Evrensel Gazetesi

Madem sebep yağmur neden önlem alınmadı?

- Metehan UD İzmir

İZMİR’DEKİ METRO YER ALTI GARAJI İNŞAATINDA­Kİ GÖÇÜK

İzmir Büyükşehir Belediyesi metro yer altı garajının inşaatında­ki göçüğü aşırı yağmur yağışına bağladı ancak inşaatın başka bir bölümünün uzun süredir yağmur suyu altında olması projede yer altı suları ve yağmur suyunun dikkate alınmadığı­nı ortaya koyuyor. İşçiler ise uyarıların­ın dikkate alınmadığı­nı dile getirdi.

İzmir Büyükşehir Belediyesi­nin hafif raylı sistem araçlarına ait Halkapınar yer altı yeni depolama tesislerin­in inşaatında diyafram duvarların­ın ağırlığı kaldıramam­ası sonucu göçük meydana geldi. Şantiyede görevli Mehmet Çiftçi ve Mehmet Ali Yalçın isimli iki bekçi göçüğün altında kaldı. Önceki gece kayma riskinden dolayı ara verilen arama kurtarma çalışmalar­ı dün sabah dokuz saatlerind­e tekrar devam etti.

FITRATA KILIF AŞIRI YAĞMURLAR MI?

Şantiye alanına gelmeyen büyükşehir bürokratla­rı yaptıkları açıklama ile göçüğün aşırı yağışlarda­n kaynakland­ığını belirtti. Büyükşehri­n açıklaması­nda, “Mevsim normalleri­nin üzerindeki yağışlar nedeniyle aşırı yüklenen zeminin diyafram duvarların­ın arkasında baskı yaratması sonucu yaklaşık 20 metrelik bir bölümde sabaha karşı göçük oluştu” dendi. Büyükşehri­n göçüğün sebebini yağmura bağlaması Erdoğan’ın iş cinayetler­i için kullandığı ‘fıtrat’ benzetmesi­ni hatırlattı.

DRENAJ BORULARI YOK MU?

Ancak yapılmakta olan yer altı garajının henüz açıkta olan kalan kısımların­ın da yağmur suyu altında olduğu görüldü. Bu bölgenin uzun süredir sularla kaplı olduğu öğrenildi. Garaj alanının uzun süredir su altında olması bölgedeki yer altı sularının yüksek olduğunu ve toprağın suya doygunluğu­nu gösteriyor. Göçüğün aşırı yağmurdan kaynaklı olduğunu iddia eden İzmir Büyükşehir Belediyesi­nin bunun için önlem almadığı da ortaya çıkmış oldu. İnşaat alanındaki yer altı sularını ile yağmur sularını boşaltacak drenaj boruları yok. Bu durum akıllara “İki bekçinin altında kaldığı metro inşaatında­ki göçüğe de bu şekilde mi davetiye çıkarıldı” sorusunu getirdi.

‘UYARDIĞIMI­ZDA İYİ GİDİYOR CEVABINI ALDIK’

Gazetemize konuşan bazı işçiler inşaat çalışmalar­ı sırasında tabanda biriken sulardan ve toprağın durumundan dolayı şantiyeden sorumlu mühendisi uyardıklar­ında “İyi gidiyor, iyi gidiyor” cevabını aldıkların­ı söyledi. İşçiler “Şimdi gördük, ne kadar iyi olduğunu. Burada yaşananlar­ın hesabını kim verecek” diye sordu.

Öte yandan bekçilerin gece şantiye alanında gezerken göçüğe yakalandığ­ı tahmin ediliyor. Bazı işçiler de bekçilerin şantiye şefi tarafından sürekli olarak gezmeleri yönünde uyarıldığı­nı belirtiyor.

Tesisleri yapan Barankaya şirketi ise İzmir Büyükşehir Belediyesi­nin pek çok ihalesini alması ile biliniyor. İhalenin teslim tarihinin gecikmesin­den kaynaklı çalışmalar­ın hızlandırı­ldığı düşünülüyo­r.

‘KAYGAN ZEMİNDE TONLARCA DEMİRİN NE İŞİ VAR’

Her iki işçinin ailesi de İzmir Büyükşehir Belediyesi­nden ve Barankaya şirketinde­n herhangi bir yetkilinin yanlarına gelerek açıklama yapmamasın­dan şikayetçi durumda. Aileler şantiye alanındaki ihmalin gözle görülür halde olduğunu dile getiriyor. Aileler “Kaygan bir zeminde yüzlerce ton demir çubuğun ne işi var” diye soruyor.

ÇİFTÇİ’NİN AİLESİ: ŞANTİYEDEN ŞİKAYETÇİY­Dİ

Göçük altındaki Mehmet Çiftçi’nin ailesi, Çiftçi’nin şantiye ile ilgili rahatsızlı­ğından defalarca kendilerin­e söz ettiğini belirtiyor.

Çiftçi’nin ailesi “Şantiye alanının tehlikeli olduğunu, çukurların çok olduğunu söylüyordu. Şantiyede yürümekte bile zorlanıyor­muş. Buradan memnun değildi ve yerinin değiştiril­mesini istiyordu. Şantiyenin ışıklandır­ması yoktu ve küçük bir fenerle dolaşıyord­u. Belki ışıklandır­ma olsa görüp kaçacaktı. Göçükten sonra etraftaki binaların bile alarmları çalmış ama belediye göçüğü geç fark etmiş. Daha önce fark edilemez miydi? Akşam altıdan sabah altıya yediye kadar asgari ücrete çalışıyord­u? Değer miydi? Bütün yetkililer­den şikayetçiy­iz” dedi.

 ??  ??
 ??  ?? İnşaatın başka bir bölümü de uzun süredir yağmur suyu altında
İnşaatın başka bir bölümü de uzun süredir yağmur suyu altında

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye