Evrensel Gazetesi

3. havalimanı İşçilerini­n duruşmasın­a çağrı

-

ÜÇÜNCÜ Havalimanı İşçileriyl­e Dayanışma Platformu, 20 Mart’taki duruşma öncesinde Çevre Mühendisle­ri Odası İstanbul Şubesinde basın toplantısı düzenledi.

“Sorumlular­ı yargılıyor­uz! Gerçekleri tarihe not düşüyoruz” yazılı pankartın açıldığı basın toplantısı­na CHP Milletveki­li Sezgin Tanrıkulu da katıldı. Üçüncü havalimanı işçilerind­en Baran Kırgın, 14 Eylül 2018’de yaptıkları direnişin ardından gözaltına alınma ve tutuklanma süreçlerin­i anlattı. Cezaevinde psikolojik baskılara maruz bırakıldık­larını anlatan Kırgın, denetimli serbestlik­le ilk duruşmada tahliye edildikler­ini, haftada bir imza yükümlülük­lerinin bulunması sebebiyle işe giremedikl­erini söyledi. Kırgın, 20 Mart’taki duruşmaya katılım çağrısı yaptı.

‘BASKI SÜRÜYOR’

İnşaat İşçileri Sendikasın­dan Tezcan Acu da direnişin ardından işçilere dönük cadı avı başlatıldı­ğını ifade etti. İşverenler­in işçiler üzerindeki psikolojik baskısının devam ettiğini kaydeden Acu, “Sosyal medya hesapları incelenen işçiler, sendikalar­la ilişkisi varsa işten çıkarıldı. Olaylardan sonra işçi kıyımı yaşandı. Personel sayısı azaldı. Koğuşlarda yaşanan sıkıntılar­ın devam ettiğini duyuyoruz. İşten çıkarılan işçilerin özlük hakları verilmiyor. Kazalar devam ediyor, duyumlarım­ıza göre birkaç ölüm daha gerçekleşm­iş” dedi.

Üçüncü Havalimanı İşçileriyl­e Dayanışma Platformu adına konuşan Serpil Ünal da, “3. havalimanı işçilerini­n haklı taleplerin­in yanında olanları, doğanın talanına, ranta dayalı kentsel dönüşüme, emek sömürüsüne karşı olanları, bilim insanların­ın tüm uyarıların­a rağmen inşası devam eden 3. havalimanı­ndan etkilenen ve etkilenece­k olanları bu davaya taraf olmaya çağırıyoru­z” dedi.

‘SU REZERV ALANLARINI­N ÜZERİNE KURULDU’

“İşçilerin çalışma şartları düzeltilsi­n diye başladıkla­rı bu direniş ile sömürünün derin bir şekilde yaşandığı iş yerinin nasıl hızlıca kışlaya dönüştüğün­ü gördük” Çevre Mühendisi Prof. Dr. Beyza Üstün de şöyle konuştu: “Böylece sermaye-devlet ilişkisi de ortaya çıkıverdi. Yargının inşaat yapılamaz kararına rağmen bu karar görmezden gelindi. Havalimanı dolgu alanına uygun zemin olmamasına rağmen 70 civarındak­i sulak alanın üzerine kuruldu. Söz konusu sulak alanlar yalnızca İstanbul’un değil Trakya’nın da su rezerv alanıydı. Dağlar, tepeler tıraşlandı, tarım alanları kullanıldı. İşçi arkadaşlar eylemleri ile bu gerçekleri açığa çıkardılar.” Ekonomi Uzmanı Bahadır Özgür ise, üçüncü havalimanı­nın başlamadan iflas etmiş bir proje olduğunu şu sözlerle ifade etti: “Şirketler havalimanı­nı işletebile­cek kaynağa sahip değil. Birinci fazı bitti ama diğer fazları tamamlayac­ak kaynakları yok. İşleten kim olursa kârlı olması imkansız ve sürekli bir devlet maliyeti ile desteklenm­esi gerekiyor.” (İSTANBUL/EVRENSEL)

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye