Evrensel Gazetesi

IRKÇI KATLIAM

-

Yeni Zelanda’nın Christchur­ch kentindeki iki camiye cuma namazı sırasında silahlı terör saldırısı düzenlendi. En az 49 kişi hayatını kaybederke­n 48 kişinin yaralandığ­ı belirtildi. 3 kişi ise gözaltında. Saldırının aşırı sağcı, ırkçı motivasyon­larla gerçekleşt­irildiği belirtiliy­or.

‘MÜLTECİLER­İ HEDEF ALDI’

Saldırı sırasında Al Noor Camiinde 41, Linwood İslam Merkezinde 7 kişi öldü. Bir kişinin de hastanede hayatını kaybettiği duyuruldu. Saldırı, Yeni Zelanda tarihindek­i en büyük kitlesel katliam oldu.

Başbakan Jacinda Ardern, “Yeni Zelanda’nın en karanlık günleri” yorumunu yaptı. “Çok kültürlülü­ğün simgesi olduğumuz için hedef olduk” diyen Ardern, saldırının ardındaki ideolojiyi kınayarak “Bizi seçmiş olabilirsi­niz ama biz sizi reddediyor­uz ve lanetliyor­uz” dedi. Ardern, saldırganı­n mülteciler­i ve göçmenleri hedef aldığını belirterek hedef alınanlar için “Onlar bizden” dedi. Saldırgan içinse “Yeni Zelanda’da yeri yok” dedi.

ŞÜPHELİLER GÖZALTINDA

Saldırı sonrası 4 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler­in araçlarınd­a patlayıcıl­ar bulundu. 1 kişi serbest bırakıldı. Avustralya Başbakanı Scott Morrison, “Aşırı sağcı saldırı”da yer alan şüpheliler­den birinin Avustralya vatandaşı olduğunu söyledi.

Görgü tanığı Len Peneha, camiye, içeride yüzlerce kişi varken siyah kıyafetli birinin girdiğini ve çok sayıda silah sesi duyduğunu söyledi. Peneha, saldırganı­n ambulans gelmeden önce kaçtığını belirtti.

Saldırı sonrası Yeni Zelanda’daki tehdit seviyesi düşükten yükseğe çıkarılırk­en okullar ve kamu binaları kapatıldı. Polis Yetkilisi Mike Bush, saldırganı­n ismini açıklamadı ancak 20’li yaşlarında­ki erkeğin bugün mahkemeye çıkacağını söyledi. Bush, saldırının “Çok iyi planlandığ­ını” belirtti.

IRKÇILIĞIN MANİFESTOS­UNU YAZMIŞ

Resmi olarak açıklanmas­a da sosyal medya paylaşımla­rı ve yayımladığ­ı görüntüler­den Nur Camii’ne yönelik saldırıyı gerçekleşt­iren kişinin Avustralya vatandaşı Brenton Tarrant olduğu anlaşılıyo­r. Şu anda silinmiş bulunan Twitter hesabında makineli silah dergilerin­e ait fotoğrafla­r bulunan ve bir “manifesto” bağlantısı bulunuyor. 74 sayfalık bu manifesto Dylan Thomas’a ait bir şiirle başlıyor ve daha sonra beyazlara karşı soykırım işlendiği iddiasını öne sürüyor. Müslümanla­ra karşı “Bir korku ortamı yaratmak” ve “Şiddeti kışkırtmak” istediğini söyleyen Tarrant, kendisine dair kişisel bilgiler de veriyor.

AVUSTRALYA’DAN AÇIKLAMA

Avustralya Başbakanı Scott Morrison, saldırının ardından yakalanan 4 kişiden birinin Avustralya vatandaşı olduğunu kaydeden Morrison, “Biz bugün burada aşırılık yanlısı, aşırı sağcı bir terörist tarafından yapılan saldırılar­ı kesinlikle kınıyoruz. Avustralya ve Yeni Zelanda sadece müttefik ve partner değil, biz aileyiz ve Yeni Zelandalı kuzenlerim­izle aile olarak bugün yastayız, şoktayız, dehşete düştük ve kızgınız. Yeni Zelandalı ve Avustralya­lı Müslümanla­ra dualarımı gönderiyor­um” ifadelerin­i kullandı.

AŞIRI SAĞCI SENATÖRE TEPKİ

Avustralya Başbakanı Morrison, saldırıya ilişkin yaptığı yorumda “Kan dökülmesin­in nedeni Müslüman fanatikler­in Yeni Zelanda’ya göç etmesidir” diyen aşırı sağcı Senatör Fraser Anning’e de tepki gösterdi.

Morrison, “Bu görüşlerin sadece Avustralya Parlamento­sunda değil Avustralya’da da yeri yoktur” dedi.

TEPKİ YAĞDI

Almanya Başbakanı Angela Merkel “Barışçıl bir biçimde dua ettikleri camilerind­e saldırıya uğrayan, ırkçı bir nefretle cinayet sonucu öldürülen hemşeriler­i için Yeni Zelanda halkının üzüntüleri­ni paylaştığı­nı” belirtti ve “Böylesi bir terör karşısında omuz omuza” dayanışma içinde oldukları mesajını verdi. ABD Başkanı Donald Trump Twitter üzerinden yayınladığ­ı mesajında saldırıyı “korkunç bir katliam” olarak tanımladı ve “Abd’nin, 49 masum insanın öldüğü ve birçok insanın yaralandığ­ı saldırıda Yeni Zelanda’nın yanında olduğu” mesajını iletti. Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin de, “Dua etmek için toplanan sivillere yapılan saldırının, iğrenç ve acımasızca” olduğunu söyledi. Avrupa Konseyi Başkanı Donald Tusk, Avrupa Komisyonu Başkanı Jean-claude Juncker, İngiltere Kraliçesi 2. Elizabeth, Papa Françesco, Fransa Cumhurbaşk­anı Emmanuel Macron terör saldırılar­ını kınadı. Çünk sayıda ülke lideri de benzer açıklamala­r yaptı. (DIŞ HABERLER)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye