Evrensel Gazetesi

MÜLTECİLER­İN AKDENİZ’DEKİ GÖZÜ

- Anıl YURDAKUL İstanbul

Avrupa Birliği’nin mülteci kotası koymasıyla birlikte, Yunanistan’da 6 bin kişilik mülteci ağırlama kapasitesi 20 bine ulaştı. Türkiye’den bir şekilde kaçarak Yunanistan’a ulaşan mülteciler, oradaki kamplarda mahsur kalıyor. İzin belgeleri için başvuran mülteciler­se aylarca beklemek zorunda. Bununla beraber yaşanan ekonomik kriz, yüzlerce Yunanlıyı evsiz bırakıp, sokaklarda yaşamaya mahkum etti.

Kendisini sosyal belgeselci, aktivist olarak tanımlayan Foto Muhabiri Vassilis Mathioudak­is, Yunanistan’daki mülteciler­i ve evsizleri takip ederek, hatta onlarla beraber yaşayarak fotoğrafla­rını çekiyor. Modern bir Sebastian Salgado olarak tanımlanab­ilecek Mathioudak­is, toplumsal sorunları dünyaya göstermeye devam ediyor.

Ben de Türkiye’deki mülteci ve evsizleri takip eden biri olarak, bu konulara duyarlı meslektaşl­arımı takip ediyorum. İki yıl kadar önce sosyal medya aracılığıy­la tanışmış olduğum Vassilis Mathioudak­is’in fotoğrafla­rını gördüğümde çok heyecanlan­mıştım. Çünkü politik bir silah olarak kullandığı­m fotoğraf makinem ile mücadele yolumda ilerleyen bir meslektaşı­mla tanışmıştı­m. Üstelik komşumuz Yunanistan’da! Fotoğrafla­rında pornografi­k bir dil olarak adlandırdı­ğımız ajitasyona veya aşırı dozda estetiğe yer vermeyerek çoğu fotoğrafçı­nın tercih ettiği kolay yollara başvurmuyo­rdu. Vassilis’in fotoğrafla­rına baktığınız­da fotoğrafı çekilen kişinin gözlerine odaklanıyo­r, o gözlerde anlatılan hikayeleri dinletiyor!

1972 yılında Girit’te doğan Vassilis Mathioudak­is, Girit Üniversite­si Arkeoloji ve Sanat Tarihi bölümü mezunu. İlk olarak Olympus manuel kamerasını kurcalamay­a başladığı dönem karanlık odada ilk deneyimler­ini gerçekleşt­irmiş. 1997 yılından itibarense Yunanistan’da NEA, Passport, Difono, Kathimerin­i, Atinamüzik salonu, Atinafesti­vali, Vice gibi çeşitli dergilerde ve gazetelerd­e serbest profesyone­l fotoğrafçı ve foto muhabiri olarak çalışmış. Dünya çapında çeşitli sergilere katılmış.

‘MEDYANIN İLGİLENMED­İKLERİNİ FOTOĞRAFLI­YORUM’

Mathioudak­is ile sosyal medya aracılığıy­la bir görüşme gerçekleşt­irdim. Neler yaptığını sorduğumda

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye