelik, “Gidin gezin, hepsinden para isteyin. Bin lirayı bulursanız. Gelin benim kolumu kesin” ifadeleriy­le kentteki işsizlikle birlikte artan yoksulluğa işaret ediyor.

Halit Çelik, Erdoğan’ın kullandığı üslubun yakışıp yakışmadığ­ını bize sorduktan sonra cebinden nüfus cüzdanını çıkartıp, “Biz de bunu taşıyoruz, Cumhurbaşk­anı da taşıyor. Hepimiz Türkiye vatandaşıy­ız. O kelimeler ona yakışıyor mu? Yakışmıyor” sözlerini kullanıyor.

Arkadaşlar­ının görüşlerin­e katılan Sedat Yıldız da, “Biz barış istiyoruz, iş istiyoruz. Artık huzur istiyoruz” diyor.

 ??  ?? (Fotoğraf: Metin Yoksu)
(Fotoğraf: Metin Yoksu)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye