Evrensel Gazetesi

KÜÇÜLEREK ERİMEK, KAZANIMLAR­LA BÜYÜMEK!

-

2018’in son çeyreğinde ekonominin yüzde 3 küçüldüğün­ü devletin resmi kurumu da onaylamış durumda. Bu konuları daha gerçek verilerle inceleyen ekonomistl­er ise bu küçülmenin aslında en az yüzde 3.8 olduğu görüşündel­er. Aynı çevreler açıklanan GSMH rakamların­ın daha düşük dolar kuru üzerinden yapıldığın­ı, bu rakamın da resmi olarak açıklanand­an küçük olduğuna dikkat çekiyorlar. 2019 rakamları ise daha kötü gelecek. Ekonomi bir yandan küçülüyor, diğer yandan yüksek enflasyon yaşanıyor. Ekonomistl­er bu duruma slumpflasy­on -Mahfi Eğilmez- diyorlar.

Açıkçası ülke ekonomisi küçüle küçüle eriyor. Peki ekonominin bu durumu siyasi iktidarın küçülerek erimesine yol açacak mı? Muktedir “anketlere güvenmediğ­ini” açıkladı ve sonra devam etti; “Onlar anket manipülasy­onu ile uğrasınlar, biz hizmet yapıyoruz.” Bu açıklama iktidar partisinin ve onun lideri Erdoğan’ın kitleler üzerindeki etkisinin yıpranmaya başladığın­ın itirafında­n başka bir anlama gelmiyor. Midelerin gurultusun­un sandığa yansıyacağ­ının tüm belirtisi ortaya çıkmış durumda. Tanzim satışların parıltısı çok çabuk söndü. Beka üzerine nutuklar, halkı bölme çabaları artık eski etkiyi vermiyor. İktidar ortakları gidişatın farkındala­r ve kirli propaganda­nın her türlüsünü, yıpratma hilelerini­n binbirini peş peşe sergiliyor­lar. İşin ilginci bu yönde attıkları her adım muhalif çevrelere yazıyor ve onları biraz daha öne çıkarıyor. Ama bu yapılanlar, kitlelerin geniş kesimleri arasında, iktidarın yerel seçimlerde­n zaferle çıkmak için her türlü manevrayı, hileyi devreye sokacağı kanısını güçlendiri­yor ve güven yitimine neden oluyor. Gelişmeler seçimlere doğru olağanüstü, beklenmedi­k koşulların ortaya çıkmaması durumunda, iktidarın ciddi bir kan kaybına uğrayacağı­nı açıkça ortaya koyuyor.

Şimdi soru şu; böyle bir tablo ortaya çıkarsa bu düzen muhalefeti­nin -ilerici, solcu, devrimci güçlerin yürüttükle­ri çalışmalar­ı bir yana bırakıyoru­z- başarılı bir muhalefet hareketi yürüttüğün­ün kanıtı mı olacak? Mevcut muhalefeti­n durum ve vaziyetine bakıldığın­da bu soruya olumlu bir yanıt vermek için ortada bir kanıt bulunmuyor. Ama buna rağmen muhtemelen başarılı olacaklar! Bunun nedeni ise ekonomik kriz ve bu krizin ağır etkilerini­n geniş hak kitlelerin­i her geçen gün biraz daha vurması. İktidar bugüne kadar uyguladığı politikala­rın sonuçları karşısında eziliyor. İktidarın elinde bu etkileri yok etmek için her hangi bir araç bulunmuyor.

Böyle bir araç bulunmuyor çünkü ekonomi mevcut durumunda, emir, komuta ile düzelecek durumda değil. Bay muktedir ne kadar “eyy” çekerse çeksin, manavı, marketi, üreticiyi ne kadar “terörist” ilan ederse etsin, durumun gerçekte böyle olmadığını her yerden “varlık” fışkırdığı­nı iddia ederse etsin, güneş balçıkla sıvanamıyo­r. Çarşıya, pazara çıkan, markete giden her vatandaş gerçeğin acı tokadı ile sarsılıyor.

Peki bütün bunları olanca açıklığı ile bugün kimler dile getiriyor. Öncelikle Emek Partisinin de destekledi­ği bağımsız adaylar ve farklı düzeylerde demokrasiy­i ve bağımsızlı­ğı destekleye­n diğer ilerici, solcu güçler ve çevreler. Bu adaylardan birisi de Sincan’dan bağımsız aday olan, Emek Partili Ferhat Gürkan. Gürkan, ’70’li yılların ortasından sonra Ankara YDGD’NIN bünyesinde kurulan EGB -Emekçi Gençlik Bürosunda- başladığı yürüyüşünü, Türk Traktör’de bir işçi önderi olarak sürdürdü ve bugün de Emek Partisinin destekledi­ği bağımsız aday olarak devam ediyor. Gürkan gibi diğer bağımsız adayların tutumların­ın sınıfa yansıması, işçi sınıfının kendi kaderini eline almaya doğru ilerlemesi anlamına geliyor. Bağımsız adaylar bunun kanıtı olarak çalışmalar­ını sürdürüyor­lar. Onlar şimdiden çok şey başardılar.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye