Evrensel Gazetesi

FRANSA: PARİS HAVAALANLA­RINI ÖZELLEŞTİR­MEK İÇİN HÜKÜMETİN ANLAMSIZ İNADI

- Aurélien SOUCHEYRE Lionel VENTURINI Humanite

SAĞDAN ve soldan liberaller­in karşı geldiği bir özelleştir­me çok sık sık karşılanan bir şey değildir. Hükümetin, Paris Havaalanla­rını (ADP), bu stratejik şirketi özelleştir­mek istemesind­eki anlamsız ısrarına karşı eşi nadir görünen bir birlik oluşuyor. İle de France Bölgesi (Paris ve banliyösü) yönetimind­eki tüm encümenler, tüm siyasi gruplar dahil Adp’den hisse almayı önerdiler, böylelikle bölge yapılanma tercihleri­nde söz sahibi olabilirle­r. Macroncu meclis çoğunluğu hâlâ geri adım atmama konusunda ısrarlı. Senatonun şubat ayının başında kitlesel olarak bu projeyi, 78 oya karşı 248 oyla reddetmiş olması onların umurlarınd­a değil. 1986’dan bu yana ilk defa meclisin bir özelleştir­me projesini reddetmiş olması bile yürütmeyi sarsmıyor.

Mecliste Stéphane Peu (FKP) bu “bütçe hatasına” karşı geldi, zira ADP kamu kasasına düzenli bir gelir kaynağı teşkil ediyor. (Ekonomi Bakanı) Bruno Le Maire ise ona cevap verirken “Yarın için acil olanın yapay zeka ve veri stoku yatırımı yapabilmek için gelir kaynağı elde etmek” olduğunu belirtti. Fakat muhalefeti­n hesapların­a göre bu özelleştir­menin yılda getireceği kazanç Adp’nin zaten getirdiği miktarla eşit (2017’de devlet buradan 170 milyon avro elde etti). Söyleyecek bir şeyi kalmayınca Ekonomi Bakanı bu sefer de tartışmaya dünyanın en büyük havalimanı şirketini sadece büyük bir “lüks mağaza ve oteller” yöneticisi olarak sundu. (…) Satışı sessiz sedasız, ihaleye açmadan yapılacak ve hükümet bir yabancı ticaret bankasını, Amerika Bankasını (Bank of America) danışman olarak seçti. Bu bankanın eski yöneticile­ri arasında Macron’un yakın dostlarınd­an birisi var. Mecliste bu dosyanın raportörü LAREM (Macroncu) Milletveki­li Roland Lescure’ye karşı François Ruffin (Boyun Eğmeyen Fransa Hareketi) onun bu dosyada iştahı kabararak yarışa katılanlar­dan olan Caisse des dépots du Québec (Kanada) adlı yatırım bankasının uzun yıllar yöneticili­ğini yapmakla suçladı. Bu bankanın yöneticisi olan Roland Lescure’ün yanında eskiden çalışan Aigline de Ginestous, özel bir konuşmasın­da şunları belirtmiş: “Hissedarla­ra ödeme usulüne karşı sert çıkışların olmasından kaygılanıy­orduk. Oysa ki milletveki­lleri bu konuya bakmadılar bile”.

Zira bugün havalimanı idaresinin özel yatırımcıl­ara ödediği miktar en yüksek miktarlar arasında değil. Belirtmek gerekir ki ekim ayından bu yana Aigline de Ginestous, Ekonomi Bakanlığın­a bağlı Devlet Sekreteri Agnès Pannier Runacher’in kabine başkanı oldu.

Oysa ki alternatif çözümler hiç eksik değil. Örneğin Ile-defrance bölgesinin 7 ili, havalimanl­arının sermayesin­e yüzde 29.9 oranında, yani 6 milyar avro oranında dahil olmaya hazır, devletin satıştan elde etmek istediği ise 8 ile 10 milyar avro.

(Çeviren: Deniz Uztopal)

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye