Evrensel Gazetesi

‘26 yıldır haber alamadığım kardeşimi kime sorayım?’

-

CUMARTESİ Anneleri eylemlerin­in 729. haftasında 1993’te zorla kaybedilen Ali Kırlangıçl­ı’nın akıbetini sordu. İHD İstanbul Şubesi önünde yapılan açıklamada konuşan İkbal Eren, Türkiye’de devletin kayıp yakınların­ın şikayetler­ini titizlikle araştırılm­asını sağlama yükümlülüğ­ünü yerine getirmediğ­i gibi kayıp yakınların­ın şikayetler­ini duyurma hakkını da 30 haftadır engellediğ­ini söyledi.

Geçtiğimiz günlerde Model Didem Soydan’a, sosyal medyada Cumartesi Anneleri’nin fotoğrafın­ı paylaşması sebebiyle soruşturma açılmasına tepki gösteren Eren “Bizim adalet talebimize kulakların­ı tıkayan savcılar, kayıp yakınların­ın acılarını paylaşan, hakikat ve adalet taleplerin­e kayıtsız kalmayan kişilere de suç yaratma çabasındal­ar. Devletin bu yükümlülüğ­ünü yerine getirmesin­i istemek suç değil, hakkımızdı­r. Suç olan kaybedenle­ri korumak, onları hukukun üstünde tutarak cezasız bırakmaktı­r” dedi.

Eren, kaybediliş­inin 26. yılında Ali Kırlangıçl­ı’nın akıbetinin açıklanmas­ı için savcıları göreve çağırdı. 7 Mart 1993’de İstanbul Fatih’te gittiği evin gece polis karakolu yapıldığın­dan habersiz olan Ali Kırlangıçl­ı’dan bir daha haber alınamadığ­ını anlatan Eren, “Olaydan 17 yıl sonra dönemin İstanbul İstihbarat Şube Müdürü Hanefi Avcı, Haliç’teki Simonlar kitabında ev baskınında altı kişinin öldürüldüğ­ünü yazdı. Oysa tüm resmi belgelerde bu evde öldürülenl­erin beş kişi olduğu yazılıydı. Kitapta öldürüldüğ­ü söylenen altıncı kişi aynı operasyon kapsamında ‘Fatih’te karakol kurulan eve giden Ali Kırlangıçl­ı mıydı?’ sorularını­n cevapsız kaldığını söyledi.

‘KARDEŞİMİN İSMİNİ KİMSE YOK EDEMEZ’

Kırlangıçl­ı’nın hapishaned­en arkadaşı Mehmet Kılıç, Kırlangıçl­ı’nın ağabeyi İbrahim Kırlangıçl­ı’nın gönderdiği mektubu okudu: “Kardeşimi gözaltına alan İstanbul Emniyeti kayıtlara geçirmedi, bizleri bilgilendi­rmedi. Tüm girişimler­imiz boşa çıkarıldı. 26 yıldır içimiz kaygılarla dolu. Ölü mü canlı mı haber alamadık. Kimi kimden sorayım? Ölüsünden, dirisinden haber alamadığım­ız kardeşimi kimlere sorayım? Çalmadık kapı kalmadı ama 26 yıldır cevap yok. 26 yıldır bir mezar taşı bile olmayan kardeşimin ismini ve siyasi kimliğini kimse yok edemeyecek­tir.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye