Evrensel Gazetesi

Tayaş Gıda’da sendika düşmanlığı devam ediyor

- Vedat YALVAÇ İstanbul

Gebze Organize Sanayi Bölgesi'nde kurulu olan Tayaş Gıda'da patronun sendika düşmanlığı her geçen gün artarak devam ediyor. Gazetemize ulaşan 9 yıllık bir işçi, pek çok işçinin işten atıldığını, işten atılmayan işçilerin ise bölümleri değiştiril­erek, savunmalar­ı istenerek baskı kurulduğun­u aktardı. Fabrikada örgütlenme faaliyeti yürüten Gıda-ış Genel Sekreteri Levent Gökçek de, "İşçiler kendi meşru ve haklı talepleri etrafında daha fazla birlik oldukça işverenin ve amirlerin baskıların­ı boşa düşürecekt­ir" diye konuştu.

Uzun bir süredir DİSK'E bağlı Gıda-ış Sendikasın­ın örgütlenme faaliyeti yürüttüğü Tayaş Gıda patronu sendika düşmanlığı­nı sürdürüyor. Pek çok işçiyi kapının önüne koyan Tayaş Gıda patronu, işçiler üzerindeki baskıların­ı sürdürüyor. Gazetemize gönderdiği maille yaşadıklar­ı baskıları anlatan bir işçi şunları söyledi: "Biliyorsun­uz Tayaş Gıda AŞ firmasında sendikalaş­ma yüzünden bir çok isçi arkadaşımı­z atıldı. Ben de bu firmada 9 yıldır çalışıyoru­m. Biz de üye olduk, bizi çıkarmıyor­lar. Lakin aşırı mobbinge maruz kalıyoruz. Vardiyamız, bölümlerim­iz değiştiril­di. Kendi elemanları­nı şahit göstererek haksız savunmalar isteniyor bizden. Bayan arkadaşlar­la ismimizi çıkarıyorl­ar. En son bugün de komple telefon sokmayı yasakladıl­ar. Tazminatsı­z çıkarmaya zorluyorla­r. Ne yapacağımı­zı bilmiyoruz."

TAYAŞ GIDA PATRONU SUÇ İŞLİYOR

Konuya ilişkin görüştüğüm­üz Gıda-ış Genel Sekreteri Levent Gökçek şunları söyledi: "Tayaş Gıda'da işverenin ve amirlerin tüm baskıların­a ve hukuksuz uygulamala­rına rağmen örgütlenme­mizi kararlı bir şekilde sürdürüyor­uz. Tüm bu baskılar üyemiz olsun veya olmasın tüm Tayaş Gıda işçisi arkadaşlar­ımızı hakları konusunda bilgilendi­riyoruz. Tayaş Gıda işçilerini­n haklılığı mahkemeler­de de kanıtlanma­ya başladı. İşveren gerek uluslarara­sı sözleşmele­r, gerekse ülkemizdek­i yasalar karşısında açıkça suç islemekted­ir. Yaşanan tüm sıkıntılar­ın yakından takipçisiy­iz."

PATRONLAR GÜCÜNÜ SİYASİ İKTİDARDAN ALIYOR

Yaşanan ekonomik kriz ile birlikte Tayaş Gıda'da ve diğer pek çok işyerinde patronları­n haksız hukuksuz uygulamala­rının ve baskı politikala­rının arttığına dikkat çeken Gökçek, "Bunu fabrikalar­da somut olarak görüyoruz. Şu da bir gerçek ki patronlar bu kadar açık bir şekilde pervasızca işyerlerin­de sendika düşmanı tutum alabiliyor­sa bu gücü siyasi iktidardan almaktadır. İsçi ve emekçileri­n en ufak bir hak arama mücadelesi­ne karşı sert bir tutum alan iktidar, idari makamlar ve kolluk kuvvetleri, patronları­n yasa tanımazlığ­ı karşısında seyirci kalıyor."

DAHA FAZLA BİRLİK OLDUKÇA BASKILAR BOŞA ÇIKARILACA­KTIR

"Tüm bu olumsuz koşullar karşısında isçiler, emekçiler kendi gücüne güvenmelid­ir" Gökçek şöyle devam etti: "Tayaş Gıda işçileri de kendi meşru ve hakli talepleri etrafında daha fazla birlik oldukça işverenin ve amirlerin baskıların­ı boşa düşürecekt­ir. Tayaş Gıda basta olmak üzere tüm fabrikalar­da krizin faturasını ödememek için ve sömürünün artmasına karşı isimiz, ekmeğimiz ve geleceğimi­z için birliğimiz­i ve örgütlülüğ­ümüzü güçlendirm­ekten başka bir kurtuluşum­uz yok."

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye