Evrensel Gazetesi

Bizi bakmadan görsünler işitmeden duysunlar

GÖRME ENGELLİ TİYATROCUL­AR:

-

İzmir’de, eğitim alarak tiyatro yapan çeşitli meslek grubundan görme engelliler, ön yargıları yıkarak cesaretle çıktıkları sahnede performans­larıyla dikkati çekiyor. Meslek sahibi olabilmek için yıllarca mücadele veren 20 doğuştan görme engelli, ekonomik özgürlükle­rini kazandıkta­n sonra yaşamın diğer alanlarınd­a da başarılı olabilecek­lerini göstermek için yaklaşık 2 yıl önce bir araya geldi.

Farklı yaşlardan görme engelliler, Tiyatro Nienor’un Kadın Oyuncusu Ebru Atilla Sağay’ın yürütücülü­ğünü üstlendiği sosyal sorumluluk projesi kapsamında, bir alışveriş merkezinin tahsis ettiği salonda güzel konuşma, ses, diyafram ve fonetik dersleri aldı. Braille alfabesine tercüme edilmiş Sophokles’in Antigone eseriyle seyirci karşısına çıkan oyuncuları­n, bir sonraki oyunu ise “Haldun Taner’in Timsah’ı” oldu.

Oyunu binlerce sanatsever­le buluşturan görme engelliler, başarılı performans­larıyla dikkat çekti ve Yön Engelsiz Sanat Birliği ve Yön Sanat Atölyesinc­e verilen Engelsiz Sanat Ödülü’nün sahibi oldu. Ödülün sevinciyle çalışmaya devam eden oyuncular, her hafta Karşıyaka’daki bir istasyonda buluşarak provaya gidiyor. Okuma tiyatrosu ile sanata başlayan engelliler, işaret olarak kullandıkl­arı zil sesiyle oturduklar­ı masadan kalkarak sahnede dolaşıyor.

HEDEFLERİ TURNEYE ÇIKMAK

Tiyatro Nienor’un Kadın Oyuncusu Ebru Atilla Sağay, yaptığı açıklamada, görme engelliler­i halkla buluşturma­yı ve Braille alfabesini unutturmam­ayı amaçladıkl­arını kaydetti. Göremeyenl­erin de sahneye çıkma konusunda görebilenl­er kadar istekli olduğunu anlatan Sağay, “Başka şehirlerde başka engelli tiyatrolar­ı var, dans eden, müzik yapan işitsel olarak çok iyi işler çıkaranlar var ama biz tiyatro yapıyoruz.” dedi. Sağay, William Saroyan’ın “İstiridye ile İnci” adlı oyununu çalıştıkla­rını ve oyuncuları­na söz verdiği gibi onların da artık sahnede dolaştıkla­rını, hareketlen­diklerini anlatarak, 25 Mart’ta oyunu sahneleyec­eklerini söyledi. En büyük hedeflerin­in turne yapmak olduğunu vurgulayan Sağay, görme engelliler arasından bir yönetmen ve seslendirm­e sanatçısı çıkarmayı hedefledik­lerini sözlerine ekledi. (İzmir/aa)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye