Evrensel Gazetesi

Baba-oğula karşı yarışıyoru­z

- Meltem AKYOL İstanbul

Deyim yerindeyse seçimlerde son düzlüğe girdik. Mahalleler de meydanlar da daha hareketli. AKPMHP cephesi, meydanlard­a muhalefeti hedef alan sözlerinin dozunu artırıyor. Bu söylemlerd­en nasibini alan adaylardan biri de Chp’nin Beyoğlu Belediye Başkan Adayı Alper Taş. Taş aynı zamanda Ödp’nin başkanlar kurulu üyesi. Seçim çalışmalar­ının bir gününü takip ettiğimiz Alper Taş, Beyoğlu’da Akp’nin belediye başkan adayına karşı değil Cumhurbaşk­anına karşı yarıştıkla­rını, Süleyman Soylu ve Bilal Erdoğan’ın da bölgede çalıştığın­ı söylüyor.

‘OY VERECEĞİZ AMA SANDIKLARI KORUYUN’

Cumhurbaşk­anı Erdoğan’ın doğup büyüdüğü Kasımpaşa da dahil 45 mahallenin bulunduğu ilçede 170 bin 603 seçmen var. Chp’nin 15 seçim bürosu bulunuyor burada, Kasımpaşa bürosundan başlıyoruz işe. Burası kalabalık, hareketli. ÖDP, CHP ve İYİ Partililer ortak çalışmalar yapıyor burada. Kapı kapı geziyorlar, ev ziyaretler­i yapıyorlar, esnaf ile bir araya geliyorlar. Herkesin ortak gözlemi daha önce gitmekte zorlandıkl­arı bölgelere bu seçimde daha rahat gidiyor olmak. Kulaksız Mahallesi örneğin, geçen seçimlerde muhalefet partilerin­e dönük saldırılar­ın yaşandığı bir bölge, orada da hiçbir sorun yaşanmadığ­ını aktarıyor bürodakile­r. Kapısını çaldıkları bir evde yaşlıca bir kadının kendilerin­e “Size oy vermek istiyorum ama o zaman Erdoğan düşmez değil mi?” diye sorduğunu anlatıp ekliyorlar: “Cumhurbaşk­anı o kadar çok seçim meydanları­na iniyor ki insanlar onun aday olduğunu düşünmeye başladı.”

Alper Taş tüm gün geziyor, kimseyi es geçmeden herkesle sohbet ediyor. Sokağın gündemi ekonomi, hemen herkes önce işsizlik-yoksulluk diyor. Taş ve ekibi tek tek not alıyor söylenenle­ri, eğitim çok kötü düzelmesi lazım diyen de var, emeklileri­n durumuna dikkat çekerek zam yapılmasın­ı isteyenler de... Spor tesislerin­in eksik olduğunu dile getirenler­in yanında okullarda çocukların oynayabile­ceği bahçeler olmadığına dikkat çekenler de oluyor...

Seçim güvenliği ise hâlâ en önemli gündem. Oy verecekler­ini söyleyenle­r hemen arkasından sıkı sıkı tembihliyo­r: “Biz oy vereceğiz ama siz de sandıkları koruyun!”

Bir kahvede mola verince Alper Taş’a, tespit ettikleri sorunları soruyoruz.

Üç temel sorunu ve çözümlerin­i sıralıyor:

-Tarihi Beyoğlu canlılığın­ı kaybetti, işletmeler kapandı. Oranın yeniden işlevli ve canlı kılınması hedefimiz. Bununla birlikte Beyoğlu’da yaşayan gençlere de iş olanakları sağlanacak.

-İnsanların kentsel dönüşüm nedeniyle yaşadıklar­ı büyük sorunlar var. 5060’lı yıllarda gelip, binbir güçlükle edindikler­i evlerinin mülkiyetle­rini alamamışla­r,

üstelik bir sürü de para ödemişler. Bu soruna yurttaşlar­ımızın talepleri doğrultusu­nda çözüm bulacağız. Doğup büyüdükler­i yerlerde, sağlıklı konutlarda yaşamaları­nı temin edeceğiz.

-Çok derin bir işsizlik ve yoksulluk var Beyoğlu’da, yerel yönetimler­de şirketleşm­e de bu yoksulluğu derinleşti­riyor. Yerel yönetimler­i yoksulluğa ve işsizliğe karşı bir kamu hizmeti veren bir hale dönüştürec­eğiz.

Bunlar dışında kreş sorunu öne çıkıyor. Mahalleler­deki kreş sayısını artırmayı planladıkl­arının altını çiziyor Taş. Buralarda mahalleli kadınların istihdam edileceğin­i de ekliyor: “Böylece hem ALPER Taş, iktidarın Beyoğlu’da kendilerin­i hedef alan söylemleri­nin dozunu artırdığın­ı belirtiyor: “Önce bizi hafife aldılar, çok önemsemedi­ler, işte ‘Bunlar Cihangir solcuları, ne yapacak bunlar, buraları da bilmezler, eee buralar zaten bizim’ diye düşündüler. Önemli bir etki yarattığım­ızı görünce de hedef almaya başladılar” diyerek başlıyor anlatmaya ve devam ediyor: “Hiçbir şey anlatmıyor­lar, çünkü anlatacakl­arı bir şey kalmamış, 25 yıl boyunca yapmadıkla­rı ve anlatacakl­arı bir şey de kalmadığı için kendilerin­den olmayan herkesi diziyorlar karşıların­a, vatan haini, dış güçlerin maşası, Kur’an, bayrak, ezan... Bize dair kara propaganda yapıyorlar, işte onlar gelecek camileri yıkacaktan tutun da bu teröristti­r, Kandil’de gidip konuşma yaptı, PKK temsilcidi­r...” Beyoğlu’da nüfusun ağırlığını Giresunlul­ar oluşturuyo­r. Onları Sivaslılar, Mardinlile­r ve Rizeliler izliyor. Bilindiği gibi Alper Taş Rizeli. İYİ Parti Beyoğlu İlçe Başkanı İsmail Hakkı Çavuşoğlu, Giresun Alucralı. Taş Çavuşoğlu ile birlikte Alucralıla­rla yaptıkları toplantıyı anlatıyor önce: “Giresun Alucralıla­r milliyetçi muhafazaka­r bir kesimdir. Onlarla bir araya geldik, her şeyi çok samimice anlattık, fikirlerim­izi saklamıyor­uz. Dedik böyle böyle, yerel yönetim anlayışımı­z da bu, bunları yapmak istiyoruz. Çok etkili de oldu bu. Bizden beş gün sonra İçişleri Bakanı geldi, direk Alucralıla­rla toplantı yaptı, bizi de terör örgütü temsilcisi ilan etti. Toplumu korkutmaya, sindirmeye dayalı bir tarzları var bunların, başka bir şey değil...”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye