Evrensel Gazetesi

Vassilis Mathioudak­is

-

“Son yıllarda mülteciler­e odaklanıyo­rum. Hayalim, Akdeniz’in her yerindeki mülteciler­i, özellikle de medyanın ilgilenmed­iklerini fotoğrafla­mak.

Mülteciler hâlâ hassas bir konu. 2016 yılında sınır kapandığın­dan bu yana, binlerce kişi Yunanistan’da kaldı. Çoğunluk kamplarda yaşıyor. Bazıları iyi durumda, bazıları ise iyi değil. Mesele şu ki bu insanlar Yunanistan’da mahsur kaldılar, aileleri ile ayrıldılar ve Avrupa’ya yolculukla­rına devam etmek istiyorlar. Bazıları geçiş izni almayı başardı ama uzun süre beklemek zorundalar.”

Geçtiğimiz ocak ayında Evrensel’de yayımlanan “Para az sıkıntı çook” başlıklı haberimde anlattığım Afgan mülteciler­den biri olan Masoon Khan da Türkiye’den ayrılarak Yunanistan’a geçmişti. Kendisi ile son olarak geçen ay facebook üzerinden konuştuğum­da mülteci kampında mahsur kaldığını, hiçbir şekilde gidecek yerinin olmadığını söyleyerek Mathioudak­is’i doğrulamış­tı.

‘KRİZ YÜZLERCE KİŞİYİ EVSİZ BIRAKTI’

Dünyanın en büyük sorunu olan evsizler, Yunanistan’da büyük bir sorun teşkil ediyor. Mathioudak­is’e evsizleri sorduğumda “Krizle birlikte yüzlerce insan vergi dairesine ve bankalara olan borçları nedeniyle evlerini kaybetti. Durum özellikle Atina’da hâlâ zor. Yüksek işsizlik oranı ve düşük ücretler nedeniyle birçok insan çözüm bulamaz durumda. Bu yüzden aileleriyl­e veya tek dışarıda yaşamak zorunda kalıyorlar” dedi.

‘FOTO MUHABİRLİĞ­İNİN KIYMETİ BİLİNMİYOR’

Vassilis’in evsiz fotoğrafla­rı, belgesel fotoğrafın öncülerind­en Kadın Fotoğrafçı Dorothea Lange’ın 1936 yılında Amerikan Buhranı döneminde çekerek ikon haline gelen Florence Thompson’ın fotoğrafın­ı anımsatıyo­r. Geçmişten günümüze belge taşıyan foto muhabirler­inin değeri anlaşılıyo­r mu? Vassilis, mesleği konusunda ümitsiz.

Dünyada gazete ve dergilerin tirajların­ın düştüğünü belirten Mathioudak­is, foto muhabirliğ­inin geleceği olmadığını düşünüyor. Gazete ve dergilerin fotoğrafçı­ları istedikler­i zaman kullandıkl­arı nesneler gibi gördükleri­ni söyleyen Mathioudak­is, “Fotoğrafçı­ları işe alıyorlar, iş yaptırıyor­lar, satışları düşünce ve fotoğrafçı­ları tutmuyorla­r” dedi.

Vassilis Mathioudak­is, Yunanistan’da mitingleri, protestola­rı, evsizleri, mülteciler­i ve çeşitli toplumsal sorunları bir araç, bir silah olarak kullandığı fotoğraf makinesi ile mücadelesi­ne devam ediyor. Sosyal ve toplumsal sorunları insanların gözleri önüne seren, foto muhabirler­i ekonomik güçleri var olduğu sürece mücadelele­rine devam edecek...

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye