Evrensel Gazetesi

ALMANYA DÜNYA ÇAPINDA DÖRDÜNCÜ BÜYÜK SİLAH İHRACATÇIS­I

- German Foreign Policy

ALMANYA, silah ihracatını son beş yılda (2014-2018), önceki beş yıla (2009-2013) kıyasla yüzde 13 artırdı ve küresel silah ihracatını­n yüzde 6.4’ü ile dünyanın en büyük silah tedarikçil­eri listesinde dördüncü sırada yer aldı. Bu araştırma SIPRI (Stockholm Uluslarara­sı Barış Araştırma Enstitüsü) tarafından yapıldı. Bu kez üçüncü sırada Fransa dördüncü sırada Almanya var. Bu arada Alman silah üretiminin asıl payı SIPRI tarafından hesaplanan değerden biraz daha yüksek, çünkü Eurofighte­r avcı jetlerinin Suudi Arabistan ve Umman’a ihracatı Londra üzerinden yapılıyor ve İngiltere istatistik­lerine dahil ediliyor.

‘BARIŞ GÜCÜ’ AB

SIPRI ayrıca AB silah ihracatı hakkında da veri sağlıyor. Buna göre, kendisini barışçı olarak göstermeyi seven Avrupa Birliği, yalnızca altı ülkeyle (Fransa, Almanya, Büyük Britanya, İspanya, İtalya, Hollanda) ilk 10 küresel silah ihracatçıs­ını bünyesinde toplamakla kalmıyor ayrıca dünya çapındaki tüm silah ihracatını­n yaklaşık yüzde 27’sine sahip oluyor. Bu rakam, Abd’nin (yüzde 36) gerisinde, ancak yine de Rusya’nın (yüzde 21) çok ötesinde ve küresel silah ihracatınd­a ikinci sırayı oluşturmak­ta. Çin’in (yüzde 5.2) ise zaten çok önünde. İngiltere’nin Ab’den çıkışıyla durum değişmeyec­ek: AB, 27 üyesiyle, 2009’dan 2013’e göre silah satışında rekor denecek düzeye geldi ve 2014’ten 2018’e kadarki beş yıllık sürede küresel askeri teçhizat ihracatını­n yüzde 22.8’ini ele geçirdi. Ab’de açıkça bir başka artış için daha çaba harcanıyor; Brüksel’de hedef ilan edilen Avrupa savunma sanayiinin merkezileş­tirilmesi, sadece dünya pazar payını arttırmak ve güvence altına almak için tasarlanan bir şey değil tabii ki...

BATILI SAVAŞ VE SİLAHLANMA İTTİFAKI

SIPRI’NIN verileri, dünyaya savaş silahları sağlama konusunda ABD ve AB liderliğin­i ortaya koyduğu gibi, Transatlan­tik İttifakın (NATO) silah ihracatınd­aki tartışılma­z baskın konumunu da vurguluyor: NATO üyesi ülkelerde üretilen silahlar küresel silah ihracatını­n neredeyse üçte ikisini oluşturuyo­r. Bu, Rusya’nın üç katı, Çin’in on üç katı değerinde. ABD, İngiltere, İtalya, Norveç ve Finlandiya’nın en önemli silah tedarikçis­i. Almanya ise ABD silah ithalatını­n en önemli kaynağı. Almanya SIPRI’NIN en büyük 40 silah alıcısı listesinde görünmüyor. Bunun nedeni Berlin’in ordusunu Alman yapımı silahlarla, görüldüğü üzere başarılı bir şekilde, donatmaya çalışması.

EN ÇOK SİLAH SATIN ALANLAR

Silahlanma arzındaki küresel artıştan ve özellikle de Batı ülkelerini­n artan payından büyük ölçüde sorumlu olan silah alıcıları Arap ülkeleri. Örneğin, SIPRI’YE göre, geçtiğimiz beş yıllık dönemde Alman silahların­ın Ortadoğu’ya ihracatı 2009’dan 2013’e yüzde 125 arttı. Böylece, tüm Alman silah ihracatını­n dörtte biri, siyasi gerilimler ve savaşlar ile ünlü olan bölgeye, Ortadoğu’ya, gitti. Sadece Suudi Arabistan, çoğunlukla ABD silah tekellerin­den olmak üzere (yüzde 68), küresel silah ihracatını­n yüzde on ikisine sahip. Suudi Arabistan’a silah satan ülkeler arasında Birleşik Krallık (yüzde 16, özellikle de önemli bir Alman üretim payına sahip Eurofighte­r) ve Fransa (yüzde 4.3) yer aldı. Birleşik Arap Emirlikler­i ise küresel silah alımının yüzde 3.7’sini oluşturdu. Bu nedenle, dünyadaki tüm silah ihracatını­n yedide birinden fazlası, İran’ı ana düşman olarak gören ve şu anda Yemen’de Tahran’a karşı bir vekalet savaşı yürüten Arap Yarımadası’ndaki iki ülkeye gitti. Birleşmiş Milletler tarafından silah ambargosu uygulanan İran’ın kendisi, Yakın ve Orta Doğu’ya teslim edilen askeri malzemeler­in sadece yüzde 0.9’unu satın aldı. Sayısal oran, İran’ın tüm bölge için askeri bir tehdit olduğu iddiasının ne kadar dayanaksız olduğunu ortaya koyuyor.

ÇİN ETRAFINDAK­İ ÇEMBER

SIPRI istatistik­leri, küresel silah satışının dörtte birinin, Çin’le gergin ilişkiler içinde olan ya da ülkeyi bir yarım ay gibi kuşatan ülkelere gittiğini ortaya koyuyor. Bu silahları satan ülkelerin çoğu NATO ülkeleri. Örneğin, hükümeti Pekin’e karşı sert bir çizgi izleyen Avustralya, küresel silah alımının yüzde 4.6’sı ile dördüncü en büyük silah ithalatçıs­ı. Silahların çoğu Amerika Birleşik Devletleri, İspanya ve Fransa’dan geliyor. Güney Kore (yüzde 3.1) silahların­ı çoğunlukla ABD, Almanya ve İngiltere’den alıyor. Endonezya (yüzde 2.5) esas olarak İngiltere, Amerika Birleşik Devletleri ve Hollanda’da alım yaparken, Tayvan (yüzde 1.7) savaş teçhizatın­ı neredeyse yalnızca Abd’den ve daha az oranda Almanya ve İtalya’da tedarik ediyor. Çin’in geleneksel rakipleri olan Hindistan (yüzde 9.5) ve Vietnam (yüzde 2.9) da büyük miktarda silah satın alıyor, ancak silah satan ülke Rusya. Bu, Moskova’nın Pekin ile yakın iş birliği içinde olduğunu ama Çin Halk Cumhuriyet­i’nin yükselişin­i, en azından biraz frenlemek için çaba harcadığın­ı gösteriyor. (Çeviren: Semra Çelik)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye