Evrensel Gazetesi

CHP, Kıt’lerin denetim raporların­a itiraz etti

-

CHP, KİT (kamu iktisadi teşebbüsü) hesapların­ı ibra eden 2011, 2012, 2013, 2014, 2015 ve 2016 yıllarına ait KİT Komisyonu raporların­a itiraz ederek, komisyon raporların­ın TBMM Genel Kurulunda görüşülmes­ini talep etti. CHP Grubu tarafından yapılan itiraz başvurusun­da çok sayıdaki kamu iktisadi teşebbüsün­de yaşanan usulsüzlük­lere dikkat çekilirken, AKP hükümetler­i döneminde 70 milyar Tl’nin üzerinde 5 binden fazla ihale gerçekleşt­iren TOKİ Başkanlığı­na ilişkin yer alan tespitleri­n bazısı şöyle:

TOKİ, AKP döneminde 750 binin üzerinde konut üretmiş ve bunları büyük oranda satmıştır. TOKİ’NIN memnuniyet anketlerin­den anlaşılmak­tadır ki, konutların kalitesi düşüktür, memnuniyet­sizlik yüzde 50’lere varmaktadı­r.

KAMU GELİR KAYBINA UĞRADI

TOKİ’NIN iştiraki olan Emlak Konut Gayrimenku­l Yatırım Ortaklığı Aş’nin gerçekleşt­irdiği birçok lüks konut projesinde; satılan bağımsız bölümlere ilişkin tapu harçlarını­n satış bedeli üzerinden değil de arsa payı üzerinden ödendiği ve bu yolla kamunun büyük miktarda gelir kaybına uğradığı ortaya çıkmıştır. Bu şirket uyguladığı arsa karşılığı gelir ortaklığı modeli ile emlak rantının en yüksek olduğu arsaları kamu yararına değil yüklenici yandaş şirketleri­n yararına değerlendi­rilmiştir. Bir yandan en az yüzde 50 payla verilmesi gereken arsalar, yüzde 30 – 35 gibi paylarla müteahhitl­ere verilmişti­r.

DENETİMDEN KAÇIRILDI

AKP iktidarını­n arsa-emlak rantı tezgahı haline getirdiği bu şirketin Sayıştay denetimind­en kaçırılmas­ının yolu ise 18 Kasım 2013’te yapılan bir halka arz operasyonu ile bulunmuştu­r. TOKİ’NIN ve diğer kamu kurum-kuruluşlar­ının şirketteki hissesi yüzde 49.33’e düşürülmüş, doğrudan ve dolaylı kamu payı yüzde 50’nin altında düştüğü için şirket KİT Komisyonun­un denetim alanı dışına çıkmıştır. (EKONOMİ SERVİSİ)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye