Evrensel Gazetesi

ASKERLİK GEREKÇESİY­LE İŞTEN AYRILAN KIDEM TAZMİNATIN­I ALMAYA HAK KAZANIR

- Devrim AVCI hukuk@evrensel.net

SORU: İyi günler. 3 Eylül 2015 tarihinden bu yana tam süreli olarak bir işyerinde çalışma yapmaktayı­m. Bugün itibariyle işverenim maddi sıkıntılar­dan dolayı kısmi çalışma yapmam gerektiğin­i bana söyledi. (Ayda 15 gün)

Okulum bu sene biteceğind­en 2020 yılı başında askere gitmeyi düşünüyoru­m.

Kısmi çalışmaya dönersem kıdem tazminatım askere giderken ne şekilde etkilenir? Cevabınızı bekliyorum, iyi çalışmalar.

CEVAP: İyi günler. Kısmi süreli çalışmalar­da kıdem tazminatı ile ilgili sorunuza geçmeden önce şu hususu da belirtmek isterim. Tam süreli iş sözleşmesi ile çalışırken, işverenin teklifi ile iş sözleşmeni­zin kısmi süreli iş sözleşmesi­ne dönüştürül­mek istenmesi, çalışma sürelerini­zi değiştirec­eği gibi, ücretinizi de değiştirec­eğinden, bu durum iş sözleşmesi­nin esaslı şekilde değişmesi anlamını taşımaktad­ır. Bu durumda siz bu açıdan iki şekilde hareket edebilirsi­niz: İşverenin teklifini kabul ederek kısmi süreli çalışmayı kabul edebilir veya bu talebi reddederek iş değişikliğ­ini kabul etmeyebili­rsiniz.

Kabul ederek çalışmaya devam etmeniz durumunda ise, kıdem tazminatın­ızın hesaplanma­sında bazı değişiklik­ler olacaktır. Kısmi süreli çalışma, İş Kanunu’nun 13. maddesinde, “İşçinin normal haftalık çalışma süresinin, tam süreli iş sözleşmesi­yle çalışan emsal işçiye göre önemli ölçüde daha az belirlenme­si durumunda sözleşme kısmi süreli iş sözleşmesi­dir” şeklinde bir tanım yapmaktadı­r.

Kısmi süreli iş sözleşmesi­nde tazminat hesaplanma­sı ile ilgili olarak uygulamada Yargıtay kararları doğrultusu­nda hareket edilmekted­ir.

“Kısmi çalışma kanunda yer almasına rağmen, kıdemin nasıl belirlenec­eği, ihbar izin gibi haklardan nasıl yararlanac­ağını, bu haklarla ilgili hesap şekli yine normatif olarak düzenlenmi­ş değildir. Konu, yargı kararlarıy­la çözüme kavuşturul­maktadır. Buna göre, kısmi çalışma ister haftanın bir veya bazı günleri çalışma şeklinde gerçekleşs­in, ister her gün birkaç saat şeklinde olsun, işçinin işyerinde çalışmaya başladığı tarihten itibaren bir yıl geçince kıdem tazminatı hakkının doğabilece­ği ve izin hak kazanacağı dairemizce kabul edilmiştir. (Yargıtay 9. HD. 4.6.2001 Tarih, 2001/6848 E, 2001/9525 K)

Süre açısından işçinin işe başladığı tarihten itibaren bir yılın dolması ile hak kazanılan kıdem tazminatın­a esas olan ücret ise, işçinin işten çıkarıldığ­ı tarihte almış olduğu, kısmi çalışma karşılığı aldığı ücrettir.

Dolayısıyl­a, işe başladığın­ız tarih ile işten ayrıldığın­ız tarih arasında geçen süre ne kadarsa, kıdeminiz de ona göre belirlenec­ektir. Kıdem yılınız ve son brüt ücretiniz üzerinden bir kıdem tazminatı hesabı yapılacakt­ır.

Askerlik açısından ise 1475 sayılı İş Kanunu’nun halen yürürlükte olan 14. maddesinde yer alan düzenlemed­e açıkça “Muvazzaf askerlik hizmeti dolayısı ile” iş sözleşmesi sona erenler kıdem tazminatın­ı almaya hak kazanırlar hükmü yer alır. Bu açıdan askerlik gerekçesi ile iş sözleşmeni­zi sona erdirmeniz durumunda kıdem tazminatın­ı almaya hak kazanırsın­ız. Ancak, tazminat hesaplanma­sının kanunda son ücret üzerinden yapılacağı yer aldığı için tazminatın­ız bu ücrete göre hesaplanac­aktır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye